toplama oyun bilgisayari
💻 Bilgisayar, 🎮 Bilgisayar Oyunları

Yeni Oyun Bilgisayarım

Üç sene sonunda oyun bilgisayarımı yenilemeye ve gerçek zamanlı ray tracing grafiklerini (RTX) kendi gözümle görmeye karar verdim.

Üç sene sonunda oyun bilgisayarımı yenilemeye ve gerçek zamanlı ray tracing grafiklerini (RTX) kendi gözümle görmeye karar verdim.

Alacağım tüm parçaları uzun uzun araştırıp seçtim ve siparişlerini verdim. İkinci hafta sonunda tüm parçalar elime ulaştı.

Bilgisayar Özellikleri

  • İşlemci: Intel i9 9900k
  • Anakart: Gigabyte Z390 Aorus Ultra
  • Ekran Kartı: MSI GeForce RTX 2080 Ti Gaming X Trio
  • Kasa: Fractal Design Meshify S2
  • Güç Kaynağı: Corsair AX1200i 1200 Watt
  • Disk: Intel SSD 660P 2TB M2 NVME
  • RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4×16 GB) DDR4 3333 MHz
  • İşlemci Soğutma: Noctua NH D15
  • Fanlar: Kasada 8 tane, neresi boşsa yapıştırdım fanı

Montaj

Bu benim ikinci bilgisayar toplamam. Ve çok keyifli. Hobi olarak yapılacak iş aslında. Belki emeklilikte bilgisayarcı dükkanı açarım.

Sonuç

Oyuna hazır!

toplama oyun bilgisayari
Oyun Bigisayarım

RTX Deneyimi

Ray tracing, en basit tanımla, ışık kaynaklarından çıkan ışınların aldığı yolu, üç boyutlu düzlemde izleyerek görüntü yaratan bir algoritmadır. Bu çok karışık bir algoritma değildir, ancak, bu yöntemle bir kare oluşturmak (render etmek) için ışın izleme işleminin her bir ışık kaynağı referans alınarak birçok defa tekrar edilmesi (pozlama) gerekir ve bu da uzun süre almaktadır.

Ray tracing ile elde edilen bir görüntü gerçeğe uygun ışık, yansıma ve gölgeler barındırır. Bunun nedeni, ray tracingin ışığın gerçek hayattaki davranışının simüle edilmesidir.

Nvidia’nın RTX ekran kartları ray tracing algoritmasını donanım seviyesinde uygulayacak özel bir çip barındırır. Bu da ray tracing algoritmasının daha hızlı çalıştırılmasını sağlar. Bu donanımsal avantaj ile klasik yöntemlerle üretilmiş üç boyutlu görüntülere RTX ile oluşturulmuş ekler yapılır. Bu da oluşturulan grafiğin gerçek hayattakine uygun ışıklandırma, yansıma ve gölgelendirmesi olmasını sağlar.

Aşağıda RTX açık ve kapalı iki kare görüyorsunuz. Tek bir karede çok fark var gibi görünmeyebilir. Ancak oyunu RTX özelliğini açıp oynadığınızda oyunda gezdiğiniz ortam çok daha doğal ve gerçekçi hissettiriyor.

Şu grafiklere bakın! Ekran görüntüsünü Control isimli oyundan bizzat kendim aldım.

control oyun screenshot
Control, RTX Açık

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Yeni Oyun Bilgisayarım bir yorum aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir