cpuid hw monitor
💻 Bilgisayar

Bilgisayarınız Kaç Derece?

Elimi bilgisayarın fanına koyunca elim yandığından beri bilgisayarım kaç derece merak ediyordum. Elim yanınca “Şimdi Amerika’da olsam dava açar, HP’den 1.000.000$ tazminat alırdım!” diye düşünüyordum ki, fanın dibindeki yapışkanı gördüm. Üstünde, “Çalışırken sıcak olabilir, dikkat edin.” yazıyordu.

Yalan oldu benim 1.000.000$.

Her neyse, bunlar olalı bayağı oluyor.

Eğer bilgisayarınızın kaç derecede çalıştığını merak ediyorsanız, elinizin yanmasını beklemeden ölçme şansınız var. Bunu CPUID HW Monitor (CPUID Hardware Monitor) isimli ücretsiz ve taşınabilir bir program yapıyor:

cpuid hw monitorAMD Turion serisi işlemci kullanmaktayım. Şu ana kadar ölçtüğüm en düşün işlemci sıcaklığı 45 derece. Tam yük altında çalışırken ölçtüğüm maksimum sıcaklık ise 102 santigrat derece. Bundan sonra çay yaparken tüp harcamak yerine işlemciyi kullanmayı planlıyorum. 😀

Şaka bir yana, eski eski bilgisayarımda (Intel Core 2 Duo) tam yükte 80 dereceyi anca görüyorken, şimdi masaüstünde öylece duran bilgisayar 70 dereceden aşağı inmiyor. (Ancak klimalı bir yerde, uykudan uyandırırsanız öyle 45 dereceyi görebiliyorsunuz.) Bu da AMD’lerin gerçekten çok daha fazla ısındığını gösterirken, tek bir kitlenme problemi yaşamadığımı göz önüne alırsak, ısındığı sıcaklığa dayanabilidiğini de gösteriyor.

O halde benim için problem yok. =)

Bu Programda Benim Bilgisayarımın Niye Sıcaklığı Görünmüyor?

Program sizde daha ayrıntılı sıcaklık değerleri gösterebileceği gibi, hiçbir değer göstermeye de bilir. Bu tamamıyla donanımınızın ne kadar ayrıntılı sıcaklık değeri sunduğuna ve programın donanımınızı tanıyıp tanıyamadığına bağlı.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Bilgisayarınız Kaç Derece? 10 yorum aldı.

  1. hocam bu hp den ne kadar nefret ediyorsunuz bıktırmış anlaşılan sizi. şimdi bir laptop alsam hangi(lieri)sini tavsiye edersin

    1. @üçkol: Şimdiye kadar kullandığı markalardan (ASUS, HP) hiçbirini beğenmedim. O yüzden maalesef tavsiye edemiyorum hiçbir marka. 🙁

  2. Sıcaklık şu an 60’larda geziyor, fakat bu en iyimser hali sanırım. Oyun falan açsam zaten 1 dk içinde 90’a çıkar. Mini buzdolabının üzerinde kullandığım zamanları hatırlıyorum dizüstünü.
    @üçkol Acer kullanıcısı olarak 2.5 senedir en ufak bir sorun yaşamadım. Önerir miyim? Tabi ki de öneririm.

  3. Bende de hp var şu an işlemcı sıcaklığı 30 larda geziyor. Tam yük altında 60-65 i buluyor (ama fan sesi çok fazla oluyor). işlemci intel core2 duo T8100.

  4. Vallaha bende i7 işlemcili Lenovo Y550p var. Fazla ısınmıyor. Ses de yapmıyor. Tabi benim gibi coşup GTA IV EFLC’yi ultra grafiklerde oynamazsanız 🙂 Herkese tavsiye ederim. Çok memnunum Lenovo’dan…
    Bu arada bir de Everest diye bir program vardı. O bundan daha kapsamlı sanırım. O da kullanılabilir…

  5. arkadaslar ben size söle marklar tavsiye ederim : casper,toshiba ve hp bundan iyisini görmedim duymadım bilmiyorum şu an casper var elimde acer asus ve lenova da kullandım en kötüsü acer di acer tavsiye etmem

  6. Bu programın kodlamasında nasıl bir yol izlenmiştir,fikriniz var mı,yani sadece bilgisayarın belli yerindeki bilgiyi okumakla mı iş bitiyor? Birde kaynak kodlarını açabilmemizin bir yolunu biliyor musunuz?

    1. Bu tarz programlar bilgisayarın donanımının sağladığı sıcaklık bilgilerini ya Windows üzerinden ya da (ender de olsa) kendi geliştirdikleri sürücüler ile doğrudan donanım üzerinden o donanım için üreticisi tarafından belirlenmiş ve ilan edilmiş özel kodları çalıştırıp sonucunu toplayarak çalışırlar. Daha çok önemli olan hangi donanımdan bilginin nasıl çekileceği ile ilgili bir bilgi bankasına sahip olmaktır, çünkü her yerde geçen bir standart bulunmamaktadır. Exe dosyaları derlenmiş binary dosyalardır, kodları açamazsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir