Daha önceki bir blog yazımda Almanya’ya gelmek için yapılması gerekenleri adım adım anlatmıştım. Bu yazımda ise kalıcı oturum izni (permanent residency, niederlassungserlaubnis) nasıl alınır onu anlatacağım.
Başlamadan belirtmekte fayda var. Almanya’da kalıcı oturma iznini almanın, hali hazırda sahip olduğunuz oturum iznine göre farklı yolları ve şartları var. Örneğin, Alman bir eş ile evlenen birinin şartları ve izlemesi gereken yol burada anlatılandan farklı olacaktır. Bu yazıda Mavi Kart (Blue Card, Blaue Karte EU) sahibi olarak oturum izni olan birisi için yapılması gerekenler anlatılacak.
Bu yazıda anlattıklarım benim izlediğim süreci anlatıyor, yazı yazıldıktan sonra bazı kurallar ve şartlar değişmiş olabilir. Lütfen başvuru öncesi kendi araştırmanızı yapınız. Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı olup, olabilecek olumsuzluklara karşı herhangi bir sorumluluk kabul etmiyorum.
Blaue Karte EU sahipleri için başvuru şartları
Kalıcı oturma iznine başvurmanız için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekiyor:
- Mavi kartınız var.
- Almanya’da 33 aydır sigortalı olarak çalışıyorsunuz ve A1 seviyesinde Almanca’nız var veya Almanya’da 21 aydır sigortalı olarak çalışıyorsunuz ve B1 seviyesinde Almanca’nız var.
- Hali hazırda çalışmaya devam ediyorsunuz.
Bunlar temel şartlar. Bunun dışında sağlık sigortası olması ve başvuru yapacağınız yere kayıtlı olmak gibi şartlar da yer alıyor ancak bir Mavi Kart sahibi olarak bunlara zaten sahip olmalısınız.
Belgelerin hazırlanması
Başvuru şartları aynı olmakla birlikte, başvurunun nasıl yapılacağı ve hangi belgelerin gerektiğinin şehirler ve eyaletler arasında farklı olacağını tahmin ediyorum. Ben Berlin’da yaşadığım ve başvuruyu burada yaptığım için aşağıda Berlin’deki kalıcı oturum başvuru sürecini anlatacağım.
Kalıcı oturum için gerekli tüm şartlara ve gerekli belgelere buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz (Almanca).
İlk yapmanız gereken yukarıdaki bağlantıdan ulaşabileceğiniz, istenen tüm belgeleri hazırlamak. Bu yazının yazıldığı zamanda aşağıdakiler gerekiyordu:
- Geçerli bir pasaport ve Mavi Kart
- Bir tane biyometrik fotoğraf. Eğer eşinizin oturma iznini de uzatmanız gerekiyorsa, bir tane de onun fotoğrafı
- Doldurulmuş ve imzalanmış bir kalıcı oturum başvuru formu (Antrag auf Erteilung einer Niederlassungserlaubnis)
- İş sözleşmesi
- Son altı ayın maaş bordrosu
- İşverenden halen o işyerinde çalışıldığına dair son 14 gün içinde alınmış bir belge
- Kira sözleşmesi veya tapu
- Deutschen Rentenversicherung’dan alınmış emeklilik primlerinin yatırıldığına dair belge
- Sağlık sigortası kartınız veya özel sağlık sigortanız olduğuna dair belge
- Berlin nüfusuna kayıtlı olduğunuza dair belge (Anmeldung der Wohnung (Meldebestätigung))
Bu istenen belgeler ile ilgili hayatınızı kolaylaştıracak birkaç detaydan bahsetmek istiyorum.
İşverenden halen o işyerinde çalışıldığına dair son 14 gün içinde alınmış bir belgenin herhangi bir şablonu yok. Benim işverenim bana İngilizce dilinde, insan kaynakları tarafından hazırlanmış “Umut Benzer mühendis olarak XYZ tarihinden beri bizimle çalışmakta ve yıllık ABC Euro maaş almaktadır.” yazılı ve imzalı bir belgeyi PDF olarak gönderdi. Bu belge Auslanderbehörde tarafından kabul edildi.
Antrag auf Erteilung einer Niederlassungserlaubnis doldurulması ve imzalanması gereken bir belge. Ancak isterseniz bu belgeyi bilgisayarda doldurabilir ve imzanızı da bilgisayarınızın touchpadi ile atabilirsiniz. Yazdırıp taratmanıza gerek yok. macOSX kullanıyorsanız bunu Preview uygulaması ile kolaylıkla yapabilirsiniz. İmza atmak için Preview uygulamasında Tools / Annotate / Signature menüsüne gidebilirsiniz.
Bence istenen en ilginç belge Deutschen Rentenversicherung’dan alınmış emeklilik primlerinin yatırıldığına dair belge idi. Ancak bu belgeyi almak çok kolay. Buradaki bağlantıyı izleyerek Deutschen Rentenversicherung’un online işlemlerine gidebilir ve bilgilerinizi girerek bu belgenin posta adresinize (e-posta değil) gönderilmesini isteyebilirsiniz. Belgeler Almanya’da kayıtlı olduğunuz posta adresine 7-10 gün arası ücretsiz olarak gönderiliyor. İstediğiniz belge türü olarak “Rentenauskunft” veya “Renteninformation” seçebilirsiniz.
Berlin’de kalıcı oturma iznine başvuru
Tüm belgelerinizi hazırladığınızda hepsini PDF formatına çevirip iv_b3_gpf@labo.berlin.de adresine niyetinizi anlatan bir elektronik posta atarak başvurunuzu başlatabilirsiniz. Belgelerin tamamı PDF formatında olmalı. Eğer belgeleriniz JPG gibi farklı formatlarda olursa veya tüm belgeleri sıkıştırıp bir ZIP dosyası atarsanız oradaki görevliler bunu kabul etmiyorlar.
Bu adrese elektronik posta attıktan birkaç dakika sonra başvurunuzun alındığına dair bir otomatik elektronik posta gelecek.
Lütfen dikkat! Bu elektronik posta adresi ve anlatılan adımlar Berlin’de başvuru yapmak için geçerli ve benim izlediğim adımlar. Başka bir şehirde yaşıyorsanız lütfen bu adrese başvuru yapıp görevlilierin zamanını boş yere harcamayın. 🙂
Bekleme vakti 🕔
Başvurunuzun ardından uzun bir sessizlik olacak. Ben iki aydan biraz uzun bir süre bekledim. Sabredin. Tekrar başvuru yapmayın, başvurum ne oldu diye sormayın. Bekleyin. Spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın, ne olur ne olmaz!
Cevap
Bir gün beklediğiniz cevap elektronik posta adresinize gelecek. Başvurunuzun üzerinden uzunca bir süre geçtiği için büyük ihtimalle bazı belgeler geçerliliğini yitirmiş olacak. Bunları sizden tekrar göndermenizi isteyecekler. Örneğin, benim tekrardan son 15 gün içinde işverenden alınmış bir belge ve başvurudan sonra geçen ayların maaş bordrolarını göndermem gerekti.
İlk cevabı aldıktan sonra sizin dosyanız için bir memur atanıyor ve bundan sonra attığınız elektronik postalar çok hızlı bir şekilde yanıtlanıyor. O yüzden bir sonraki elektronik postanızda iki ay beklemeyeceksiniz.
En sonunda size bir randevu günü verecekler. Randevuya getirmeniz gereken belgeleri (ör: biyometrik fotoğraf) elektronik posta ile size bildirecekler. Ben garanti olsun diye elektronik posta ile attığım ne varsa hepsinin orijinalini götürdüm ancak hiçbiri gerekmedi. Bir tek biyometrik fotoğrafı orada bir kağıda yapıştırıp tarattıkları için onu basılı olarak aldılar, taratıp geri verdiler.
Randevu
Randevu günü, belgeleriniz ve randevunuzun çıktısı ile birlikte Yabancılar Şubesi’ne (Ausländerbehörde) randevunuzdan 10 dakika önce varacak şekilde gidiyor ve randevunun üzerinde yazan kattaki bekleme odasında sizin numaranızın yanmasını bekliyorsunuz. Berlin’de iki tane Ausländerbehörde var. Lütfen doğrusuna gittiğinize emin olun.
Sıra size geldiğinde ilgili memurun odasına gidiyorsunuz. Memur sizinle ilgili bilgileri ve amacınızı zaten biliyor. Benim randevumda memur öncelikle önceden elektronik olarak gönderdiğim belgeleri ve yaptığım yazışmaları inceledi. İstedikleri yeni belgeleri de elektronik olarak gönderdiğimi gördü. Bizden, benim ve eşimin fotoğrafını istedi. Sağ ve sol işaret parmaklarımızın parmak izlerini aldı.
Son olarak bize verilecek kartta yer alan bilgilerden olan göz rengimizi ve boyumuzu sordu. Başvuruyu, üzerinde fotoğrafımız olan bir belgeyi imzalayarak (imza da verdikleri kartın üzerinde oluyor) tamamladık.
Görevli memur benden elektronik posta adresimi bir kağıda yazmamı istedi. Kartlarımızın yaklaşık 4 hafta içinde geleceğini, geldiğinde kartlarmızı almamız için elektronik posta atacağını söyledi.
Ödeme
Görevli bize içerisine ödeme miktarı tanımlı bir kart verdi. Bu kartı vezne otomatına takıyor, ödemenizi nakit olarak makineye yapıyorsunuz. Makine size ödemeye dair bir belge veriyor ve kart makinede kalıyor.
Kalıcı oturma izninin başvuru ücreti normalde 113 EUR. Ancak Türk vatandaşları için bu fiyat sadece 28,80 EUR. Patron çıldırdı!
Memurlar bu kuralı atlayabiliyor. Eğer ödeme yapacağınız karta 113 EUR tanımlamaya kalkarlarsa nazikçe ödemeniz gereken doğru tutarı çıktısını aldığınız bir belge üzerinden gösterip düzelttirebilirsiniz.
Peki ya eşiniz?
Siz kalıcı oturum hakkı kazandığınızda, eşinize de uzun süreli bir oturum izni veriliyor. Bu izni ister kart olarak ister pasaporta yapıştırılan normal vize olarak alabiliyorsunuz. Eğer kart olarak alırsanız 28,80 EUR, pasaporta yapışık normal bildiğiniz vize olarak alırsanız ücretsiz. Eğer pasaporta yapışık vize olarak alırsanız, bu izin anında hazırlanıp pasaporta yapıştırılıyor.
Kalıcı oturma izni ne kadar kalıcı?
Kalıcı oturma izni Almanya’da ikamet ettiğiniz sürece kalıcı. Herhangi bir iş veya eviniz olmasa, köprü altlarında yaşayıp dilencilik dahi yapsanız kalıcı oturma iznine sahipsiniz.
Ancak, ülkeden çıktıktan sonra 6 ay içinde giriş yapmazsanız, veya başka bir ülkede son bir yıl içinde 6 ay veya daha fazla süre kalırsanız artık Almanya’da ikamet etmediğiniz için kalıcı oturum hakkınızı kaybetmiş oluyorsunuz. Başka bir deyişle, ben Türkiye’de yaşarım ama her 5 ayda bir Almanya’ya gelir bir hafta kalır dönerim işe yarayan bir yöntem değil.
Kartın Teslim Alınması
Dördüncü haftanın sonunda kartın teslimi için hangi günler gelebileceğimizi anlatan bir e-posta aldık. Bir Çarşamba günü gittik kartımızı aldık.
Bitirirken
Kalıcı oturum izni almak uzun bir süreç. Ancak tüm şartları sağladığınız ve belgeriniz tam olduğu sürece tek yapmanız gereken süreci takip etmek. Mavi Kart güzel hoş ancak Niederlassungserlaubnis’in iş durumuna bağlı olmaması Avrupa ile olan bağınızın biraz daha sağlam olması adına güzel bir adım.
Almanya’dan kalıcı oturuma izni (niederlassungserlaubnis) nasıl alınır? 13 yorum aldı.
Merhaba,
Yaziniz ve verdiginiz bilgiler icin cok tesekkürler.
Ben de 21 aydir Berlin’de Mavi Kart ile bulunmaktayim ve kalici oturma iznine basvurmak istiyorum. B1 seviyesindeki Almanca sartini yerine getirmek icin hangi sinava girmek gerekiyor? Mutlaka Telc veya Goethe sertifikasi mi alinmasi gerekir? Geldigimde bir dil kursu olan BSI’de B1 kurunu tamamladim ancak sinava girmedim. Bu kursun kendi yaptigi (Telc veya Goethe olmayan) sinava girmek yeterli midir? Veya kurstan B1 kurunu tamaladigimi gösteren bir yazi yeterli midir? Hic Almanca konusmadigim icin baya unuttum ve Telc B1 seviye sinavini gececegimi hic sanmiyorum. Umarim baska bir yolu vardir. Tesekkürler.
Merhaba Müge, maalesef bu konuda bir bilgim yok. 🙁
Müge hanım merhaba,
Aynı soru bende de geçerli. Ben online olarak B1 kursu tamamlayıp o belgeyi iletmeyi düşünüyorum. Temmuz ayında 21 ayım dolacak ve o günden sonra o belgeyi tamamlayıp başvurmak istiyorum. Siz herhangi bir aksiyon aldınız mı yada yeni bir bilgiye ulaşabildiniz mi ?
Umut bey, Siz nerden aldınız B1 sınavını ?
Merhaba Doğukan, ben A1 ile başvurdum.
Dogukan bey merhaba,
Ancak simdi gördüm mesajinizi. B1 sertifikasini nasil aldigimi paylasmak isterim. Ögrendigime göre maalesef herhangi bir kurs tamamlama belgesi yeterli olmuyor ve B1 sertifikasini sinava girip almak gerekiyor. Bunun icin ben Telc’in düzenledigi sinava girdim. Bu sinavdan önce 1 ay Kapitel Zwei dil merkezindeki Telc B1 hazirlik kursuna gittim. Online da yapiliyor ama ben sinif ortamini tercih ettim. 4 hafta sadece Cuma günleri 4-5 saat arasi süren bir kurs bu ve sinavda karsilasacaginiz soru tiplerini, puanlamalari ve zamani etkin kullanmak icin taktikleri ögreniyorsunuz. Gecmis sinavlardan örnekler cözüyorsunuz ve evde yapmaniz icin bir sürü materyal veriliyor. Bana cok ama cok faydali oldu cünkü pratik yapmadigimdan unutmustum baya. Bu kurs sayesinde bir ay sadece sinava odakli calistim, hic bir sürpriz olmadi sinavda ve soru tiplerine asina oldugumdan bekledigimden cok daha kolay sekilde gectim. Ancak seviyeniz en azindan A2 olmali bu kurstan etkin yararlanmak icin. Yani hic dil kursuna gitmediyseniz zor olacaktir. Sinav sonucu normalde 4-6 hafta arasinda aliniyor ancak Telc altyapisinda revizyona gittiginden benimki 8,5 hafta sürdü.
Belgeler arasında A1 Almanca sertifikası yazmamışsiniz. Almanca seviyenizi göstermeden de basuvru yapabiliyor musunuz?
Evet. Ama belirtmeliyim ki bu 6 senelik bir bilgi.
Selamlar Umut, paylasim icin tesekkurler. Turk oldugumuz icin daha az odememiz gereken bilginin nerede yazdigini biliyorsan cevabinda link veya adres paylasman mumkun mu?
Ikinci sorum, benden istenen belgelerde entegrasyon kursunu bitirdigime dair de belge istediler niedersachsen eyaletinde. Bildigim kadariyla entegrasyon kursu mavi kart sahibi olmayanlar veya vatandaslik icin basvuranlardan isteniyor. Bununla ilgili bir bilgin var mi?
Merhaba, paylaşımınız için teşekkürler. Berlinde yaşamaktayım ve şu an itibariyle 33 ayımı doldurmuş bulunmaktayım. Gerekli tüm evrakları tamamladım ve yazınızda geçen e-mail adresine gönderdim. Ancak e-mail adresi bulunamıyor diye geri bildirim maili aldım. Sizden veya bu yorumumu okuyan kıymetli Blue Card sahiplerinden ricam, eğer biliyorsanız, güncel email adresini paylaşmalarıdır.
Teşekkürler.
Merhaba arkadaslar , benim bi sorum olacakti . Bne kalici oturumu aldiktan sonra türkiyede yasamimi devam ettirmek istiyorum , anmeldug um burada klicak ama 3 4 ayda bir giris cikis yapicam . Burada öyle bisey yapilamaz demissiniz ama Landesamt sitesinde süresiz oturum icin sadece 6 ayda giris cikis sarti yazior baska bisey yazmiyor , hangisi dogru en dogru bilgiyi nerden ögrenebilirim ?
Ben bu konuyu daha önce bir avukata danistim. Berlin’in web sitesinde okdugum bilgiler ve avukatin dedigi giris cikisin yeterli olmadigi yonundeydi. Landesamt’ta okdugunuz kaynagi benimle de paylasir misiniz?
Niederlassungserlaubnis
Eine Niederlassungserlaubnis erlischt ab 6 Monaten nach der Ausreise aus Deutschland.
sitede bu madde yazior ama sanirim o konuda haklisiniz .6 ay türkiyede kaldiktan sonra geri gelip 6 ay da almanyada kalmak gerekior. hemen geri dönünce olmuyor . Aslinda ben freiberuflich olarak türkiyede calisip 2 3 ayda bir giris yapmak istiyorum . Öyle bi durumda ne oluyor ? Aslinda almanyaya 3 ayda bir gelip 1 hafta kalip gittikten sonra cok problem olacagini düsünmüyorum . Siz ne düsünüosunuz . Yada almanyada bi firmada calisip sana yurt disi görevlendirme verme imkani da var senelik .Bu konu hakkinda bilginiz varmi ?
Malesef bu konuda bir bilgim yok.
‘de, da’ eki nasıl yazılır?
Almanya’da nasıl ehliyet aldım?
Almanya’dan kalıcı oturuma izni (niederlassungserlaubnis) nasıl alınır?
Harici monitör parlaklığı klavye ile nasıl değiştirilir?
Almanya’da nasıl ehliyet aldım?
Bir şirket neden uzaktan çalışmaya (remote working) izin verir?
-de -da eki ne zaman ayrı yazılır?
Almanya’ya gelmek için yapılan bürokratik işlemler