💻 Bilgisayar, 💾 Programlama

PHP: Hafta 1

php-logoDün Ege Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu bünyesindeki ilk PHP dersimi verdim. Bu hafta kullandığım sunumlar aşağıdadır. Kaynak gösterilmek şartı ile başka eğitim programlarında kullanılabilir.

Sunumlar Bilgisayar Kulübünün web sitesinde de bulunabilir.

Gelecek Derste Neler Olacak?

Gelecek derste PHP’nin yapı taşlarına bakacağız. Bir programlama dilini anlayabilmek için algoritmanın ne demek olduğunu bilmek ve algoritmik düşünebilmek gerekmektedir. Bunun nasıl yapılabileceğine dair birkaç örnek vereceğim. Daha sonra, dersimiz algoritma olmadığı için size çeşitli kaynaklar önerdikten sonra, PHP’de kod akışını incelemeye geçeceğim.

For ve if gibi akış kontrolü elemanlarını göreceğiz. PHP’de değişken ve sabit tanımlarını, veri tiplerini ve dizileri göreceğiz.

Birkaç uygulama yaptıktan sonra vakit kalırsa, çoklu dosyalarla çalışmaya göz atacağız. Algoritma bilgisi olanlar dersin başında biraz sıkılacak olsalar da, bir defa değişkenlere geldik mi dile özgü yeni şeyler karşınıza çıkacak, sıkıntı bitecek.

Gelmeden Önce

Lütfen kendi bilgisayarınıza WAMP’ı kurup bir “Hello World” uygulaması yazınız. Size derste verdiğim bilgileri kullanarak sorularınızı sorabilirsiniz. Sorunsuz bir şekilde devam edebilmemiz için, bu haftaya dair kafanızda kalan tüm ?’lerini silmemiz gerekiyor.

5 Kasım’da görüşmek üzere. Herkese iyi hafta sonları.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

PHP: Hafta 1 9 yorum aldı.

  1. meraba
    öncelikle ilk dersin çok güzel we eğlenceliydi ben kendi açımdan yeni we güzel bilgiler öğrenmeye başladım şimdiden:d
    benim sorum şu:
    wamp ı kurarken benden kullanıcı adı we e-mail adresi gibi bir bilgi istedi .
    bu şuan için önemli bi noktamı???

  2. @ra9n:

    Bu bilgilerin önemi var. Şöyle özetlersem:

    Kullanıcı adı, ilerde veritabanı ve sunucuyu yapılandırmak istediğinizde bize sorulacak kullanıcı adı olacak. Tabi bunu unutsak bile, sunucu bizim kendi bilgisayarımız olduğu için sıfırlamanın yöntemleri olacak. Mail adresi ise, sunucu yöneticisinin mail adresi olarak kaydediliyor. İnternette 500 Internet Server error yazan sunucular görmüşsünüzdür belki. Altta da webmaster@birşeybirşey.com ile iletişime geçebilirsiniz vazar.

    Girdiğiniz adres o oluyor.

    Birkaç gün sonra WAMP’ın kurulumunu burada uzun uzun anlatacağım.

  3. ilk ders gayet güzel ve bilgilendiriciydi, sunumlar için teşekkürler, her ne kadar dersin tamamını dinleyemesemde (kamera çekimleri vs ile uğraştığımdan dolayı) gayet memnun kaldım, dönem boyunca göreceğimiz konular arasında Ajax tekniği olacak mı onu merak ediyorum?
    bu arada görüntüleri sana nasıl ulaştırabilirim?

    1. @Efe: Videoları flash diskle alırım. 🙂

      AJAX tekniği olacak ama şu şekilde: AJAX’ın çok büyük bir kısmı Java Scriptte bitiyor. Ama JavaScript ile sunucudan nasıl bilgi çekersiniz, PHP isteğin AJAX ile geldiğini nasıl anlar (ya da anlar mı) bunlar görülecek. Ama gelen veriyi nasıl işlersiniz sorusu ne konumuz, ne vakit yetecektir anlatmaya…

  4. merhaba :p Bende bu sene kazandım sizin bölümünüzü
    bir kac gündür web sitenizi ziyaret ediyorum.
    ( özellikle algoritma 1 dersi ile iligili konulara baktım.. ) yararlı olduu..
    ve: ) bu php derlseri ücretlimi diye sorucaktım??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir