quadrant
💻 Bilgisayar

Samsung Galaxy S i9000 Semaphore Kernel

ana ekranDaha önce telefonumun incelemesini yaptığım şu yazıda, ses kalitesinin beklenilenin altında olduğunu söylemiştim. Kulakların içine kadar giren kendi orijinal kulaklığı ve DSP efektlerini destekleyen bir müzik çalar programı ile bu kaliteyi bir ölçü iyileştirebiliyorduk.

Ama aslında olay bu kadar basit değilmiş.

Aslında telefonun içerisinde gayet başarılı bir ses kartı ve donanımsal olarak equalizer/bass boost desteği varmış da bizim haberimiz yokmuş. Çünkü Samsung’un ROM’unu yazan mühendis arkadaşlar donanımın bu özelliklerini kullanmamayı tercih etmişler. (Neden acaba?) Bu yüzden biz ses kalitesi diye ağlıyormuşuz.

ROM Avı

Geçenlerde telefonda birkaç tane ROM denedim. Önce Cyanogenmod kurmayı düşünüyordum, ancak SGS’in 720p çekim ve TV-out da dahil bazı özelliklerini desteklemediğini öğrendim. Daha sonraki araştırmalarımda Juwe’s Smart Edition isimli ROM’u gözden geçirdim. Tam özellikleriyle beni benden alıyordu ki simsiyah arayüzü görünce vazgeçtim. O ne arkadaş öyle, mis gibi ekran var siyah renge mi kaldık?!

Daha sonra, DarkyROM isimli bir çalışma buldum. Gayet hızlı bir ROM’du. Ancak aşırı derecede gereksiz pencere efektleri mevcuttu, telefon açılışında saçma sapan bir intro geliyordu ve en önemlisi, web tarayıcı performansı cidden çok kötüydü. Ayrıca bu ROM’da SGS2 ile birlikte gelen Touchwiz 4 tarayıcısının çakma bir versiyonu da vardı (ki hiç stabil değildi). Bu ROM’u da terk ettim.

Modifiyelerden cacık olmayacağını düşünerek telefonun orijinal işletim sistemine dönmeye karar verdim. İnternetten XXJVR sürümünü (Gingerbread 2.3.4) indirdim. Telefon artık stabil olmuştu. Ama orijinal ROM (haliyle) su yetkilerini kullanmama izin vermiyordu. Yani başka bir değişle telefonu tekrardan “root etmem” gerekiyordu. ROM avına çıkmadan önce kullanmakta olduğu sürümde (XXJVQ GB 2.3.4) Chainfire Root isimli bir kernel ile root işlemini gerçekleştirmiştim. CF-Root, uygulamalara superuser yetkilerini sağlamanın haricinde, Samsung’un orijinal kerneli ile aynıydı.

Dedim, madem komple ROM bulamıyorum, o zaman en azından hazır root etmişken bir yandan telefonu hızlandıracak optimize edilmiş iyi bir kernel bulayım. Böylelikle Stock XXJVR altında çalışabilecek bir kernel aramaya başladım. DamianGTO Tornado isimli bir kernel buldum. Yükledim. Telefon uçmaya başladı. Aşırı derecede hızlı bir kerneldi. Tek sorun vardı: Telefon kafasına estiğinde kendini yeniden başlatıyordu. Konuşurken, durup dururken, menüde, oyun oynarken… Yani stabil değildi.

Semaphore Kernel

semaphore kernelDaha sonra Semaphore Kernel isimli bir kernel buldum. Adı hoşuma gitti. 😀 Aklıma Aylin Hoca ve İşletim Sistemi dersleri geldi. 😀 Özelliklerine baktım. Daha önce kullandığım kernel olan CF-Root temelliymiş. Ek olarak BLN ve Voodoo Sound ve overclock desteği geliyormuş.

Yükledim. Oldukça hızlı bir kernel. Stabil, zırt pırt çökmüyor. “Root” edilmiş. Ayrıca “lagfix” olarak da anılan işlem yapılabiliyor, /system ve /data kısımlarının dosya sistemini RFS’ten ext4’e dönüştürebiliyorsunuz.

voodoo bass boost hardwareAma sanırım bu kernelin en müthiş yanı Voodoo Sound özelliği olması. Bunun ne demek olduğunu deneyene kadar ben de bilmiyordum. Voodoo Sound ile kernel ses kartına Samsung’un orijinal kernelinde olduğundan daha farklı erişiyor. Böylelikle bas güçlendirme de dahil olmak üzere ses işleme işlerinin büyük bir kısmını yazılımdan alarak doğrudan donanıma veriyor. Performans ve kalitede Windows’un varsayılan ekran kartı sürücüsünden kurtulup Nvdia’nın/ATI’nin orijinal sürücülerini yüklemek ile benzer bir etki yaratıyor.

Sonuç olarak şudur ki, ses kalitesi çok ciddi bir şekilde arttı. Artık klasik bir kulaklıkla da baslar patlamadan müzik dinleyebiliyorum. Açıkçası bu kadar bir fark hiç beklemiyordum.

i9000 bln controlDiğer çarpıcı bir özellik de BLN. Bunun da ne demek olduğunu bilmiyordum, hatta açılımını hala bilmiyorum ve bakmaya üşeniyorum. 😀 BLN, cevapsız çağrı, mesaj ve mail olduğunda telefonunuzun menü ve geri tuşlarının ışıklarının yanık kalmasını/yanıp sönmesini sağlıyor. Böylelikle ekranı açıp bakmaya gerek kalmadan bir şeyler gelip gelmediğini kontrol edebiliyorsunuz.

Diğer bir özellik ise overclock. Yani isterseniz telefonunuzun işlemcisini üreticinin önerdiğinden (1000 Mhz) daha hızlı çalıştırabilir, 1200Mhz’e çıkarabilirsiniz. Tabi bu sakat bir şey ama cesaretiniz varsa yapabiliyorsunuz. 😀

cwm backup restoreAyrıca CWM Backup üzerinden, telefonunuzun bire bir imajını (image, diskin bire bir kopyası) çıkarabiliyor ve telefon üzerinde çılgın denemelerinizi yaptıktan sonra tek tıkla eski haline dönebiliyorsunuz.

BLN özelliğini aktif hale getirmek için BLN Control uygulamasını, overlock için SetCPU, lagfix yapmak için ext4 manager, çeşitli grafik ve ses ayarlarını düzenlemek için ise Voodoo Control uygulamalarını indirmelisiniz.

Unutmayın, eğer kerneli yüklemezseniz uygulamalar bir işe yaramaz, çünkü önce destekleyen bir altyapı lazım. =)

Aşağıda uygulamalardan başka ekran görüntüleri yer alıyor:

bln control pro ext4 manager 1 ext4 manager 2 voodoo control 1 voodoo control 2 voodoo control 3 voodoo control 4

Aşağıda ise Semaphore Kernel’e geçtikten sonraki Quadrant testinin sonucu yer almaktadır. Telefon normalde 1000 civarında bir puan alırken, bu kernelde lagfix de açık iken 2600 puan almıştır:

quadrant

Bitirirken

Eğer telefon kurcalamaktan hoşlanıyorsanız Semaphore Kernel’e geçmenizi öneririm. Ses kalitesindeki çok ciddi artışı gördükten sonra ağzım hala açık kalmış durumda.

Unutmayın ki, telefonunuzun orijinal yazılımını değiştirmek ve üzerinde oynamaya kalkmak garanti kapsamı dışında bir şeydir. Ayrıca risklidir, telefonunuz hiç çalışmaz hale gelebilir. Bu yüzden eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız veya tırsıyorsanız bu hiçlere hiç girmemelisiniz.

Bana “root etmek”, “kernel yüklemek” gibi konularda soru sormayınız. Riskli işlerdir ve hiçbir sorumluluk almam, anlatmam da. Araştırıldığı halde İngilizce ve Türkçe birçok forumda nasıl yapıldığı bulunabilir.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Samsung Galaxy S i9000 Semaphore Kernel 7 yorum aldı.

  1. İşin ilginci bu telefonda Arm Cortex A8 kullanılıyormuş. Daha önce 120MHz'de Cortex M3 le çalıştığımı belirterekten acaba 1GHz'dan nasıl 1.2GHz'lara overclock ediyor sistemi kernel merak ettim. ARM'lar bizim bildiğimiz CPU'lardan çok farklı yapıda çünkü. İlginç geldi.

  2. Bende 1 hafta önce kurdum kullanıyorum ama hiç memmun değilim çünkü
    – Overclock çok hızlı batarya boşalmasına sebep oluyor.
    – Tarayıcı çok sıkıntılı devamlı kasılıyor, özellikle büyük forum sitelerinde, bunu tap-a-talk'la aşıyorum ama….
    -Ram kullanımıda sorunlu şöyleki uygulamalar belli bir sayının üzerinde ram tüketmeye başlayınca sistemde donup kalıyor.Stock romda böyle bir sorun yoktu.

    Voodoo ve DLN, galaxian, darky, Steam ve SpeedMod başta olmak üzere çoğunda mevcut.

    Sanırım bu kadar çok tutulmasının sebebi her yerde övülmesinden kaynaklanıyor.

    1. Bu soruyu sormanız gereken ben değilim, xda-developers forumu. Kerneller genellikle tek bir işletim sistemi dağıtımı için üretilirler, o yüzden iyi araştırmak lazım.

  3. benim sorum bu kerneli yüklemek için telefonda hangi rom yüklü olmalıdır bende 2.3.6 lagfix li gingbread yüklü ve rotlu (skoru 1900 2381) arasında alıyo stabilde denilebilir

    ben vodoosoundu merak ettim o nedenle yüklemek istiyorum

  4. arkadaslarımın emeklerıne saglık fıkır paylaşmak guzel
    ben darkys, gınger bread 2.3.6 cyanogen 7 ve 9 mıuı olmak uzere butunromları denedım içlerınde en saglıklı olan ve adam gıbı calısan cyanogen 9 kang romu olmakla beraber gıngerbread 2.3.6 oldugunu belırtmek ısterım.2.3.6 da sehampore kernelı ıle vodoo sound bln conntrol voltage mukemmel denılebılır.vodoo soundda ses artısı cııdı yuksek, bln control ledi devreye aldıktan sonra ısıklarının yanmasından (guzel bır olay) voltage ben 2600 gormedım ama ark tebrık ederım:)) ne kadar yuksek olursa o kadar hızlı ama batarya cabuk bosalılyor ve cıhaz cok ısınıyor overclock yaparsan da bu cıhaz elde patlar bılmeyen arkadaslar dıkkatlı okuyup yapsınlar cunku cıhazınızın hıc acılmama olasılıgı var. bu konudakı dusuncelerımı sızlere aktardım tesekkurler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir