internet buyuk
💻 Bilgisayar

Blog Akademisi de ne?

Öncelikle UBY’ye (Umut’un Blog Yazısı) hoş geldiniz arkadaşlar.

Bugünlerde Mert Erkal’ın açmış olduğu Mert’in Blog Akademisi isimli yapılanma çok ciddi şekilde tartışılıyor. Kimisi çok iyi diyor, memnunum diyor, kimisi bu şahsın dolandırıcı olduğunu iddia ediyor.

Sonuçta parayı veren (27 dolardan başlıyor ha, az değil) Mert’in Blog Akademisi’nden (MBY’den) mezun olacakmış. (Eeee olacak da ne olacak?)

Gelelim benim yorumlarıma…

Öncelikle 27 dolara ya da “Premium” katılımcı olmak isterseniz (uuu çok havalı) 77 dolar para ödemeniz gerekiyor. (aylık!) (Parayı verdiğiniz kişinin MEB onaylı bir sertifika vermediğini, hatta bir şirket bile olmadığını ve hiçbir garantisi olmadığını, tüketici haklarının geçerli olmadığını, hatta fatura bile alamayacağınızı, hatta ve hatta vergi olarak devlete bir kuruş bile geçmediğini hatırlatmama gerek yok.)

Bu paraya insaf demek istiyorum öncelikle.

Erkal Bey ya da Lopez Bey, isterlerse doğuştan beri SEO ile ilgileniyor olsunlar sonuçta onların da bunu öğrendikleri yer, hepimizin basit Google aramaları ile bulabilecekleri kaynaklardan öteye geçemez. Eğer Google için bir arama motoru optimizasyonu yapacaksanız, bakacağınız yer Google’ın kendi resmi sitesinde verdiği kaynaklar olacaktır. (Ve bu kaynakların bağlantısını verdiğim için bir dolar bile istemiyorum!) İster Erkal Bey olsun, ister başkası, Google’dan daha iyi bilebilir mi? Hayır. O zaman aramaya üşendiğinizden mi, okumaya üşendiğinizden mi bu kadar para vereceksiniz? (Bana verin o parayı, başucunuza gelip okurum :P)

Şimdi Mert’in Blog Akademisi adlı siteye ve blogcluluk hakkında 6 ayda öğreneceklerinize gelelim. Siteye girdiğimiz zaman Gothman News adı verilen hazır bir WordPress temasının bir satır değiştirilmemiş (sadece Türkçeleştirilmiş) hali karşılıyor bizi. Haliyle bir “akademi”nin hazır tema kullanan bir sitede olması garibime gidiyor. Daha sonra gözüm, bu sitede yapılan arama motoru optimizasyonlarını arıyor. “Platinum seo pack 1.2.6” eklentisi kurulmulş WordPress’e. Bir de site hariası var. Uuuu… Sanırım bunları öğrenmek için 27$ vermiyorsunuz.

Akademiye başvurmak isteseydim, eminim ders planlarına bakmak isterdim. Ama sitede nedense böyle bir şey de göremiyoruz. Bunu göremediğimiz gibi sorularımızı sormak için bir “İletişim” sayfası bile yer almıyor.

Blogculuğun tam olarak neresini öğretecekler? Yazı yazmak mı? Blog tasarımı yapmak mı? SEOmu? Reklamcılık ve pazarlama mı? Kullanılan terim neredeyse “Bilgisayar öğrenmek” kadar geniş.

Eğer yazı yazmayı öğrenecekseniz, bunu bir edebiyatçıdan öğrenmeniz daha mantıklıdır. Hatta bunu Erkal Bey’den ya da Lopez Bey’den öğrenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Zira Lopez Bey, “de’leri mi’leri” bile doğru yazamamış. (Bkz. Friend Feed) Erkal Bey’in ise Profosyonel Blogcu sitesinin en altında “her şey”i birleşik yazmasından ve web sitesini Türkçeye çevirmekle bile pek uğraşmamasından dilin önemini pek takmadığını görebiliyoruz.

Gelelim işin bilgisayar kısmına… Zaten internet nedir, nasıl bağlanılır, Google’da arama nasıl yapılır, bir siteye nasıl üye olunur bunları bilemiyorsanız Akademi’yi bulup üye olmayı bile beceremezsiniz. Onun için, bunları bildiğini varsaymak lazım insanların.

Bunları bilen insan, okumayı da bildiğine göre, internetteki milyonlarca özgür kaynağı okuyarak cebinden bir kuruş para çıkmadan öğrenebilecektir. Hem de daha doğru bir şekilde.

Friend Feed’deki tartışmada insanların en çok takıldığı noktalardan Erkal Bey’in sunucunun Amerika’da olmasının bizim için SEO’da öncelik sağlayabileceği görüşü olmuş.

İnternetin kalbi ve tüm dünyaya dağıldığı merkez Amerika. İnternet fiber optik kablolarla tüm dünyaya ulaşıyor. Ana hat üzerindeki performans ile tali hatlar üzerindeki performans eşit değil. Ana hat üzerinde bulunan serverlarda Google botlar daha hızlı bilgi toplayabildiği için, bu durum ister istemez arama motoru sonuçlarının listelenmesine de yansıyor. Ancak bu sadece bu faktör sitemizi ya da bloğumuzu üst sıralara taşıyacak anlamına da gelmiyor. Ancak önemli bir faktör. Örneğin Türkiye’nin ana internet hattı ABD de Atlanta şehrinde. Dolayısıyla Atlanta lokasyonlu bir hosting sağlayıcı bulmak Türkiye deki arama sonuçlarında rakiplerin bir adım önüne geçmek anlamına gelebilir. Kesin konuşmayı hiç sevmiyorum, diğer tüm faktörler eşitse bir adım önde olacağını söyleyebilirim.

Sunucunuzun Amerika’da olması size hiçbir şey kazandırmaz. Sunucunuz hızlı olduktan sonra dünyanın neresinde olursa olsun, bir sorun yaratmayacaktır. Aynı şekilde Türkiye’nin internet çıkışı Atlanta’da falan da değil. Yani sandığınız gibi tüm dünyaya Amerika’dan dağılmıyor internet. Adamlar şalteri kapatsalar tüm internet çökmeyecek yani. İnternet karman çorman bir tutam iplik gibi. Nereden tutsan diğer tarafına bağlı durumdasın.

internet-kucuk

Friend Feed’deki ikinci tartışma konusunun hiçbir referans verilmemesi, Alexa’da 164,000 olmanın ve iki yıllık bir sürede PR’nin 4 olmasının bir gösterge olup olmamasıydı. Bu aslında komik. Çünkü hiçbir blog akademisine gitmediğim halde blogumun PR’si bir aralar 4’e çıkmıştı. Ben de 2007’de açmıştım blogumu. E ben “bile” yapabiliyorsam bu “öğretmenleriniz” için nasıl bir ayrıcalık olabilir ki?

Gelelim iletişime… S.E.Lopez’in yazımını ve üslubunu gördükten sonra kim onun öğrencisi olmak ister, bu da bir soru işareti…

Ayrıca mezun olmak (ve belki de sertifika almak) ne işe yarayacak çok merak ediyorum. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir kursa gidip bir sertifika almadığınız durumda aldığınız bir kâğıt parçasından daha değerli olmayacak. Böbürlene böbürlene “Ben Mert’in Akademisi’nden mezunum!” dediğinizde de aldığınız cevap “O kim lan?” olacak.

Web sitelerinden gördüğüm kadarıyla verdikleri bilgiler çok da sağlam değil. Ayrıca SEO’ya dair 6 ay boyunca ne anlatılabilir, onu da merak etmiyor değilim. (Keşke ders programını görebilsem!)

Sonuç olarak size blog tasarımı hakkında bilgi verebileceklerini sanmıyorum, kendi siteleri hazır temadan öteye gitmiyor ve W3C standartları hak getire. Yazı yazma konusunda ders verebileceklerini sanmıyorum, ne yazacağınız size bağlıdır. Yazım kuralları ve imla hakkında da ders verebileceklerini sanmıyorum, kendileri bu konuda hata yapmışlar. SEO konusundaki bilgilerine ise ayda 27 dolar vermenin birisinin cebini doldurmaktan daha yararlı olacağına inanmıyor, para vermenin araştırma yapmaya üşenmenin daniskası olduğuna inanıyorum. Pazarlama konusundaki bilgilerini bilemem, alanım değil.

Eğer gözünüz belgedeyse bir bilgisayar kursuna gidin, belediyenin açtığı ücretsiz elişi kursları var, onlara gidin. Yok amacınız bir şeyler öğrenmekse para vermeyin, Yakuter, Smashing Magazine, Eburhan ve benzeri kaynakları okuyun diyorum ben.

Bu da benim düşüncem. Son sözüm bu hâkim bey.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Blog Akademisi de ne? 3 yorum aldı.

  1. Bir kere adamların hakkını yemişsin Umut. "Yaşam koçu" diye meslek var sen ne diyorsun. Adam sana resmen nasıl yaşayacağını öğretiyor ve bu mesleği yapanların hiç biri aç kalmıyor. Demek ki talep var, demek ki yüzyılların çıkarımı doğru yani dünyada kerizler olduğu sürece herkes para kazanabilir.

    Ben şahsen bu akademicileri takdir ettim bikaus şahane bir girişimcilik örneği sergilemişler. Zaten girişimci dediğin mevcut ihtiyaçtan yola çıkmaz, seni bokunu kurutup boynuna boncuk diye asmanın "ihtiyaç" olduğuna inandırır. Bu herifler de bu işte başarılılar demekki.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir