💻 Bilgisayar

Vista’dan Sıkıştırılmış Dosya Açma Özelliğini Kaldırma

Sıkıştırılmış Dosya İkon

Bilgisayarla alakalı son birkaç yazımda (ki hepsi bir yerlerden alıntı/çeviri) Windows Vista’yı nasıl pratik ve kullanışlı hale getireceğinizi anlatıp duruyorum. Çünkü bilgisayarıma format attım. Amacım Vista ile Ubuntu’yu aynı diskte iki ayrı bölüme kurmak ve Vista’nın Bootloader’ı ile birinden birini seçtirtebilmekti. Ikınsam da başardım. Şimdi de yeni kurduğum Vista’yı kendime göre ayarlarken, kullanışlı gördüğüm bazı özellikleri burada paylaşıyorum.

Biliyorsunuz ki Windows XP ve Vista’da sıkıştırılmış dosyalar (sanırsam sadece ZIP) Windows Gezgini’ninde birer klasörmüş (dizin) gibi gösteriliyor. Aynı zamanda sağ tık menüsünde (shell) Gönder (send to)/Sıkıştırılmış Klasör seçeneğini seçerek dosyaları kolaylıkla sıkıştırabiliyoruz da.

Ama Windows her zamanki gibi sadece temel özellikleri sunuyor yine. Sadece “zip” (emin değilim) uzantısını desteklemesi, dosya sıkıştırırken şifreleme ve sıkıştırma ayarları seçmemize izin vermemesi gibi sürüyle eksiği var…

Ben Windows’un bu özelliği yerine 7-Zip alternatifini tercih ediyorum. Winzip ve WinRar’dan çok daha iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim ve denemenizi tavsiye ederim.

Ama konumuz bu değil. Konumuz sıkıştırılmış dosyaları Windows Gezgini’nde gösterme ve otomatik açma özelliğinin Vista’dan kaldırılması. Hazır kendim uygulamışken sizlerle de paylaşayım dedim.

Yapmanız gerekenler:

  1. Buradaki dosyayı indirin ve çalıştırın.
  2. Bilgisayarı yeniden başlatın.

İyi akşamlar.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Vista’dan Sıkıştırılmış Dosya Açma Özelliğini Kaldırma 6 yorum aldı.

  1. Senin gibi sürekli olarak dil yanışlarına itiraz eden birinin “iki ayrı partisyona” gibi bir deyim kullanması bana garip geldi. “İki ayrı bölüme” demek sence de saha iyi olmaz mıydı?

  2. 7-zip gibi bir program ile yapabilirsiniz. Ne yazık ki Vista’nın kendi sıkıştırılmış dosya programı dandik ve sınırlı sayıda format destekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir