auth0 offsite
🎈 Hayat

Bir şirket neden uzaktan çalışmaya (remote working) izin verir?

Benim görüşüme ve tecrübelerime göre bir şirketler üç farklı sebepten ötürü uzaktan çalışmaya sıcak bakıyor.

Önceki yazılarımın birinde uzaktan çalışmaya başladığımdan ve uzaktan çalışmada farklı şirketlerin kullandığı iş takip sistemlerinden bahsetmiştim. Bu yazıda ise nedenler ile devam ediyoruz.

Benim görüşüme ve önceki tecrübelerime göre bir şirket aşağıdaki üç sebepten biri ya da birkaçı nedeniyle uzaktan çalışmaya sıcak bakıyor:

Yetenek

Bazı şirketler işe alabilecekleri en iyi yetenekleri arıyor. Bu yetenekli insanları ararlarken de şirketin kurulmuş olduğu alanla sınırlı kalmak istemiyorlar. Yetenekli ve işinin uzmanı yazılım mühendisi bulmak kolay değil. Ne kadar iyi para verirseniz verin, kolay değil. Birçok insan belirli bir şehirde kurulu düzeninde yaşıyor, eşinin de bir işi var ve çocukları okula gidiyor. Önüne gelen herkesi çat diye başka bir şehre taşınmaya ikna edemezsiniz.

Firmalar uzaktan çalışmaya “evet” demek ile belirli bir şehre ve bu şehirdeki aday havuzuna bağlı kalmaktan kurtuluyor. Bir anda tüm dünyadaki yetenekli mühendisler bu firmanın aday havuzuna dahil oluyor. Bu sayede firma daha ince eleyip sık dokuma şansına sahip oluyor ve her iş için o işe ve firmanın kültürüne en uygun kişiyi bulup işe alıyor.

Ucuz İşgücü

Bazı şirketlerin uzaktan çalışmaya sıcak bakmadaki temel amacı paradan kısmak oluyor. Özellikle Amerika, İngiltere gibi iş gücünün pahalı olduğu yerlerde faaliyet gösteren şirketler, yerel yetenekleri işe almak ve onlara bulundukları konumun gerektirdiği ödemeyi yapmak yerine daha ucuz coğrafyalardan aynı yetenekte kişiler bulup onları yarı fiyatına çalıştırabiliyor. Üstelik kimi durumda bu “yarı fiyat” o coğraftadaki insan için yaşadığı bölgenin standart maaşından daha yüksek bir ödeme oluyor.

Örneğin San Francisco’da yer alan bir silikon vadisi şirketi, buradaki ekonomiyle rekabet etmek yerine Amerika’nın daha “ucuz” diğer eyaletlerinden veya Türkiye, Hindistan, Ukrayna gibi daha ucuz bölgelerden mühendisler ile çalışmayı tercih ediyor.

Bu tip şirketlerin bazıları yetenek ve ucuz iş gücünü oranını tutturmaya çalışırken, bazı firmalar ise ölücülükte sınır tanımayıp tamamıyla ucuz işgücüne odaklanıp kaliteden kısıyor.

Prensip & Hayat Görüşü

Bazı şirketler için uzaktan çalışma bir hayat görüşü. Genellikle üst düzey yöneticiler veya kurucuların düşüncelerinin şirket hayatına yansıması olarak başlıyor.

Eğer bilgisayar ve İnternet tamamsa, çalışılan yer teferruattır.

Remote OK bir şirket

Bu tarz şirketler çalışanlarının kendilerine en uygun ortamdan çalışmasının onlara mutluluk getireceğine inanıyor. Bunun da performans ve aynı şirkette daha uzun süre çalışma olarak dönüşü olacağını düşünüyor.

İki mühendis düşünün: Aynı işi yapıyorlar.

Bir tanesi her gün sabah 6’da kalkıyor, bir buçuk saat İstanbul trafiğinde servis ile yol gidiyor. Ofise giriyor ve şirketin kendisine aldığı ancak artık eskimiş bir monitörü kullanarak çalışıyor. Şirketin yemekhanesindeki yemeği sevse de sevmese de yiyor. Dönüş yolunda bir buçuk saati daha feda ediyor.

İkinci mühendis uzaktan çalışabiliyor. Bu mühendis bir Ege kasabasındaki evinde yaşıyor. Evinin bir odasını ofis yapmış ve kendi istediği donanımlarla ofisini kurmuş. Hızlı bir İnternet bağlantısı var. Bu mühendis istediği zaman kalkıyor. Günde 8 saatini sessiz bir ortamda ve yolun stresini yaşamadan kendi ofisinde çalışarak geçiriyor. İster kendi yemeğini yapıyor, isterse dışarı çıkıp yiyor. İşe başlama saatini servisin saatine göre ayarlamak yerine, kendini ne zaman verimli hissediyorsa o zaman çalışıyor.

Bazı firmalar hayat görüşü olarak tüm çalışanlarının hayatının ikinci mühendis kafasında olmasını istiyor.

Bitirirken

Uzaktan çalışmak her meslekte yapılabilecek bir şey değil. Bazı mesleklerde, meslek gereği işinizi yerinde yapmak zorundasınız. Yazılım mühendisliği uzaktan çalışmaya uygun bir meslek.

Öte yandan uzaktan çalışmak herkese uygun değil. Her şeyden önce uzaktan çalışmak büyük disiplin gerektiriyor. Bazı arkadaşlarım ofise gitmedikçe işlerine odaklanamayacaklarını söylediler. Bazı arkadaşlarım ise, “işi işte evi evde bırakmak için” bir iş yerine gitmenin iyi olacağı görüşündeler. Bazı arkadaşlarım bir ofis ortamı olmadığında insanların yalnız kalacağı ve sosyal olamayacaklarını düşünüyor.

Siz ne düşünüyorsunuz? Daha önce böyle bir tecrübeniz oldu mu? Bu şekilde bir çalışma tarzı size uygun mu? Lütfen görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünden yazarak paylaşın.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir