Facebook Logo
💻 Bilgisayar, 💾 Programlama

Çok basit bir “Facebook’ta Beni Kim Silmiş” uygulaması

Facebook LogoÇalıştığım yerde Facebook uygulamaları geliştiriyoruz. Bu yüzden, işe başlamadan önce, yani yaklaşık 6 ay önce, antrenman olması açısından basit bir Facebook uygulaması yazayım demiştim. Aklıma, hem API’leri bolca kullanabileceğim, hem de çok zor olmayan bir uygulama olarak Facebook’taki insanların “büyük sorunu” olan, “Kim beni arkadaşlıktan sildi?” sorusunun cevabını verebilecek bir uygulama yazmıştım.

Uygulama Nasıl Çalışıyor

Kullanıcıdan arkadaş listesine erişme ve offline_access (verilere her zaman erişme) yetkisi alıyor. (Bu izin gerçi artık kaldırıldı.) Arka planda belirli aralıklarla otomatik olarak çalışan bir görev mevcut. Bu görev, çalıştığı aralıklarla kullanıcıların arkadaş listelerini çekiyor. Bir önceki turda çektiği arkadaş listesiyle karşılaştırıyor. Eğer arada fark varsa, bunu “application notification” olarak kullanıcıya bildiriyor. Burada tabiki sadece silen arkadaşları değil, Facebook hesabını kapatan arkadaşları da tespit etmiş oluyoruz.

Dikkat: TOS’a aykırılık

Bu tarz uygulamalar Facebook’un kullanım şartlarına (Terms of Service) aykırı. O yüzden bu uygulamayı adam edip gerçekten yayına alırsanız, uygulamanızı birkaç güne uçururlar. Bilginiz olsun.

Platform

Uygulama JAVA üzerine konumlanmış, Play Framework ile yazıldı. Play Framework, Java’da web uygulama yazmayı işkenceden (Struts, JSF, JSP, Spring), zevke dönüştüren dört üçlük bir frameworktür.

Play Framework hakkında daha fazla bilgi almak, örnek uygulamaları incelemek, dokümantasyona göz atmak ve kütüphaneyi indirmek için sitesine ışınlanabilirsiniz.

Kodlar

“Facebook’ta Beni Kim Arkadaşlıktan Silmiş” uygulamamın kaynak kodlarını aşağıdan sıkıştırılmış dosya halinde indirebilirsiniz. Dosya bir Play Framework projesidir.

Yardım Çağrıları

Yazdığım kodlar çok temel ve basit kodlardır. 6 ay önce yazılmış olup, Facebook’un yaptığı değişiklikler sonrası şu anda çalışıp çalışmayacağını bile bilmiyorum. Bu yüzden, bu kodlar için herhangi bir destek vermiyorum. Teknik sorunuz olursa, çok büyük bir ihtimalle yanıtsız kalacağını baştan söylemeliyim.

Bitirirken

Umarım birinin işine yarar. 🙂 Herkese iyi günler.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Çok basit bir “Facebook’ta Beni Kim Silmiş” uygulaması bir yorum aldı.

  1. Sonunda kolpa yöntemler yerine, mantıklı çalışan bir uygulama. Hoş niye böyle sürekli kim profilime bakmış, kim silmiş derdinde insanlar anlamamya 🙂
    Kaynak kodları Facebook uygulamaları nasıl oluyormuş diye bakmak amaçlı indirdim bakalım, ellerinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir