.NET
💻 Bilgisayar, 💾 Programlama

Web Servisleri: Proje 1

duygu dusunce
Aşağıda, seçmeli Web Servisleri dersimizin birinci projesi için hazırladığımız yazılımların kaynak kodlarını bulabileceksiniz. Bu proje 100 almıştır ve yazılımda bilinen hiçbir hata bulunmamaktadır.

Öncelikle biraz projeden bahsedelim…

Projede SOAP tabanlı üç tane web servisi kullanılmıştır. Bunlardan bir tanesi, İç İşleri Bakanlığı tarafından yayına alınmış TC Kimlik Numarası doğrulama web servisidir. Diğer ikisi tarafımızdan yazılmıştır.

.NETProjemizde istemci tarafında .NET (C#) ve PHP, sunucu tarafında ise PHP dili kullanılmıştır. PHP’de SOAP ve WSDL kullanabilmek için hazır nuSOAP 5 kütüphanesinden, veritabanı işlemleri için ezSQL kütüphanesinden yararlanılmıştır. Nusoap kütüphanesinde çeşitli düzenlemeler yapılmış ve karakter kodlaması problemi çıkartan bazı satırlar düzeltilmiştir. Veritabanı olarak MySQL 4, PHP sürümü olarak PHP5, .NET sürümü olarak .NET 4 (Client Profile) yazılımın çalışması için gerekli minimum gereksinimlerdir.

PHP Logo.NET kısmının kaynak kodu Visual Studio 2010’da Windows Presentation Foundation (WPF) projesi olarak geliştirilmiştir ve proje halinde dağıtılacaktır.

Projeyi çalıştırdığınız zaman, web servisi referanslarının çalışmadığını göreceksiniz. Bu proje geliştirilirken ve sunulurken ws.ubenzer.com adresine bir web servisi sunucusu kurmuştuk. Ancak proje sunumu bittiği ve notumuzu aldığımızdan, bu sunucunun görevine son verdik. Bu yüzden, projeyi çalıştırmak için, kendi sunucunuza web servislerinin gerekli ayarlamalarını yaparak kurmanız gerekmektedir. Bu konuda herhangi bir destek veya anlatım söz konusu olmayacaktır.

Program ne iş yapar?

Programımızın adı “Düşünceler”’dir. Ne iş yaptığını raporumuzdan kopyala/yapıştır yaptığım aşağıdaki paragraf yeterince açıklayacaktır:

Düşünceler nedir?

Program, T.C. vatandaşlarının kimlik bilgileriyle birlikte, bir kamu kuruluşu hakkındaki düşüncelerini bu kamu kuruluşuna göndermeyi amaçlayan bir yazılım setidir.

Herhangi bir vatandaş programı indirir, bilgisayarına kurar, programdaki tüm alanları doldurarak bunları kuruluşa iletir. Kimlik bilgileri TC Kimlik Numarası ile onaylandığından, kişilerin bilgileri güvenilirdir.

Programın İşleyişi

1. Sisteme yeni düşünce eklenmesi

Program, kullanıcıdan gerekli bilgileri girmesini isteyerek başlar. Adını, soyadını, doğum yılını ve TC Kimlik NO’sunu giren kullanıcı “TC Doğrula” butonuna basar. “TC Doğrula” butonuna basılmasıyla doküman stilinde olan “TCKimlikNoDogrula” servisi çağrılır. Web servisinden gelen cevaba göre, eğer girilen bilgiler doğruysa, “Yazmak İstedikleriniz” kutucuğunun altındaki “Ekle” butonu aktif hale gelir. Eğer bilgiler doğru değilse “Ekle” butonu aktif hale gelmez ve kullanıcı bilgilerin yanlış olduğu konusunda uyarılır.

Kullanıcının girdiği bilgi doğruysa “Ekle” butonu aktif hale geldiğinde, kullanıcı “Yazmak İstedikleriniz” kısmını doldurur ve “Ekle” butonuna basar. Böylelikle RPC-stilindeki “DusunceEkle” servisi çağrılmış olur. Kullanıcının bilgileri sunucu tarafında tekrar “TCkimlikNoDogrula” servisi aracılığı ile kontrol edilir ve kullanıcının bilgileri server’da tutulan database’e eklenir.

2. Son düşüncelerin listelenmesi

Kullanıcılar, sisteme eklenen son düşünceleri listeleme olanağına sahiptir. Bunu da yine masaüstü programın ara yüzünde yapabilmektedir. Görsel açıdan problem yaratmaması için en son 9 düşüncenin listelenmesine olanak tanınmaktadır.

Bunun için yapması gereken en son eklenen kaç yorumu öğrenmek istediğini parametre olarak girip “düşünceyi göster” butonuna basmaktır. “düşünceyi göster” butonuna basıldığında, RPC-stilinde olan “SonNDusunceyiGetir” servisi çağrılır. Böylece kullanıcı girdiği parametre kadar yorumu öğrenir.

Daha fazla bilgi için…

Programın işleyişi ve daha fazla teknik ayrıntı için proje raporuna göz atabilirsiniz.

İndir

Bitirirken

Bu yazılımın kaynak kodları burada yayımlanmadan önce grup arkadaşlarımdan gerekli izinler alınmıştır.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Web Servisleri: Proje 1 2 yorum aldı.

  1. Proje raporunda kullandığınız şablon hoşuma gitti. Şablonu hazır mı, yoksa onu da siz mi yaptınız? Word ile mi oluşturdunuz, yoksa başka bir program mı?

    1. Kapak, Word'ün hazır kapaklarından bir tanesi. Sayfa numaraları Word'ün tasarımlarından bir tanesi. Yazıların ve başlıkların stilleri Word'ün standart şablonu. Hepsini şöyle bir karıştırınca böyle bir şeyler çıktı. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir