live fr2
💻 Bilgisayar

Google’ın Bilinmeyen Yönleri: Yüz Tanıma

Bu yazıda arama motorlarının neredeyse hiç bilinmeyen bir özelliğini keşfediyoruz: Yüz tanıma. Evet, yanlış okumadınız, arama motorları bunu yapabiliyor.

Arama motorları resim aramaları için indeksleme yaparken yıllardır fotoğraf, fotoğrafın ismi ve fotoğrafın bulunduğu sayfadaki içeriği birbirleriyle ilişkilendiriyorlar, bunu biliyoruz. Ancak arama motorları bundan fazlasını da yapıyormuş. Arama motoru robotları Internet’İ gezerken (crawling) buldukları her resmi indekslerden YÜZ TARAMASINDAN geçiriyor. Yani o resmin içinde bir insan yüzü olup olmadığını öğreniyor ve bu bilgiyi de kaydediyor. Şüphesiz, şu an geliştirme aşamasında da olsa başka objeler için de ayırt etmeye çalışıyor olmalıdır.

Biz nasıl kullanırız?

Arama motorlarında çeşitli gizli sorgular var. Bunları da aramanızla beraber arama motoruna göndermelisiniz. Burada iki popüler arama motoru Google ve Live için gerekli bilgiyi vereceğim. Bu kodu eklediğinizde arama motorunun yüz tanıma teknolojisine göre, içerisinde sadece insan suratı olan fotoğraflar gösterilecek.

Google’da Yüz Tanıma Kullanımı

Örneğin Bill Gates’i arayalım. Bu linkte Bill Gates yazan tüm resimleri arıyoruz. Ben aşağıdaki sonucu aldım.

google fr1

Ama sadece yüz içeren sonuçları istiyorsam onlar bu linkte. Adres çubuğunda, aramanızın sonuna sadece &imgtype=face eklemeniz yeterli. (Örneğini aşağıdaki ekran görüntüsünde bulabilirsiniz.)

google fr2

Live Search’de Yüz Tanıma Kullanımı

Microsoft’un arama motoru Live de buna benzer bir özellik sunuyor. Onda da arama çubuğuna (adres satırına değil) filter:face eklemek yeterli. Aşağıdaki iki ekran görüntüsünde de buna bir örnek var.

live fr1

live fr2

Arama motorlarında yüz tanıma teknolojisi geleceğe dair ipuçları da veriyor. Belki ileride sadece ismimizi yazacağız ve Google bizi tanıdığı için sadece bizim fotoğraflarımız gelecek, adımız ne fotoğrafta ne sitede hiç geçmese bile. Belki ilerde “kırmızı masa” yazacağız ve ekrana kırmızı masalar gelecek. “daha koyu” yazacağız, bir ton koyusunu bulabilecek…

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Google’ın Bilinmeyen Yönleri: Yüz Tanıma 2 yorum aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir