ADSL Frekansi
💻 Bilgisayar

DSL ve Telefon Aynı Anda…

İnternet ve telefon aynı hatta aynı anda nasıl çalışıyor hiç merak ettiniz mi? Tamam, splitter var, o gelenleri ikiye ayırıyor, gidenleri de birleştiriyor. Ama splitter tam olarak ne yapıyor?

ADSL-FrekansiTelefon kablomuz belirli bir frekans aralığını iletir. Telefon ve ADSL hattının kullandıkları frekans aralıkları birbirinden farklıdır. Bir çok veri iletim standartı vardır. (ADSL, ADSL2, VDSL vs…) Telefon hattı (yani ses dalgaları) 0-4KHz arasında yolculuk yaparken, ADSL verileri 25.875-1104KHz arasında yolculuk yapar. (ADSL2, VDSL’de bu frekanslar değişir.) Splitter, modemden gelen ADSL sinyali ile telefondan gelen sinyali birleştirip ayırmaktan başka bir şey yapmaz.

Telefon verilerinin otobüsün ön koltuğunda oturup ön kapıdan indirilmesi, ADSL verilerinin aynı otobsünün arka koltuklarında oturup arka kapıdan indirildiğini düşünmek uygun bir örnek olabilir.

Bizim evimizdeki splitter cihazının bir benzeri telefon kablosunun diğer ucunda da vardır.

Görseller ve Yazı İçin Yararlanılan Kaynaklar

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇
Etiketler

DSL ve Telefon Aynı Anda… bir yorum aldı.

  1. Şimdi işin biraz tekniğini vereyim…
    Splitter’in içini açtığınızda karşınıza bir low-pass yani düşük geçirici filtre çıkar. Bir direnç ve bir kapasitörle kurulabilir. Splitter’in yaptığı, telefon hattı için telefon frekansını yükseltip adsl frekansını bastırmak, tam tersini de adsl için yapmaktır. Aynı radyolarda olduğu gibi, istediğimiz radyo frekansını alıp, diğer radyo kanallarını (yani gürültüleri) yok varmış gibi saymaktır…
    Buradaki işin özü rezonanstadır…
    Frekans eşitlemesi 1/2(pi)RC yani ‘To’ zaman sabiti ile çok basit şekilde bulunabilir…
    Örneğin 1000Khz için t=1/1000Khz=1mikrosaniyedir (10^-6)
    10^-6=2(pi)RC hesabına uyacak direnç ve kapasitör değerleri seçileblir. Örneğin direnci 1k=1000ohm alırsanız, C=159×10^-12 yani yaklaşık 160pikofarad çıkacaktır…

    Kaynak: Devre Analizi Dersi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir