wma drm
💻 Bilgisayar

WMA Koruması Nasıl Kaldırılır?

Biliyorsunuz, müzik şirketleri parçalarının lisanslarını korumaya çok meraklılar. Aslında hak vermemek mümkün de değil. Ancak bu koruma bazen müziği satın alanın kendisinden de koruyabiliyor.

DRM_ProtestosuÖrneğin TTNET Müzik servisini ele alalım. Kotasız internetim olduğu için bir ay içinde 400 civarı şarkı indirebiliyorum. Hepsi WMA ve hepsi DRM (Digital Rights Management) korumalı. Bu müzikleri kendi bilgisayarımda dinleyebiliyorum. Ancak her ay lisansını yenilemem gerekiyor. (Uğraş dur!) Ayrıca yine aynı nedenlerden ötürü MP3 çalar gibi internetten lisansını otomatik güncelleyemeyecek cihazlarda dinleme hakkına sahip olduğum bir müziği dinleyemiyor ve mağdur duruma düşüyorum.

Kısacası şirketler haklarımızı koruyacağız diye bizi çileden çıkarıyorlar. O halde sıra bize geldi. WMA’lardaki DRM korumasını kırarak şimdi biz onları çileden çıkaracağız.

Başlangıç notu: Bu yazıdaki yöntemler lisansına sahip olduğunuz müzikleri korumasız hale getirerek KENDİNİZ İÇİN VE YASALARA UYARAK daha rahat kullanmanız amaçlandığı için anlatılmıştır.

Buradaki ya da benzer yöntemleri kullanarak DRM korumasını kırdığınız müzikleri internet ya da başka ortamlarda dağıtmanızın YASAL BİR SUÇ olduğunu unutmayınız.

Sonra “Unuttum, burada anlatılıyordu ondan yaptım, ben bilmiyorum yasal olmadığını…” gibi bahaneleri ben de kabul etmem, yargı da. Sorumluluk almıyorum.

Başlangıç notu 2: Bu yazıdaki yöntemleri uygulayabilmek için, korumalı WMA dosyalarını bilgisayarınızda ÇALABİLİYOR olmanız gerekmektedir. Burada anlatılan yöntemlerle dinleyemediğiniz bir WMA dosyasının korumasını kaldıramazsınız.

WMA Korumasının Teknik Arayüzüne Basit Bir Bakış

wma-drm
Lisans internetten (ya da herhangi bir kaynaktan) yüklenince, dosyayı açma bilgisi kullanılarak şifreli müzik bilgisi açılabilir hale gelir. Böylece müziği dinleyebilirsiniz. Eğer bir program aracılığıyla elinizdeki lisans dosyasını kullanarak dosya açma yönergelerini (DRM Header) siler ve yine bu bilgilerle şifreli müzik bilgisini de şifresiz hale getirirseniz, dosyanız korumasız hale gelir.

Buradaki kaynakta bununla ilgili bazı programlar önerilse de, bu iş (özellikle güncel bir işletim sisteminde) sanıldığı kadar kolay değil.

Duyduğunuz ve Gördüğünüz Her Şeyi Kopyalayabilirsiniz

Bu cümle doğru. Göz görüyorsa, gözünüz gibi gören bir “şey” aracılığıyla tüm gördüklerinizi kaydederseniz, yayının şifresiz bir kopyası sizin olur. İsterseniz Dijiturk olsun, isterseniz 8096 Bit şifreli yapan bir yayın. Bir defa yayına erişim hakkınız varsa, televizyona giren kabloyu, başka bir cihaza aktarıp, tüm yayını videoya alabilirsiniz.

Kulak duyuyorsa, başka duyan bir “şey” aracılığıyla tüm duyduklarınızı kaydederseniz, müziğin şifresiz bir kopyası sizin olur. Sadece bir defa dinleyebilmeniz yeterlidir. Normalinde bir WMA dosyasını çalıp, hoparlöre mikrofon dayayıp (ya da line-in ile) bilgisayara tekrar kaydederseniz müziğin kopyasını çıkarmış olursunuz. Ama bu ciddi kalite kayıplarına ve vakit israfına yol açacaktır. Adamlar bunu otomatiğe çeviren programlar yapmış.

Burada size önereceğim program ücretli bir yazılım olan Tunebite. Ne yazık ki çalışan ücretsiz veya açık kaynak bir yazılım bulamadım. Bu programı yüklediğinizde bilgisayara sanal “kulaklar” yüklemiş oluyorsunuz. Program seçtiğiniz DRM korumalı medyaları, kendi “kulaklarından birine” (hoparlörünüze değil) çalıyor, ve duyduklarını kaydediyor. Bu işlem tamamen elektronik olduğu için kalite kaybı olmadığı gibi, birden çok “kulağı” ile aynı anda birden çok parçayı “dinleyerek” aynı anda birden çok parçayı dönüştürebiliyor. Ayrıca işlemcinizin hızına göre, şarkıları iki kat hızlı da çalabildiğinden, 3 dakikalık bir parçayı 1.5 dakikada “dinleme” şansına sahip olabiliyor program.

Bitirirken

Demek istediğim şu: Lisansa karşı değilim. Korsan müzik alırsak, sanatçılar evlerinin havuzunu büyültmeyebilirler. Ama, lisansın b.kunu da çıkarmamak gerekiyor. Hakkımla ve parasını vererek aldığım bir müziği sırf başkaları kullanamasın diye konulan bir engel yüzünden kendi müzik çalarımda da rahatlıkla dinleyemeyeceksem, yemişim öyle lisansı da DRM’yi de. Kırarım arkadaş!

Dipnot: Tunebites’ın kullanımı acemilere karışık gelebilir. Ücretli bir yazılım olduğu için yapılacakları tek tek anlatmayı gereksiz buluyorum.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

WMA Koruması Nasıl Kaldırılır? 5 yorum aldı.

  1. Netten uzantısı *.wma olan sevdiğim bir parçayı indirdim. Parçanın içeriğinde koruma:evet diyor. 6 değişik programla bu korumayı kaldıramadım. Winamp yada media playerden de dinleyemiyorum. Resmen uyuz oldum. Lisansa bende karşı değilim ama bu parçayı dinlemek için ne yapmalıyım?
    Emeğe saygılar

    1. @ettu: Dinleyemezsiniz demek istemiyorum, çünkü mutlaka kırmanın bir yolu vardır, zor ya da kolay ama ben bilmiyorum. Bilemiyorum, Google’da aramaya devam etmelisiniz.

  2. Bu konuda Protector Music Converter’i öneririm.1.1 sürümü mevcut.Onunla bu tarz müzikleri convert edebilir lisansı ortadan kaldırabilirsiniz…

  3. bana tunebit'de yardimci olabilirseniz cok sevinirim su IYILIGINIZI heycanla bekliyorum… tesekkurler simdiden

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir