İzban Logo
🎈 Hayat

İZBAN’da Kaza

İzban LogoGeçenlerde İZBAN’da ölümlü bir kaza olmuş. 17 yaşındaki bir genç kız, telefonla konuşarak beton ile kapalı, ancak üstünde demir parmaklık bulunmayan bir aralıktan karşıdan karşıya geçmeye çalışırken treni fark edememiş ve çarpmışmışlar. Genç kız hayatını kaybetmiş. (Tüm haber metni yazının sonundadır.)

Wowturkey forumlarının üyelerinden sayın enginkrmn’a ait olan, kazanın olduğu yerde hattın dışarısından çekilmiş bir kareyi aşağıda alıntılıyorum:

İzban Kaza Yeri

Söylenecekler

Daha önceden, ölümlü kazalar olacak, rayların acilen izole edilmesi gerek diye defalarca söyledik, söylediler.

Ben bunu İzban’ın yaptığı ilk ölümlü kaza zannediyordum. Geçenlerde @afanficak’ın beni Twitter üzerinden uyarmasıyla, deneme seferlerinde de ölümlü kazalar olduğunu acı bir şekilde öğrendim.

Tren seferleri, hat izole edilinceye kadar kapatılsın demiyorum. Sonuçta orası tren yoludur ve geçenlerin sağına soluna bakması gerekir. Bu yüzden, sonucunda ezilen kişinin kendi dikkatsizliğidir ve ne makinist ne de projeyi yapanlar doğrudan suçlanabilir.

Ama…

Ama… İnsanları hatta daldıkları için veya bilinçsizlikle suçlamak bence basit olur. Eğer orada veya yakınında bir üstgeçit olsaydı veya üstgeçit yapılana kadar, duvardan atlamayı gerektirmeyecek, başında bir görevli olan bir geçit olsaydı bu genç kızın trenin altında kalmayacağı açık bir gerçekti.

O yüzden, belki doğrudan suçlu değiller ancak, üst geçitlerin inşaatına geç başlanması veya hattın dikenli tellerle tamamının kapatılmamış olması projeyi yapanları ikinci derece suçlu konuma düşürebilir.

Düşürmeyebilir de. Yoruma bağlı.

Hatta… Siyasi görüşe bile bağlı.

Evet, bunun üzerinden bile siyaset yapan olur.

Mavi Önlüklü Minik Öğrenciler

Geçenlerde hattı kullanırken, yine aynı civarlarda, hatta gezen bir sürü mavi önlüklü minik minik ilkokul öğrencisi gördüm. Makinist ben olmamama rağmen, ödüm patladı bir şey olacak, önüne atlayacaklar trenin diye… 15 dakikada bir trenin saatte 90’la geçtiği hatta ilkokul çocuklarının işi ne!

Belediye Toplu Ölüm Bekliyor Herhalde

Belediye duvarları örüp, dikenli telleri döşemek, gerekli üst ve altgeçit ihalelerini yapmak için herhalde 10-15 kişinin/çocuğun trenlerin altında ezilmesini bekliyor.

Hiç mi Ses Çıkarmıyor Bu Trenler?

Hayır. Klima ve düdük dışında hiç çıkarmıyor. Klimaların sesini de dibine gelmeden duyamazsınız.

Bir de Trene Taş Atanlar Var!

Bu da oldu! İZBAN, Kemer, Şirinyer durakları arasında taşlanıyor. Neymiş efendim? Bu arada durak yokmuş da ondan taşlanıyormuş!

  1. Derdinizi şiddetle ve insanlık dışı hareketlerle anlatacağınıza adam gibi konuşmayı, insan gibi iletişim kurabilmeyi öğrenin.
  2. Bu bölgenin yoğun bir toprak kayması ile karşı karşıya olduğundan can kaybı yaşanmadan önce belediyenin sizi o bölgeden çıkartıp güvenli (ve imarlı) evlere yerleştirmek için çalıştığını unutmayın. O bölgede ileride yerleşim yeri olmayacak. Bu yüzden orada durağa da ihtiyaç duyulmayacak.
  3. Bir gün atılan o taşlar ve patlayan camdan gelen cam parçaları İZBAN’daki birinin gözünü çıkarırsa hiç mi vicdan azabı duymayacaksınız? Derdiniz belediye ile ise, oradaki yolcunun suçu ne?

Bitirirken

Tüm eksiklerine rağmen, İZBAN mükemmel bir iş çıkarıyor. Yarım saatte bir ile başlayan sefer sıklığı, şu anda en az 20, en sık 7 dakika. Metro kalitesine ulaşmak üzereyiz. Böyle kaliteli bir banliyö hattının başka şehirlerde olduğunu sanmıyorum.

Trenin Aliağa yönüne gideceği günü iple çekiyoruz. 25 Ekim 2010’da Kuzey hattına 25000 Volt veriliyormuş. Muhtemelen Salı günü de deneme seferlerine başlıyormuş.

DHA’dan Haber Metni

ÖLÜME ADIM ATTI

İzmir’in Buca İlçesi Şirinyer yaya trafiğine kapatılmasına rağmen duvardan atlayıp raylardan karşıya geçmeye çalışan 17 yaşındaki Tülin Ümer, tren çarpması sonucu öldü

Hatboyu Caddesi, 516 numara önünde saat 09.00’da meydana gelen kazada, bir süre önce çalıştığı kuaförden ayrılan 17 yaşındaki Tülin Ümer, iş görüşmesi için müteahitlik bürosuna gitmek üzere evden ayrıldı.

Ümer, Aliağa-Menderes Banliyö Hattı’nın güney aksının faaliyete geçmesi nedeniyle yaya trafiğine kapatılan yerde duvardan atlayıp demiryoluna indi.

TELEFONLA KONUŞURKEN TRENİ FARKETMEDİ

Görgü tanıklarının ifadesine göre, cep telefonuyla konuşan Tülin Ümer’e, rayların üzerinden geçmek için son adımını attığı sırada, geldiğini farketmediği, Hüseyin Uyar yönetimindeki Cumaovası- Alsancak seferini yapan tren çarptı.

Ağır yaralanan Tülin Ümer, kaza yerindeki ilk müdahalenin ardından kaldırıldığı İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

İKİZ ACI

Kazanın ardından anne, babası ve yakınlarıyla birlikte hastaneye gelen Tülin Ümer’in ikiz kardeşi Selin Ümer, acı haberle birlikte gözyaşlarına boğuldu. İkiz kardeşini kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan Selin Ümer, güçlükle sakinleştirildi.

RAYLARDA EYLEM YAPILMIŞTI

Tren seferlerinin başladığı gün, kazanın meydana geldiği rayların üzerinde toplanan mahalle sakinleri, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da içinde bulunduğu tren geçerken eylem yapmışlar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu’da alt geçit yapma sözü vermişti.

Kazanın ardından vatandaşların, yaşananları gözardı ederek yine duvardan kendi yöntemleriyle geçip, rayları kullanmaya devam etmeleri dikkat çekti. Kazayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

Taylan YILDIRIM-İZMİR -DHA

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

İZBAN’da Kaza bir yorum aldı.

  1. Söylediklerinde tamamen haklısın Umut. Ben yazdan itibaren harala gürele girişilen Bornova Metro, Üçkuyular Metro ve İzban çalışmalarının biraz gelişigüzel ve özensiz yürütüldüğünü düşünüyorum. Tamam yapılan çalışmalar çok iyi, çok güzel ama öncelikleri belirleme konusunda ciddi sıkıntıları var belediyelerin. En önemlisi bu güvenlik konusu. Bu oldukça büyük bir hata aslında, yıllardan beri süregelen planlama hatasının sonucu. Bizim evin orada trenin geçmediği hattan buca'nın ötelerine kadar demir parmaklık var, niye tren geçecek diye. Geçiyor mu, hayır. Yıllardır boş boş duruyor o parmaklıklar. Şimdi tren hattı açıldı, hat üzerinde parmaklık yok, peki. Elektriğin raylarda olmaması demek tren yolundan geçilebileceği anlamına gelmiyor ne yazık ki. Neyse can sıkıcı bir mevzu oldukça.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir