is degisikligi mulakat 1
🎈 Hayat

İş değişikliği zamanının geldiğini gösteren 5 işaret

Yeni iş aramanızı gerektiren işaretleri bilip, bunları önceden fark etmeniz, iş aramaya doğru zamanda başlamanıza yardımcı olur. Böylelikle, eski iş yerinizde çalışamaz hale gelmeden, psikolojik veya ekonomik bir darbeye maruz kalmadan yeni işinize geçebilirsiniz.

Şu anki işinizi ne kadar severseniz sevin, çok büyük bir ihtimalle emekli olana kadar orada kalmayacaksınız. Gün gelecek yeni bir şeyler aramaya başlayacaksınız.

Yeni iş aramanızı gerektiren işaretleri bilip, bunları önceden fark etmeniz, iş aramaya doğru zamanda başlamanıza yardımcı olur. Böylelikle, eski iş yerinizde çalışamaz hale gelmeden, psikolojik veya ekonomik bir darbeye maruz kalmadan yeni işinize geçebilirsiniz. Eğer iş aramaya çok geç başlar ve eski işinizden istifanızı geciktirmek zorunda kalırsanız, istemediğiniz bir yerde çalışmaya devam edersiniz.

Başıma gelenlerden yola çıkarak bir liste derledim. Bu listedeki problemlerden bir ya da bir kaçını yaşıyorsanız, arkanıza yaslanıp enine boyuna düşünüp, “Acaba bir değişik vakti geldi mi?” diye kendinize sormalısınız.

1. Yeni şeyler öğrenmiyorsunuz

Yazılım sektörü, her gün yeni bir şeyler öğreneceğiniz, her gün yeni bir problem çözeceğiniz çok dinamik bir ortam.* Son üç ayda neler öğrendiğinizi bir düşünün ve sonra kendinize şu soruları sorun:

  1. Öğrendikleriniz güncel teknolojiler mi?
  2. Öğrendikleriniz sektörde ya da başka firmalarda da kullanılır teknolojiler mi, yoksa şirketinize özel ve başka yerde değeri olmayan şeyler mi?
  3. Bir konuyu derinine öğrenme şansınız oldu mu, yoksa “günü kurtaracak kadar” kopyala yapıştır/değiştir ile uygulamak bir şirket kültürü mü?
  4. Öğrendikleriniz, öğrenmek istediklerinizle uyumlu mu?

Eğer çalıştığınız iş yeri ve/veya pozisyonda yeni bir şeyler öğrenmediyseniz, karşınıza çıkan tek zorluk zaman kısıtlaması ise, hiç araştırma yapacak veya deney yapacak yeni bir şey bulamıyorsanız başka yerlere göç etme zamanı gelmiş olabilir.

* Bilinçli olarak aksi yönde bir seçim yapmadıysanız.

2. Sıkıcı

“İşinizi yaparken eğlenmelisiniz.” gibi özlü sözler falan kurmayacağım, merak etmeyin. 😊 Asıl konu şu: Son üç aylık süreyi işe girdiğiniz ilk yıl ile karşılaştırırsanız, işinizi şimdi nasıl buluyorsunuz? Hala ilk günkü merak, heyecan ve motivasyonla çalışıyor musunuz? Zaman hala aynı hızda mı geçiyor, yoksa beş dakikada bir gözünüz saate mi kaymaya başladı?

Eğer işinizde geçirdiğiniz 8 saat, eskisine göre ciddi anlamda daha uzun ve sıkıcı gelmeye başladıysa, bu 8 saatin bir kısmında hayatın anlamını sorguluyor veya sıklıkla “Bitse de eve gitsek.” diyorsanız, değişiklik yapma zamanı geliyor olabilir.

3. Az para veriyor

Eğer maaşlı bir çalışansanız, “hakettiğiniz değeri” hem maddi hem de manevi anlamda alıyor olmalısınız. İşinizi ne kadar severseniz sevin, bulunduğunuz ülkenin ve kariyerinizde bulunduğunuz seviyenin ortalamasından daha az bir maaş kabul etmemelisiniz. İşin “güzel” olması veya “severek yapmanız” size daha az maaş ödenmesi için bir bahane olamaz. (Bu, kötü niyetli işverenlerin sıklıkla kullandığı bir söylemdir.)

Eğer firmanız size standartların altında bir maaş veriyorsa, değişiklik zamanı yaklaşmış demektir.

Yalnız bu konuda gerçekçi beklentilere sahip olmanız önemli: Örneğin, Türkiye’de ve Amerika’da yazılım mühendisi olarak kazanılan maaşlar arasında dağlar kadar fark var. Türkiye’deki bir firmayı, Amerika’dakilerden daha az maaş veriyor diye suçlamak biraz saçma olur. Acı ama gerçek: Aynı işi bile yapsanız, bulunduğunuz ülke nedeniyle “ederiniz” çok daha düşük oluyor.

4. Kariyer olanakları yok

Şirketinizden bir kariyer beklentiniz olabilir. Örneğin, belirli bir süre çalışıp tecrübe edindikten sonra, Senior Engineer, Staff Engineer, Principal Engineer, Tech Lead, CTO, Principal Architect vb. unvanlar adı altında, daha farklı problemler ile uğraşmak gibi…

Herkesin kariyer yapmak gibi bir arzusu olmak zorunda değildir ve bu arzuya sahip olmamak kötü bir şey de değildir. Ancak, eğer sizin bir kariyer beklentiniz varsa şirketinizin bunu size sağlaması önemlidir.

Kendinize şu soruları sorun:

  1. Bir yıl sonra ne olmak, ne yapmak istiyorsunuz?
  2. Beş yıl sonra ne olmak, ne yapmak istiyorsunuz?
  3. Şirketiniz bu beklentilerinizi karşılayabilir mi? Bir ve beş yıl hedeflerinize ulaşmanız için önünüzde bir yol görüyor musunuz?
  4. Şirkette çıkabileceğiniz en üst noktaya çıktınız mı, yoksa daha ilerleyebilecek bir yol var mı?
  5. Bu şirkette yapacağınız bir kariyer ve karşılığında alacağınız sorumluluk/unvan, diğer şirketler ve yazılım dünyasının geneli ile karşılaştırıldığında ne kadar gerçekçi kalıyor?
  6. Eğer bu şirketten X unvanı ile ayrılırsanız, başka şirketlerde de aynı X unvanı ile iş bulabilir misiniz? Örneğin, şu anki şirketinizden Principal Architect unvanı ile ayrıldığınızda, başka bir şirket bu unvanınızı tanıyacak mı, yoksa kariyeriniz Senior Engineer olarak mı devam edecek?

Bu sorulara verdiğiniz yanıtlar, şirketinizin uzun vadeli hedeflerinizde size ne kadar yardımcı olup olamadığını görmenize yardımcı olacak. Eğer yaptığınız iş, sizi olmak istediğiniz yere doğru götürmüyorsa, belki de değişiklik zamanı gelmiştir.

5. Çalışma koşulları kötü

Gününüzün önemli bir bölümünü iş yerinde veya iş yerine ulaşarak geçirdiğinizi düşünürseniz, çalışma koşullarının bir iş yerinde kalma/ayrılma konusunda ne kadar önemli olduğu kendini anında belli edecektir.

Aşağıdakiler veya benzeri konularda sorun yaşıyorsanız, daha iyi olanaklar için başka şirketler araştırmanın vakti gelmiş olabilir:

  1. Çalışma arkadaşlarınız ile sorun yaşıyorsunuz.
  2. Yöneticiniz size kötü davranıyor/mobbing uyguluyor.
  3. Size saygı duyulmuyor.
  4. Fazla mesai her hafta yapılan sıradan bir şey haline gelmiş, geçerli bir sebebi yok.
  5. İşveren size yasal olmayan tekliflerde bulunuyor (günde 12 saat çalış, “çalışmıyorken” de e-postalarına bakacaksın, sigortayı düşük yatıralım, vb.).
  6. Fiziksel ofis ortamı kötü (soğuk, ekipman yetersiz, sağlıksız/tehlikeli koşullar vb.)
  7. Ulaşım zor (günde 3 saatiniz yolda geçiyor, ayakta yolculuk yapıyorsunuz vb.)

Bitirirken: Önce problemleri çözmeyi deneyin

Yeni bir iş bakmaya başlamadan önce yapmanız gereken son bir şey var: Şu anki işinizde koşulların iyileştirilmesinin mümkün olup olmadığını değerlendirmek.

Eğer tüm olumsuzluklara rağmen işinizde kalmak önceklikli tercihinizse, bu sorunları yöneticinizle tartışmalı ve çözüm yolları aramalısınız. Yetkin bir yönetici sorunlarınızı dinleyecek ve belirli bir plan çerçevesinde çözüm bulmaya çalışacaktır. Baktınız olmuyor, yeni limanlara yelken açmak her zaman sizin elinizde. ⛵️👋

Sizin olmazsa olmazınız ne? Fikirlerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz!

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

İş değişikliği zamanının geldiğini gösteren 5 işaret 3 yorum aldı.

  1. Yeni limanlara yelken açmak aslında bazen en doğru çözüm olmakla beraber, beraberinde birçok soru işaretini de getiriyor. Yazı için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir