Raylı Sistem İronisi
🎈 Hayat

Raylı Sistem İyi mi Olacak Kötü mü? (2)

Raylı Sistem İronisi

Bundan önceki yazımda Antalya raylı sistemi hakkında bazı eleştiriler yapmıştım. Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bilgi edinme hakkımı kullanarak bazı sorular sorduğumu söylemiştim. Büyükşehir’den (şükür) cevap geldi. Sorularım ve verilen yanıtları ve eleştiri & düşüncelerim ile beraber yayımlıyorum.

Soru: Menderes Türel’in yaptığı açıklamaya göre raylı sistem Muratpaşa-Doğu Garajı haricinde kendine ayrılmış yoldan gidecek. O halde raylı sistem hattına ne yaya ne de araç trafiği girebilecek. Bu duruma göre Yağ Sanayi Kavşağı ile Güllük-Şarampol-Vatan Bulvarı ayrımları iptal mi edilecek?

Cevap: Raylı Sistem kavşak noktalarında hemzeminde sinyalli kavşaklarda sinyale bağlı olarak geçişleri yapacaklar. Buna göre, raylı sistemin geçtiği güzergah boyunca kavşaklarda hemzemin düzenlemeler ve sinyalizasyon projesi hazırlanmaktadır. Namık Kemal Bulvarı ile Fikret Erten Caddesinin kesiştiği kavşak, Çallı kavşağında yapılan altgeçite hem araç hem de raylı sistemin rampaların yakın oluşu nedeniyle kapatılacaktır.

Yorum: Büyükşehir Belediyesi’nin AYRILMIŞ YOL anlayışını AYAKTA ALKIŞLIYORUM. Meğerse biz hepimiz yanlış biliyormuşuz, ayrılmış yol ayrılmış falan değişmiş, gelen geçen üstünden geçebilirmiş, insanlar isim değiştirip göz boyarlarmış. Pardon da, ben sinyale bağlı geçiş yapıyorsam kavşaklarda bunun neresi ayrılmış?

Soru: Raylı sistemin ayrılmış yoluna kimse giremeyeceğine göre, insanların karşıdan karşıya geçebilmesi için üst geçit gerekecek. Raylı Sistem çalışmaları kapsamında nerelere, hangi özelliklere sahip üst geçitler yapılacak?

Cevap: Raylı sistem güzergâh boyunca Fatih, Kepezaltı, Vakıf Çiftliği, Pil Fabrikası, Dokuma ve Meydan duraklarında özürlü asansörü ve yürüyen merdivenli yaya üstgeçitleri planlanmaktadır. Raylı sistem hattı boyunca yayaları karşıdan geçişlerini sinyalli kavşak noktalarından ve hemzemin duraklardan yapabileceklerdir.

Yorum: Duraklara da rayların üstünden geçerek gireceğiz. Hangi “metro” da rayların üstünden geçebiliyoruz? Niye tramvay deyip geçmiyoruz bu sisteme? Niye hafif metro diyorsunuz?

Soru: Kepez tarafından gelen yol, Atatürk Heykeli’nin olduğu kavşaktan sonra (yani Çallı’ya geldiğinde) hatırı sayılır bir şekilde daralmakta. Raylı Sistem inşaatı bittikten sonra Çallı ve Şarampol hangi yönde kaçar şeritli karayolu trafiğine açık olacak? Bu yollardaki trafik akış tahmininiz nedir? Yolların daralması trafiği tıkayacak mı?

Cevap: Raylı sistem inşaatı bittikten sonra Çallı ve Şarampol gidiş-geliş ikişer şerit araç trafiği verilecektir. Ancak bu güzergâh boyunca otobüs ve minibüs hatları bulunmayacaktır.

Yorum: Şu anda da ikişer şerit olması trafiği tıkamayacak gibi görünse de, o minicik yollara ikişer şerit nasıl sığdıracaklarını hala anlayamadım.

Soru: Raylı Sistem için Muratpaşa – Doğu Garajı kısmında neden cadde tramvayı tercih edildi? Bunun yerine güvenli bir şekilde hız yapabilecek yeraltı treni neden tercih edilmedi?

Cevap: Sistem seçimi Ulaşım Mastır planı Çerçevesinde yolculuk verileri esas alınarak yapılmıştır.

Yorum: Ne alaka?

Soru: Aktarma Güzergâhları ne zaman belli olacak?

Cevap: Lastik tekerlek toplu taşım araçları (otobüs ve Minibüs ) ile Raylı Sistem entegrasyonunu sağlamak üzere çalışmalar sürdürülmektedir.

Soru: Aktarmada ikinci binişin indirimli ya da ücretsiz olma durumu olacak mı?

Cevap: Raylı Sistem ücretlendirme ve ikinci binişin ücret durumu ile ilgili çalışmalar sürdürülmektedir. Şu anda kentimizde uygulanan Ant-Kart sistemi içerisinde değerlendirilecektir.

Yorum (Türkçe Meali): Daha karar vermedik.

Soru: Şu anki raylı sistem yerine, tamamı ayrılmış yoldan giden (yer üstünde yer altında farketmez, İzmir hafif Metrosu ayarında bir sistemden bahsediyorum) bir sistem yapılsaydı bu belediyemize ne kadara patlardı? Buna benzer daha gelişmiş sistemler için fiyat belirleme yapıldı mı?

Cevap: Sistem seçiminde maliyetten çok yolculuk verileri esas alınmıştır.

Yorum: Ne yani? Hiç mi araştırılmadı günde 7000 kişi taşıyabilecek diğer sistemler? Ben bunu önünüze gelen ilk teklifi kabul ettiğiniz ya da ihalede usulsüzlük yaptığınıza yorarsam yanlış anlamayın, açıklayıcı olmuyorsunuz.

Soru: Antalya’ya bu raylı sistemin yeterli olabileceğine karar vermenize neden olan trafik akışına ait istatistikî verilere ulaşabilir miyim?

Cevap: Şu anda yapımı devam eden Raylı Sistem ile 2010 yılında tek yönde 1 saatte yaklaşık 7000 kişi, 2020 yılında tek yönde 1 saatte yaklaşık 12.500 kişi taşıması planlanmaktadır.

Gelen cevaplar anlatım bozuklukları, yazım hataları ve geçiştirilmiş üstü açık cümlelerle dolu. Beni tatmin etmedi ve raylı sistemin iyi olacağını düşündürtmedi. O çuf çuf gidecek, biz de öküzün trene baktığı gibi bakıp geçmesini bekleyeceğiz ki trafik açılsın.

Yazık… Çok yazık…

Büyükşehir Belediyesi’ne geçiştirdiği soruları farklı cümlelerle tekrar soruyorum, bakalım bu sefer ne diyecekler?

Umarım yanılıyorumdur, sistem iyi olur ama hiç mi hiç sanmıyorum.

Hiç.

Yararlanılan Kaynaklar & Diğer Bilgiler

  • Tüm cevaplar Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde edinilmiş bilgilerdir. ABB’nin verdiği cevaplarda yazım hataları dışında hiçbir şey değiştirilmemiştir. Anlatım bozuklukları ve cümle düşüklükleri dahi olduğu gibi bırakılmıştır.
  • Not: Buradaki bilgilerin hiçbirini kaynak göstermeden kullanamazsınız. Eğer yazılarımı kullanacaksanız web siteme kaynak gösterin ya da Belediye’ye siz de başvurun.
👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Raylı Sistem İyi mi Olacak Kötü mü? (2) bir yorum aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir