cylinder head sector 2
💻 Bilgisayar

Cylinder, Head, Track ve Sector ne demektir?

Bilgisayar donanımına azıcık meraklıysanız sabit disklerin çalışma mekanizmasını incelerken başlıktaki terimlerle mutlaka karşılaşmışsınızdır.

Özet olarak ve çok basit olarak açıklayalım:

cylinder head sector 1Sabit diskler birbirlerine paralel birçok metal dairesel plakadan oluşurlar. Bu plakaların her iki yüzüne de manyetizma ile bilgi yazılır. Veri yazma ve okuma işini head (kafa) yapar. Her plakanın iki yönü için birer kafa mevcuttur. Örneğin diskinizde dört plaka varsa, sekiz kafa vardır.

Bu kafalar, diske erişim gerçekleştikçe doğru konuma giderek veriyi okur veya yazarlar.

Bir plakanın bir yarıçapına track (yol) denir. Eğer bir trackin düşey izdüşümünü alırsanız, içi boş bir silindir elde edersiniz. Bariz bir şekilde belli olduğu üzere buna silindir (cylinder) adı verilir.

cylinder head sector 2Bir metal plaka, eşit açılarla çeşitli parçalara bölünmüştür (mantıksal olarak). Bir trackin belirli bir açıya karşılık gelen bir kısmına sector (sektör) adı verilir. Her sektörün preamble (sektörün başlangıç ve kafanın senkronizasyon bilgilerinin tutulduğu kısım), gerçek bilgi içeren kısmı ve CRC (cylick redundancy check: sektördeki bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol etmeye yarayan bir bilgi) bulunur.

Disk Nasıl Çalışır?

Sabit disklerin nasıl çalıştığını merak ediyorsanız kısa ama bilgilendirici (ancak maalesef İngilizce) şu şahane videoyu izlemenizi öneriyorum:

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir