codeblocks
💻 Bilgisayar, 💾 Programlama

Code Blocks’u Vista’da Çalıştırmak

Öncelikle merhaba. Programlama zevkimizi işkenceye çeviren Vista – Code Blocks uyuşmazlığına çözümü aşağıdaki yazımda bulabilirsiniz. Çalıştırana kadar beni de deli eden, üniversitemiz bilmuh bölümüne hayatı zindan eden bir yazılım bu. =) Bkz. Abartmak

Artık daha kısa bir yöntem var. Buraya tıklayıp yeni yazıya gidin.

Öncelikle belirtmeliyim ki LAB’da kullandığımız 1.0RC2 sürümünü değil, Nightly Build’lerden birini kurabildim. Benim kurduğum rev4545 ama daha yeni olanlar da Vista’da çalışır diye düşünüyorum.

Adım Adım Yapılacaklar

  1. Öncelikle CodeBlocks’un sitesinden ulaşabileceğiniz linkle, yani buradaki adresten kendinize en yeni Nightly Build’i indirin.
  2. Bu adreste de anlatıldığı gibi Nightly Build dışında iki ek dosyaya daha ihtiyacınız var. Bunlar mingwm10.dll ve wxmsw28u_gcc_cb.dll Bunları da Nightly Build’i çektiğiniz aynı forum sayfasında bulabilirsiniz.
  3. İndirdiğiniz Code Blocks sıkıştırılmış dosyasını bir klasöre olduğu gibi açın. Sonra indirdiğiniz diğer iki dosyayı da (yani mingwm10.dll ve wxmsw28u_gcc_cb.dll) Code Blocks sıkıştırılmış dosyasını açtığınız klasöre ekleyin. Bundan sonra Code Blocks’u sorunsuz açabiliyor olmalısınız. Eğer hala Code Blocks açılmıyorsa bu üç adımdan birinde bir yanlışlık yaptınız demektir.

    Programı açarken XP uyumluluk kipi ya da yönetici olarak oturum aç gibi ekstra bir şey YAPMAMALISINIZ. Ve UAC (User Account Control) programın çalışmasını ENGELLEMİYOR.

Tamam Code Blocks açıldı açılmasına ama projenizi henüz derleyemiyorsunuz. Ben de bir türlü MinGW derleyicisini Vista’da çalıştırmayı başamadım. Onun için de başka derleyicilere yöneldim ve Tiny C derleyicisi çalıştırabildim.

Tiny C derleyicisi kurmak için kullandığım adımlar

  1. Buradan tcc’yi indiriyorum. Windows binary distribution maintained by Laurens Simonis kısmında görebileceğiniz Windows için
    derlenmiş TCC oluyor, onu indirmelisiniz.
  2. İndirdiğiniz zip dosyasını açtığınızda zip’in içindeki tüm dosyaların tcc-0.9.23 (başka sürümünü indirdiyseniz benzer bir klasörde) isimli bir klasörde olduğunu göreceksiniz. Bu klasörü doğrudan C:\ sürücüne çıkarın. (Elbette başka yerlere de çıkarabilirsiniz ama en basiti bu.)
  3. Daha sonra da C:\ de oluşmuş tcc-0.9.23 klasörünü tcc olarak yeniden adlandırın. Yani sonuç olarak C:\tcc diye bir klasör olsun.
  4. Şimdi Code Blocks Nightly Build’i açın. Settings/Compiler and Debugger menüsünden derleyici ayarlarını açın.
  5. Selected Compiler kısmında “Tiny C Compiler”i seçin ve Set As Default‘a basın. Böylece bundan sonra başlattığınız tüm projelerde bu yeni kurduğumuz derleyici varsayılan olacak.
  6. Alttaki sekmelerden Toolchain Executables sekmesine girin. Compiler’s installiation directory de C:\tcc yazıyor olmalıdır. Hemen metin kutusunun yanında görebileceğiniz Auto-Detect ile Code Blocks’un derleyiciyi algılayıp algılamadığını görebilirsiniz. Eğer algılamıyorsa bir yanlışlık olmuş demektir.codeblocks
  7. Eğer buraya kadar sorun olmazsa OK ile ayar pencersini kapatın. Olay bitti. =) Yeni bir konsol projesi yaratıp F9 ile Hello World yazdırıp yazdıramadığınza bakabilirsiniz.

Uyarılar

  1. LAB’da yazdığınız projeleri yeni versiyon Code Blocks (yani burada anlatılan) ile açtığınızda Code Blocks projede versiyon güncellemesi yapıyor. Bir daha LAB’da aynı projeyi açamama olasılığınız olabilir, yedek alın. Bu aşmanın en kolay yolu main.c’nizi herhangi bir metin editörle açmak ve kopyala yaptıştır yapmak.
  2. Eski projeleri doğrudan bu versiyonda açarsanız Code Blocks projenizi eski derleyicide compile etmeye çalışarak hata verebilir. En iyisi programda yeni bir proje başlatıp eski projelerde yazdıklarınızı Kopyala-Yapıştır yapmak.
  3. Code Bloks’un Vista’da sorunsuz kurulup kurulmadığını eski projelerinizle değil de, New project/Console App/C/Tiny C Compiler ayarlarında açtıktan sonra, ekranda zaten hazır gelen Hello World’u derleyerek yapmak en mantıklısı. Eğer Hello World’u derleyemiyorsanız bir yanlışlık olmuş demektir.

Umut BENZER
Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Sınıf 1

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir