💻 Bilgisayar

Derleme Blogcu

Smashing Magazine 20 tane sitenin iç çamaşırını incelemiş, Lorem Ipsum sitesi 200cis(pi) tane bedava tema sunmuş, hödö sitesi 6 tane Photoshop fırça seti sunmuş, “bedavaikonlar.com” adresinde bedava ikonlar varmış 😀 vs vs. tarzı, sağdan soldan bulduklarını derleyip, bunlara bağlantı vererek içerik hazırladıklarını iddia eden blogculara derleme blogcu adı verilir.

Bu kişiler bırakın içerik üretmeyi, en azından bağlantısını verdikleri içeriği Türkçeye çevirmeye bile zahmet etmezler. Bu blogcular, kendileri asla içerik hazırlamaz, bizim embesil olduğumuzu düşündüklerinden bu siteleri gezemeyeceğimizi sanır, o yüzden kendileri bunları derleme gereği duyarlar.

Sonra web sitelerine yok efendim “tasarımcı bavulu”, “photoshopcu ustası”, “web 2.0’da sonbahar” gibi karizmatik isimler verirler. Hoş bir tasarım ve milyonlarca yazım kuralı ihlali de ekledik mi, karışınızda derleme blogcu!

Sayelerinde (!) takip ettiğim sitelerin hepsine yazılan yazılardan tekrar tekrar haberdar oluyordum. Artık ayda yılda yararlı bir şeyler yakalayabilirim beklentisinden vazgeçtim! Yakalasam da olur.

Şu an itibariyle tüm derleme blogcular RSS listemden silinmiş bulunmaktadır, bu içerik hazırlamaktan aciz tüm blogculara verilmiş bir tepkidir. Bir şeyler üretenle onlardan geçinenleri aynı kefeye koymamak lazım.

Dipnot: Sitelerinde haftalık haber turları yapan blogcular derleme blogcu değildir. Bu blogcular normal içeriklerinin yanı sıra haftalık haber turlarını hazırlamak için de emek harcayan blog yazarlarıdır.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Bunlar da ilginizi çekebilir

Derleme Blogcu 4 yorum aldı.

  1. Geçen gün Twitter’da “Bugün 20 kişi Google Translate Türkçe desteği vermeye başladı şeklinde bloğuna yazar” demiştim. Nitekim sabah Google Reader’i açtığımda 10 kadar kişi yazmıştı. (Benim listemdekilere oranla yüksek bir sayı.) Sanki bu blogları okuyanlar bundan habersiz gibi.

    Ben de sevmiyorum böyle blogları. Mümkün olduğu kadar kişisel takılanları okuyup farklı dünyalar, farklı hayatlar tanımaya, bir konu üzerinde uzmanlığı olanları okuyup onların yazılarına serpiştirdiği sırları keşfetmeye çalışıyorum.

    Temizlik iyidir. Arasıra yapmak lazım. 🙂

  2. ya bir de bu siteler nasıl google ads kodu alıyor anlamıyorum, bir zamanlar microsoft ürünleriyle ilgili bir blogum vardı, gayet özgün şeyler vardı, başvurum kabul olmadı, o gün bugündür google ads kullanmıyorum…
    google translate haberini ben de bloga girmiştim 😀 ama işte önemli bir haber paylaşmak istiyor insan….

  3. Smashing Magazine, Engadget gibi bloglar olmasa Türkiye’de ki blog sayısı bu kadar fazla olmazdı, birisi çevirisini yapıp yayınlıyor, ondan sonra herkes ilk cümleyi ve son cümleyi değiştirip yayımlıyor, Google ve Apple her yeni ürün çıkarışında küfrediyorum yine RSS okuyucumu dolduracaklar diye, sanki biz bilmiyoruz Google ve Apple neler yapmış. Geçen günlerde bunlardan kurtulmak için bir temizlik operasyonu yaptım RSS okuyucumda 400’den fazla blog vardı takip ettiğim şimdi ise 250’ye düştü, mutluyum. En azından artık günde 3-4 saatimi RSS okumakla geçirmiyorum.

  4. Maalesef bunların birçoğu hit çekmek, onun yanında olur da biraz da para kazanır mıyım düşüncesiyle yapılmış faaliyetlerdir. Arasıra kendim de yapmıyor değilim ama en azından ben kendim için yapıyorum o derlemeyi. Mesela yakın geçmişteki “hazır web araçları” yazım… Kendim aradığımda kolayca bulayım diye öyle bir derlemeyi ihtiyaç görmüştüm. Ama bunu huy edinen insanların açtığı siteler WP altyapısını kullansalar bile blog sayılmayabilir. Öyle blogculuk yapmaktansa “warez” yapıp toptan para kaldırmak daha mantıklı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir