Üniversiteden mezun olmamdan bu yana 9 sene geçti. 9 sene dile kolay… Mezun olduğum günden bu yana aralıksız olarak Bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum. Şimdiye kadar dört farklı firmada çalıştım. Birçok güzel anı ve tecrübe biriktirdim.
Bu yazı dizisinde kendimce önemli bulduğum birkaç tavsiyeye yer vermek istedim. Diğer tavsiyelere ulaşmak için buraya tıklayın.
Tavsiye 5: İşinizin hayatınız demek olmadığını unutmayın 🤖
Benim kariyerimin başlangıcında yaptığım büyük bir hata oldu: İşimi hayatım sandım. İşim için o kadar motive, o kadar hevesliydim ki anlatamam. Motivasyon, heves, istek iyi şeyler. Ancak abartmamak lazım.
Ben abarttım.
Bir süre sonra üzerinde çalıştığım projeyi kişisel bir başarım, eserim, hobim olarak görmeye başladım. Proje iyiye gidiyorsa mutluydum, gitmiyorsa mutsuzdum. Sabah akşam, hafta içi hafta sonu anlamını yitirmişti. Çünkü o proje benimdi ve en iyisini hak ediyordu.
Hikayenin sonu iyi bitmedi. Aşırı ve kontrolsüz çalışmaktan mecalim kalmadı, burn-out oldum. Zaten projeden de bir cacık olmadı.
İşi İşte Bırakın
İşiniz hayatınız değil. Ne kadar seviyor olursanız olun, işinizin imzaladığınız bir iş sözleşmesinin karşılığı olarak belirli saatler arasında yapacağınız bir etkinlik olduğunu ve bunun sonucunda da para kazandığınızı unutmayın.
Üzerinde çalıştığınız projenin fikri hakları size ait değil. Ürettiğiniz yazılım size ait değil. Eğer bu proje milyar dolarlar kazanacak bir unicorn olursa bu sizin gelir hanenize yazılmayacak. Eğer bu proje batarsa, bu sizin suçunuz değil. Bu proje sizin işiniz, hobiniz değil.
Ona göre davranın.
8. saati bitirip iş bilgisayarınızın ekranını indirdiğinizde gerçek hayata dönün. İş dışı zamanlarınızda ailenizle zaman geçirin, gezin tozun, hobilerinize vakit ayırın, kendi açık kaynak projenizle uğraşın, ne istiyorsanız onu yapın. Ama lütfen iş e-postanıza bakmayın, aktif olmayın, kafanızı iş ile meşgul etmeyin.
Her zaman başka alternatiflere açık olun
Çalıştığınız yerden ve yaptığınız işten memnun olsanız dahi her zaman başka alternatiflere açık olmalısınız. Başka iş olanaklarını duymak, başka projelerden haberdar olmak ve başka yerlerde sağlanabilecek imkanları öğrenmek sizi “dışarıdaki hayatta” ne olduğu konusunda güncel tutar. Bir gün herhangi bir nedenle ayrılmaya karar verdiğinizde aklınızda değerlendirebileceğiniz çeşitli alternatiflerin hazır olması kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlar.
Bu nedenle işinizden tamamıyla memnun olsanız “ben buradan emekliliğimi alırım” dahi deseniz, siz yine de ilginizi çeken firmalar ve/veya iş ilanları gördükçe bunları bir yerde “belki lazım olur” diye toplayın. Aktif olarak bir arama yapmanıza gerek yok. Önünüze çıkan ilginç ilanları değerlendirmeniz yeterlidir. Eğer bu fikre sıcak bakıyorsanız, Stack Overflow, Angel.co gibi sitelerde ilginizi çeken kriterlere (teknolojiler, lokasyon, maaş vb.) uyan ilanlar yayınlandıkça bunların e-posta adresinize otomatik olarak gönderilmesini ayarlamanızı öneririm.
Bitirirken
Bilgisayar mühendislerine tavsiyeler yazı serisinin sonuna geldik. Umuyorum bu yazı serisinde size fayda sağlayabilecek bir şeyler bulmuşsunuzdur. Bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle, hoşçakalın!
Eğer herhangi bir yazı öneriniz olursa bana İletişim kısmından veya yorum bırakarak ulaşabilirsiniz.
Yeni Bilgisayar Mühendislerine Tavsiyeler – Bölüm 5 bir yorum aldı.
Çok güzel yazılar yazıyorsunuz, zevkle okuyorum gerçekten. Ben de şeyi merak ediyorum. Farklı ülkelerde yaşayıp Türk olması dışında artık Türkiye ile pek ilişiği olmayan kişiler ,Türkçe kaynaklarla Türkiye’deki kişileri bilgilendirmeye çalışıyor. Çok örnek var Barış Özcan, siz felan. Bazılarının umurunda değil belki ama sizler düşünüp, başkalarına fayda sağlamak için yazıyorsunuz bunun farkındayım ve teşekkür ediyorum.
‘de, da’ eki nasıl yazılır?
Almanya’dan kalıcı oturuma izni (niederlassungserlaubnis) nasıl alınır?
Harici monitör parlaklığı klavye ile nasıl değiştirilir?
Almanya’da nasıl ehliyet aldım?
Almanya’da nasıl ehliyet aldım?
Bir şirket neden uzaktan çalışmaya (remote working) izin verir?
-de -da eki ne zaman ayrı yazılır?
Almanya’ya gelmek için yapılan bürokratik işlemler