mini berlin at home
🇩🇪 Berlin & Almanya

Berlin’de yaşayanların hayatını kolaylaştıracak 10 web sitesi

2020 Aralık ayının benim için ayrı bir anlamı var: Berlin’de beşinci yılımızı dolduruyor, altıdan gün alıyoruz. Bu beş yılda Berlin çok değişti, dijitalleşti.

Günümüzde Berlin’de hayatı kolaylaştıracak bir çok online servis mevcut. Bu yazıda, bizim de ailecek kullandığımız bazı servisleri tanıtacağım.

1. Berliner König

berliner koenig

Berliner König, paylaşımlı bir taksi servisidir. Bu servis doğrudan Berlin’in toplu taşıma kurumu olan BVG tarafından sağlanır. Berliner König bir uygulama aracılığı ile kullanılır ve Über’e benzer bir şekilde bulunduğunuz ve gideceğiniz yeri seçer bir araç çağırırsınız. Ancak Über’in aksine, çağırdığınız araç aynı anda başka yolcular ile paylaşılıyor olabilir.

Araç sizi konumuzdan ya da konumuza bir iki sokak ötede bir yerden alır ve gideceğiniz yere yakın bir yere bırakır. Yolculuk boyunca araca başka yolcular binebilir veya inebilir. Yolculuk van tipi büyük ve konforlu araçlarla yapılır.

Berliner König, normal taksi ve Über’e göre oldukça ekonomiktir. Bence König’in tek dezavantajı, çok ufak bir alanda kullanılabilir olması.

Uygulamayı telefonunuza buradaki bağlantıdan indirebilirsiniz. Eğer hem kendinize hem bana €10 kazandırmak isterseniz, kayıt olurken şu kodu kullanabilirsiniz: umut9g2

2. Jelbi

Ulaşım kategorisinden devam ediyoruz. Jelbi [Android, iOS] ve BVG Tickets Berlin [Android, iOS] uygulamaları Berlin’in toplu taşıma kurumu olan BVG tarafından sağlanan iki mobil uygulamadır. Bu uygulamaları kullanarak toplu taşıma biletinizi cep telefonunuzdan alabilirsiniz. Böylelikle duraklarda bilet otomatı aramanıza gerek kalmaz.

Jelbi, bilet satışının yanı sıra, gerçek zamanlı toplu taşıma yol tarifi almanızı da sağlar. BVG Tickets ise sadece bilet satışı uygulamasıdır. Berlin’de Google Maps uygulaması da toplu taşıma tarifi verdiğinden, hem BVG Tickets + Google Maps hem de tek başına Jelbi kullanmak çok güzel iki ayrı kombinasyondur.

3. Gorillas

Gorillas, verdiğiniz market siparişinizi 12 dakika içerisinde kapınıza getiren bir jet-kurye servisidir. Yemek yaparken bir malzemeniz eksikse, canınız tatlı, dondurma, içecek, abur cubur çekmişse ama markete gitmeye üşeniyorsanız bu servis tam sizin için!

Gorillas, şu an için Berlin’in çok ufak bir kısmına hizmet veriyor. Ürün seçenekleri çok büyük değil, ancak yeterince çeşitli. Ürün gamı daha çok, abur cubur, parti ve acil ihtiyaçlar üzerine düzenlenmiş. Gorillas’ın en iyi yanı ise, bu hizmet Pazar günleri de mevcut.

Uygulamayı indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. Eğer hem kendinize, hem de bana €5 kazandırmak isterseniz, kayıt olurken şu kodu kullanabilirsiniz: UB298638

4. Doctolib & Jameda

doctor online berlin
Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Doctolib ve Jameda online olarak doktor arayıp, randevu alacağınız iki servis. Biz bu iki servisten Doctolib’i kullandık, ancak etraftan Jameda’yı da sıklıkla duyduğumuzdan ikisini de buraya yazmak istedim.

5. Flaschenpost & Durstexpress

durstexpress

Evinize veya ofisinize kasa ile içecek siparişi vermek isterseniz Flaschenpost ve Durstexpress yardımınıza koşuyor. Bu iki servis Berlin’de damacana ile su siparişine yaklaşabileceğiniz en ileri nokta. 😀

İki web sitesi de siparişinizi 120 dakika içerisinde getireceğini iddia ediyor. Ancak biz ne zaman Durstexpress’i denediysek, 180 dakikadan önce getirmedi. Durstexpress’in web sitesinin yavaş olması, sipariş durumunu gerçek zamanlı göremememiz ve siparişleri geç getirmesi sebebiyle, Flaschenpost benim gözümde bir adım daha önde yer alıyor.

Sipariş tesliminde iki firmaya da evinizdeki depozitolu şişe ve kasaları verip depozitonuzu geri alabiliyorsunuz.

6. The Local de & DW & Metropol FM

the local screenshot

The Local, Berlin ve Almanya haberlerini takip edebileceğiniz İngilizce bir haber sitesi.

Deutsche Welle, Almanya’da herkesin zorunlu olarak ödemesi gereken iletişim ödemeleri (Rundfunkbeitrag) ile finanse edilen medya kuruluşlarından bir tanesidir. DW’nin Almanca ve İngilizce televizyon yayını bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, DW’nin haber sitesi [İngilizce, Türkçe] ve YouTube kanalı [İngilizce, Türkçe] da bulunur. Bunlar dışında DW Documentary, DW Euromaxx gibi başka Youtube kanalları da bulunur. Ayrıca, +90 Youtube Kanalı da DW tarafından finanse edilir.

Bu yayınların tamamı okumaya ve takip etmeye değer kalitededir. Bu yayınlardan bazıları Türkiye gündemini de haber yapar. Ayrıca, buradaki Türkiye haberleri, Türkiye’dekinin aksine bağımsızdır ve her türden haberi bulur, sadece size sunulanı değil, gerçek gündemi takip edersiniz.

Metropol.fm ise Berlin’deki tek Türk radyosudur. Benim müzik zevkime pek uymuyor, ancak burada yer alması gereken bir oluşum. Bu radyo kanalı aynı zamanda çeşitli sohbetler ve programlar düzenliyor ve Almanya haberlerini de Türkçe olarak sunuyor.

7. Rewe

rewe

Eğer siz de bizim gibi markete gitmeyi sevmiyorsanız, haftalık alışverişinizi Rewe’nin web sitesi veya mobil uygulaması ile yapabilirsiniz. Markette satılan neredeyse tüm ürünleri online olarak da alabiliyorsunuz. Teslimat soğutuculu araçlar ile yapılıyor. Teslimat için bir hizmet ücreti ödüyorsunuz.

İpucu: Rewe siparişlerinizi mobil uygulamasından verin. Daha az servis ücreti ödüyorsunuz.

8. Wolt & Lieferando

screenshot walt

Karnınız acıktığında Berlin’de Yemeksepeti yok. Ama Wolt ve Lieferando var. Bu iki servis de Yemeksepeti ile aynı mantıkla çalışıyor. İki servisin de mobil uygulamalarını karşılaştırırsak, Wolt’un arayüzü çok daha güzel ancak daha az seçenek var. İki servis de teslimat başına servis ücreti alıyor.

Eğer Wolt kullanacaksanız ve hem kendinize, hem de bana €6 kazandırmak isterseniz, ilk siparişinizde şu kodu kullanabilirsiniz: THNEV

9. Hellofresh

hello fresh logo

Eğer yemeğinizi kendiniz evde yapmak istiyor ancak aynı zamanda da farklı şeyler hazırlamak istiyorsanız Hellofresh sizin için olabilir. Hellofresh‘de haftalık bir menü seçiyorsunuz. Seçtiğiniz yemekleri yapmanız için gereken tüm malzemeler ve tarifler her hafta adresinize gönderiliyor. Gönderilen tüm malzemeler numaralı ve gerekli porsiyon boyutunda geliyor. Böylelikle markete gitmenize gerek kalmadan ve yeni yemek tarifleri düşünmeden, farklı farklı şeyler yiyebiliyorsunuz.

10. N26

n26 promotional

N26, ya da eski adıyla Number 26, Avrupa’da çeşitli ülkelerde hizmet veren bir Almanya start-up bankasıdır. Benim gözümde Türkiye’deki QNB Finansbank Enpara’ya denk gelmektedir.

Bu bankada her şey web sitesi ve mobil uygulama üzerinden olur. Şubesi yoktur. Uygulamalarında İngilizce desteği bulunur. Hesap işletim ücreti ve benzeri sabit gider kalemleri bulunmaz.

Bir başka özellik olarak, doğrudan bu bankanın uygulaması üzerinden Transferwise aracılığı ile Türkiye’ye güncel kurdan TL gönderebilirsiniz.

Bitirirken

Bu liste hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin favori hizmetleriniz neler? Eğer burada olmasını beklediğiniz ama göremediğiniz şeyler varsa lütfen yorumlar kısmında belirtin. 👋

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir