koyun
🎈 Hayat

Haşırtasyon

Haşırtasyon (ad): Antalya Büyükşehir Belediyesi önderliğinde Antkart ve Belediye’nin Antalya halkına uyguladıkları aksiyonun adıdır.

Koyun

Hemen özetleyelim: Bir zamanlar toplu taşımada kullanılması gereken bir Antkart’ımız vardı. Ama bunu almak öyle kolay bir iş değildi. Sabah 04.30 05.00 gibi sıraya girip sıra numarası almamız gerekiyordu.

Aldık. Karta 10 TL verdik. Ben bu fiyatın çok olduğunu savundum. Antkart ise maliyeti karşıladığını.

Bir yıl geçti. (Belki biraz daha fazladır.) Yerel seçimler oldu. Son ana kadar çok iyi giden, ama “Hafif Metro” gibi bir kavram uydurarak affedersiniz Antalya halkını göstere göstere salak yerine koyan, daha rayları döşenmemiş raylı sisteme bitti diyebilecek kadar yüzsüz eski belediye başkanımız haliyle seçimi kaybetti.

Yeni başkan geldi. Sayın Eski Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın. Seçim döneminde Antkart’la ilgili çeşitli şeyler söylemiş, bu sistemi kaldıracağının sözünü vermişti. Hatta öyle ki, seçimler Menderes Türel’e kapak olunca “Hadi sözlerini tut, kaldır Antkart’ı” diye rest bile çekmişti bazı haber kaynaklarına göre.

Akaydın kaldırdı. Artık mahkemenin kararı mı, belediyenin bir hareketi mi, Antkart mı kazandı davayı, belediye mi, birisi birisine hukuksuzluk mu yaptı, yoksa hepsi bir komplo muydu, aslında hepsi Obama’nın etkisinde mi kalmııştı ben bilemiyorum. Belediye kendini haklı gösteriyor, Antkart kendini haklı gösteriyor. (E yani ne bekliyorsam!) Basın doğru yanlış ne duysa yazıyor, bize de he demek kalıyordu.

Neyse… Bu noktadan sonra kim haklı kim haksız arayacak, birini savunacak ya da görüşümü belirtecek değilim.

Antkart iptal edildi ya, biz öyle kaldık. Haklı haksız, hukuk falan hepsini bir kenara bırakalım, biz en alt tabaka ezik halk kitlesiyiz, değil mi? (Cevap: Türkiye politikasında evet.) Biz en basitinden cebimizden giren çıkana (ve bazı durumlarda bize giren çıkana) bakarız.

Size belediyenin 19 Haziran 2009 tarihinde yaptığı kamuoyu duyurusundan bir paragraf kopyalıyorum:
(ABB’deki orijinal kaynak kaldırıldı, Allah’tan bunu düşündüğümden kendime bir yedek almıştım: Sitemdeki yedek)

Vatandaşlarımızın sahip olduğu kartların içindeki yüklenmiş bedellerin, ANTKART A.Ş tarafından tahsil edilerek, iade edilmesi sağlanacaktır. Kartın kendi bedeli için de aynı yöntem izlenecektir. Vatandaşlarımızdan kartlarını atmamalarını rica ediyoruz. Mağduriyetleri en kısa sürede giderilecektir.

Keşke Antalya Büyükşehir Belediyesi, keşke Mustafa Akaydın verdiği sözü tutabilseydi! Değil, verdiği sözü tutabilmek, keşke hatırlayabilseydi. Az sonra neden bahsettiğimi anlayacaksınız.

Biliyorsunuz, bir hafta kadar önce Antkart bir basın açıklaması yaparak, kartların içerisinde kalmış bakiyeleri ödemeye başlayacaklarını duyurdu. Ödeme, “kartın içindeki bakiyeyi anlaşmalı yerlerde harcamak” şeklinde olacakmış. Bunun gayet mantıklı bir tercih olduğunu düşünüyorum. Yani Antkart bu işi iyi yapmış. Parayı almak için sıraya girip sıra numarası almayı beklemeyeceğiz. Antkart halkla tek tek uğraşmadığı için kasadan nakit çıkmayacak, yok efendim bozuk para yok, yok bugün git yarın gel olmayacak.

Ama Antkart kart bedellerinin geri ödenmesi hakkında hiçbir duyuru yapmadı. Bu da demektir ki, ödenmiyor.

Antkart açısından bakalım… Daha önceden de dediğim gibi, o kartların 10TL tuttuğuna inanmasam da, sonuçta bunların yine de bir maliyeti var. Adamlar bastı, dağıttı. Yani kartların parasını ödememeleri mantıklı gibi.

Şimdi halk açısından bakalım. İki kurum anlaşamıyor, kart iptal ediliyor, siz güme gidiyorsunuz. İçindeki para ödeniyor, kart da uygun amaçlarda kullanmanız için (!) size veriliyor. Pardon da, turşusunu mu kurayım, üstünde break dans mı yapayım, modifiye edip kablosuz flash diske mi çevireyim?

Bizim ailemiz 5 kişi. Hepimize 10TL haşırt diye girince, cepten bedavadan 50TL uçmuş oluyor. Az para değil hani.

Ben birinden 50TL’mi istiyorum! İster belediye, ister Antkart. Birbirinize dava açın, dövüşün kapışın ne yapacaksanız yapın. Sonuçta kim yenilirse, bana paramı versin. Ben para sıçmıyorum. Kanımca Antalya’da kimse tuvalette para çıkarma aksiyonu yapmıyor.

Balık Belediye

Şimdi gelelim balık hafızalı belediyemize… Amanhocam.com’u biliyorsunuzdur, sorunuzu soruyorsunuz, Akaydın ya da ekibinden biri sorunuzu yanıtlıyor. Böylece merak ettiğiniz konuda aydınlanıyorsunuz.

Antkart’ın para iade konusunu henüz kendi sitesinde duyurmadığı zamanlarda, basında çıkanların birinin uydurması olduğuna inandığımdan, Amanhocam’da bunu sorma gereği duydum. Yazımın tam metni şuydu:

Merhaba Hocam,
Geçenlerde basında Antkart ödemeleri hakkında birkaç haber çıktı. İçindeki bakiyeler anlaşmalı yerlerde harcanabilecek yazıyordu. Kartın kendi ücretinin ödenmesinden ise bahsedilmiyordu. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin sitesine girdim, ancak bilmiyorum gözümden mi kaçtı ama bununla ilgili hiçbir basın açıklaması/duyuru görmedim. Basına da pek güvenmiyorum açıkçası. Bu konu üzerindeki son gelişmeleri anlatmanız mümkün müdür?

İyi bayramlar.
Umut Benzer
https://ubenzer.com/

Ertesi gün şu cevap geldi:

Sayın Umut Benzer,

Basında bu konuda çıkan haberler, Antkart şirketinin açıklamaları üzerine yazılmaktadır.

Konu şirketin borçlarıyla ilgilidir, belediyemizin bu konuda bir sorumluluğu yoktur. Bu konuda daha fazla bilgi için şirketin yetkilileriyle görüşmeniz daha uygun olacaktır.

Teşekkür eder, iyi günler dilerim.

Belediyeye cevabından ötürü zaten delirmişken, Antkart’ın açıklaması görünce sinirim tavan yaptı! Ne demek belediyenin sorumluluğu yok! Antkart’ı iptal etmek için çaba gösterirken, kartın içindeki bakiyenin ve kartın bedelinin ödeneceğinin güvencesini kendi resmi kanallarıyla verirken sorumluluğu vardı da, iş icraate gelince mi sorumluluklarından çıktı?

Yeniden amanhocam.com’u açtım ve bu dediklerimi aynen ve biraz sert bir üslüpla yazdım. Bir daha cevap gelmedi.

Nooldu hocam? Sesin soluğun kesildi?

Tebrikler Antalya Büyükşehir Belediyesi! Tebrikler yeni iktidar! Bir iş yaptın, onu da yarım yamalak yaptın. Giren çıkan bize oldu. Nasılsa senin sorumluluğunda değil. Tebrikler (!) Akaydın Hocam.

Mesele 50TL’den daha farklı benim için. Çiğnenen hak, boşa akan para, cebi boşalan halk ve yeri geldi mi kükreyen, yeri geldi mi ıyk ıyk diye kaçan belediye benim derdim.

Uzaktan bir ses duyuyorum: Fosssssssssss

Bitirirken 1

Eğer sitemi takip etmekte olan bir avukat varsa, bir şey danışacağım. “Ayıplı Hizmet”, “Hizmet Feshinden Doğan Bedellerin Ödenmemesi”, “Alacak”,”Haksız Kazanç”, “Belediyecilik Hizmetini Yapmaması” ya da benzer bir nedenden ötürü Belediye’ye dava açmam mümkün müdür?

Bitirirken 2

Bakalım Hoca’dan bu sefer nasıl bir cevap gelecek? (Gelecek mi?) Fikrim değişecek mi?

Bitirirken 3

Her zamanki gibi, saçma sapan bir üslup kullanmadığınız sürece, bu yazı her türlü yoruma açık. Kendi fikrinizi söylemeyi ihmal etmeyin. =)

Kazıklı akşamlar efendim.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Haşırtasyon 3 yorum aldı.

  1. “Belediyeye cevabından ötürü zaten delirmişken, Antkart’ın açıklaması görünce sinirim tavan yaptı!” bu kısmı anlamadım Antkart bu konuda nasıl bir açıklama yaptı?
    benim fikrime gelince:
    bence amaç belliydi, ihaleyi yandaş şirketlere vermek… bu kadar basit… ne halkın mağdur olması onların umrunda ne de “öteki” şirket… önemli olan ulaşım gibi önemli bir hizmetten kendilerinin faydalanması… bu işin a partisi b partisi yok… gelen de aynı giden de aynıydı… maalesef belediyecilik seçim zamanı kaldırım taşlarının sökülüp yenilenmesi (halbuki zaten yeni) felsefesiyle yapılıyor… dostlar “çalışan belediye” görsün hesabı… yazık… olan halk’a oluyor ama tabiki bir laf vardır “eşek olana semer vuran çok olur” hesabı biz koyun oldukça, ses çıkarmadıkça daha çok paramızı yerler… ki çoğu insanımız “iş yapsın da varsın yesin” diyor, yüz bulunca halktan cebe indirmek kaçınılmaz oluyor, e cebe indiren niye iş yapsın?… bize mübah… ha yemeyenler oldu mu siyasette elbette olmuştur ama onlar da “yemedi yedirdi” hesabı çevresine yedirdiler… siyaset kirli nitekim…
    hakkını arayıp sessiz kalmadığın için tekrar kutluyorum, bu duruşunu seviyorum, belki doğuştan belki sonradan eğitim ile bilmiyorum ama bu bilinç keşke herkeste olsa…

    1. @Geek: Antkart’ın açıklamasında özel bir şey yapmasına gerek kalmadı, kart paralarını içermemesi yani Antkart + Belediye’nin üstüne yatması yetti. =)

  2. Sevgili Umut, değerli yorumcu arkadaşlar;

    Genel olarak bu konu ile ilgili detaylı bilgi almak için doğrudan ulaşmak isterseniz mail adresimi biliyorsunuz, her zaman yazabilirsiniz.

    iyi günler diliyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir