James-Simon Park, Mitte, Berlin
🎈 Hayat

Almanya’da Çalışan Hakları – İzinler

Almanya’da çalışan her kişi bir yıl için yasalar ile güvence altına alınmış  21 iş günü izne sahiptir.Bazı işverenler 21 günden daha fazla izin verebilirler. Bunun dışında, her eyaletin belirlediği resmi tatiller bulunmaktadır.

Türkiye’de izin gününe hak kazanmak için bir yıl boyunca çalışmış olmanız gerekmektedir. Almanya’da ise izinlerinizi işe girdiğiniz an kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu da tatilleri “bir yıl boyunca tırmalanıp kazanılmış çok değerli şey” olmaktan çıkarıp, iş/hayat dengesini sağlamak için kullanabileceğiniz, yorulduğunuzda bir hafta mola verebileceğiniz bir araca dönüştürür.

(Tam emin olmamakla birlikte) bir yıl içinde kullanılmayan izinler bir sonraki yıla aktarılır. İşten ayrılma durumunda bu izin günler “istifa bildirimi süresi’nden düşülebilir veya maddi ödeme olarak talep edilebilir. Ancak gözlemlerime göre işverenler izin günlerinin o yıl içerisinde alınmasına teşvik etmekte ve bir sonraki yıla kalmamasını sağlamaktadır. Böylece hem kendilerini ani ve hesapta olmayan maddi kayıplara karşı güvence altına almış olurlar hem de çalışanların yorgunluktan ölmemesi sağlanır.

James-Simon Park, Mitte, Berlin
James-Simon Park, Mitte, Berlin
👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir