Cloud Computing
💻 Bilgisayar

Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?

Bu yazı çok sayıda teknik terim içerir. Bu yüzden Türkçe’den çok Türkilizceye yakındır bir dille yazılmıştır. Çevreye verdiğimiz rahatsızlıklardan ötürü özür dileriz.

Cloud ComputingBulut bilişim, bilgilerin sürekli olarak Internet’teki paylaşılan sunucularda saklanması, işlerin bu sunucuya yaptırılması ve geçici olarak istemci tarafına indirilerek kişiye gösterilmesi, üzerinde değişiklikler yapılmasıdır.

Bulut bilişim, virtualization, service-oriented architecture ve utility computing’in yaygın olarak benimsenmesi sonucu gelişmiş bir yapıdır. Detaylar kullanıcıdan saklanır, böylelikle kullanıcının “bulut”un kendilerine sağladığı teknoloji altyapısı hakkında uzman olması gerekmez. Kullanıcı sadece bulut altyapısına kaydolur, giriş yapar ve geriye kalan her şeyi bulut altyapısı halleder. Kullanıcının herhangi bir yazılım satın alması gerekmez. Bakım, onarım, lisanslama gibi sorunlarla kullanıcının ilgilenmesi gerekmez.

Tipik bulut bilişim sağlayıcıları servislerini diğer web servislerinden ya da web tarayıcılarından erişilebilecek şekilde online olarak sağlarlar. Yazılım ve veriler sunucuda saklanır.

Bulut Bilişim Özellikleri

Cihaz ve Konum Bağımsız Olması

Kullanıcıların nerede olduklarının ya da hangi cihazla bağlandıklarının bir önemi olmaksızın servislerini sağlamaya devam ederler.

Çok Kullanıcılı Olması

Geniş bir kullanıcı havuzunda verilerin paylaşılmasını sağlar.

Ölçeklendirilebilir Olması

Aynı servisi bazı kişiler/şirketler çok az kullanıyorken, bazı kişi/şirketler yoğun olarak kullanabilir. Bulut bilişim sistemleri bu farklı ihtiyaçların tamamını karışlayabilir düzeyde olmalıdır.

Kullandığın Kadar Öde ile Fiyatlandırılabilmesi

Bulut bilişimde insanlar kullandıkları kadar öderler. Elektrik faturası gibi aylık/yıllık faturalandırma ile hizmet satın alırlar.

Yatırım Gerekmemesi

Bulut’taki uygulamalar kullanılarak, bu tarz uygulamalar için gerekli altyapı oluşturma süresi ve yatırım ve bakım, lisanslama maliyetleri ortadan kaldırılır.

Yazının Devamı İçin…

Web Servisleri dersinin araştırma ödevi için Bulut Bilişim hakkında 20 slaytlık bir sunum ve bir de araştırma dokümanı hazırladık. Yukardaki kısım bu dokümandan alıntıydı.

Eğer Bulut Bilişim hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız sunum ve dokümanı inceleyebilirsiniz.

İndir

Daha Hızlı Bilgi İçin

Eğer okumak istemiyorsanız, aşağıdaki iki video da sizi bulut bilişim konusunda bir ölçü bilgilendirecektir. (İngilizce)

What is Cloud Computing?

Cloud Computing Explained

Bonus: Google Datacenter Tour

Buraya kadar okuduysanız cidden tebrikler. =) O halde size, süper bir video. Google’ın veri merkezlerinden bir tanesi…

Bitirirken

Rapor ve sunum ile ilgili çalışmaları burada yayımlamak için ekip arkadaşlarımdan gereken izinler alınmıştır. Eğer çalışmalarımızı kendi araştırmalarınızda veya ödevinizde (veya sitenizde) kaynak olarak kullanacaksanız lütfen kaynak gösteriniz.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir? bir yorum aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir