freeraser settings
💻 Bilgisayar

Dosyalarınızı Güvenli Silme Aracı: Freeraser

freeraser logoBilgisayarınızdan bir dosyayı sildiğinizde bu dosya aslında fiziksel olarak silinmez. Sadece dosyanın disk üzerinde bulunduğunun kaydı silinir. Dosyanın diskte bulunduğu konuma yeni bir dosya yazılana kadar dosya pratikte halen orada bulunmaktadır.

Bazı “silinen dosyaları kurtarma (recovery) araçları” bu tarz dosyaları geri getirebilir. Eğer üstüne hiç dosya yazılmamışsa dosyayı tamamen kurtarabilirsiniz. (Üzerine dosya yazılmışsa kısmi olarak kurtarılabilir.) Öyle ki, tamamıyla format atılan disklerden bile bu yöntemlerle dosya kurtarılabilir. Bizzat kendim format atmak zorunda kaldığım bir diskten birkaç dosya kurtarmıştım.

Dosya kurtarmak olası olunca, insan önemli verilerini sadece “delete” tuşu ile silmeye korkabilir. Gün gelir, dosyalarınızı geri getirilemeyecek şekilde silme ihtiyacı duyabilirsiniz.

Mesela…

Bilgisayarınız (veya cep telefonunuz) arızalandı. Servise vereceksiniz ama bilgisayarınızın içindekileri servisin görmesini istemiyorsunuz. (Fotoğraflarınız, şirketinizin mali döküm bilgileri, webdeki şifreleriniz ve kim bilir daha neler neler var…) Sadece silerseniz, serviste bu dosyaları kurtararak elde edebilirler.

Veya arkadaşınıza çekim yaparken kullanması için içini boşaltıp fotoğraf makinenizin kartını verebilirsiniz. O da silinik dosyaları kurtararak görmesini istemediğiniz fotoğraflarınızı elde edebilir.

Özet geç …

Kısacası bazı durumlarda dosyalarınızı geri getirilemeyecek şekilde silmeniz gerekir. Bu özelliği sağlayan araçlara genel olarak “shredder” denilmektedir. Çeşitli sistemlerde çalışan ücretli ve ücretsiz bir sürü güvenli silici bulabilirsiniz. Bu programlar silinecek dosyanın diskteki konumunun üstüne rastgele 1’ler e 0’lar yazarak daha sonra buradaki bilginin elde edilmesini engellerler.

Önemli Not!

Bu programlar dosyanın sadece orijinal kopyasını silerler! Tarihçeden kaldırmazlar. Yedeklerdeki kopyalarını ve internetteki kopyalarını silmezler. Windows Vista ile beraber gelen “shadow copy”deki eski sürüm bilgilerini kaldırmazlar. Yani karda yürüyüp izinizi belli etmememiz için dosyayı bu yazıda anlatılan araçla “güvenli silmeniz” tek başına yeterli olmaz.

Freeraser

Güvenli silme programı olarak Freeraser ücretsiz, taşınabilir (kurulum gerektirmeyen) ve kullanımı kolay ve Türkçe dil desteği olan bir yazılımdır. İndirme linkleri yazının en altında bulunabilir.

Programı çalıştırdığınızda masaüstünüzde bir tane “teneke” görürsünüz. Dosya silmek için tek yapmanız gereken silmek istediğiniz dosyayı bu tenekeye sürüklemekten ibarettir. Teneke kırmızı olur ve üstündeki simge dönmeye başlar. Teneke tekrar eski haline gelince dosyanız silinmiş demektir.

Ayrıca programın karıştırabileceğiniz başka ayarları da mevcuttur.

freeraser delete confirm

freeraser settings

Neden bu program dosyaları yavaş siliyor?

Güvenli dosya silimi, dosyanın diskte kapladığı yerin tamamının üstüne rastgele bir bit dizisi yazılmasını gerektirir. Bu da dosyanın boyutu büyüklüğünde bir yazma işlemi gerektirir. Klasik dosya silme sadece dosya tablosundan dosyanın bilgisini silerken, güvenli silmede bunun yanı sıra dosyanın üzerine de rastgele bilgiler yazılır. Bu yüzden silme işlemi dosyanın büyüklüğü ile doğrudan orantılı olarak uzun sürer.

İndir

Bitirirken

Yazının ortalarında yer alan “Önemli not!” kısmını okumanız önemlidir. Ayrıca bu araçtan dolayı başınız derde girerse, sisteminize bir şey olursa, yanlış bir şey silerseniz falan beni suçlamayın. Bu program bir oyuncak değildir. (yasal yırtma yazısı)

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Dosyalarınızı Güvenli Silme Aracı: Freeraser 2 yorum aldı.

  1. Bildiğim kadarıyla, bir dosyayı tamamen kurtarılamaz yapmak için, dosyayı sildikten sonra aynı yere 37 defa dosya yazmak gerekiyor. Yani 3-5 kere dosyayı silip, HDD deki aynı yere, yeni bilgiler girdiniz, ama önceki dosyalar kolaylıkla kurtarılabiliyor 🙂

    Farkındayım biraz saçma ama gerçek 🙂 Diskte bu bitlerin sağında solunda alt katmanında izler kalmaktaymış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir