con5
💻 Bilgisayar

Windows’ta Con İsimli Klasör Oluşturmak

Windows’ta con isimli klasör oluşturamazmış. Gelin oluşturalım.

Windows Gezgininde yeni klasör deyip con yazarsanız aşağıdaki hata mesajı gelecek sizi bulacaktır:

con1

Peki neden oluşmuyor?

Kesin bir bilgi yok. Ama oluşturulamayan con ve diğer tüm isimlerin dostan kalma bazı önemli komutlar olduğu bilinenler arasında. İlk Windows DOS’un geliştirmesi olduğu için o zamandan bu yana kalmış bir kısıtlama olması mümkün. İnternette görebileceğiniz “Çok ilginç bir durum. Bill Gates dahil tüm Microsoft ekibi bunun neden olduğuna bir cevap bulamamış.” tarzı yazıların ise saçmalık olduğunu düşünüyorum.

Başka neler yaratılamaz?

AUX, COM1, COM2, COM3, COM4, LPT1, LPT2, LPT3, PRN, NUL
Buyurun, teker teker deneyin.

Peki nasıl yaratılır?

con2

MS-DOS Komut İsteminden. Önce Komut İstemini açalım. Bunun iki kısa yolu var. Birincisi Başlat -> Çalıştır diyoruz ve cmd yazıyoruz. Ama bu yöntem Vista kullanıcılarının başını ağrıtabilir. Bazı yerlerde işlem yapabilmek için vistada yönetici haklarına sahip olmanız gerekebilir.

con3

İkinicisi ise Başlat Menüsünden komut istemini seçmek. Başlat -> Tüm Programlar -> Donatılar -> Komut İstemi’ne tıklamak. XP kullanıcıları kısayola tıklayabilir. Vista kullanıcıları burada sağ tıklayarak Yönetici olarak aç seçeneğini seçmeliler.

Komut istemini açtık. Şimdi C:\’ye con isimli bir klasör yaratalım. Aşağıdaki kodu olduğu gibi komut istemine yazıyoruz:
mkdir \\.\c:\con
(ve tabi enter 🙂 )

con4

Artık C:\ de con isimli bir klasörünüz var.

con5

Şimdi de silemediğinizi fark etmelisiniz. 🙂 Yine MS-DOS Komut İstemi yardımımıza koşuyor. Aşağıdaki komutla da aynı klasörü silebilirsiniz:
rd \\.\c:\con

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇
Etiketler

Windows’ta Con İsimli Klasör Oluşturmak 31 yorum aldı.

  1. arkadaşlar con contorum adında bir elementir bu elemen dünyanın en önemli maddesidir
    amerikada ve israilde con com1 com2(bunlar parteküller) adında yazı yazmak araştırma yapmak suçtur herhangi bir sitede con kelimesini sıklıkla kullanırsanız o site kapanır istanbul boğazında çok bulunan bir elementir yanildiğinde mutasyon geçirilir ve bir biligisayara taktığınızda 1 yıl boyunca veya arba enerji verir hata türkiyeye +90 kodunu vermiş olmalarının nedei kütle no:90 olmasıdır bunun yanıs sıra anti radyasyon yani hiç kullanılmadan kendi kendine yararlı radayasyon yayar. sizce marmaray projesinin türklere verilmemesi tarihi kazıntılar bulunduğu iin durdurulması teasdüfmü ve ayrıcca 3. köprü kuzeyden bağlanacaki en çok maden orda var ve boğazın yakınlarına carrefour gii büyük bir mağaza açılcaktı ancak durduruldu ve alınıd ı sonrada burada bakır madeni var dediler ki bakırın oldu yerde bazı türkiyede nadir bulunan bitkilerden olması gerekir ancak yok…

  2. con eskiden kullanılan windows klasörü komutla yaratın con diye klasör, snra bi klasöre atmayı deneyin evet deyin klasör geberdi:) ve con diye klasör yapıp restartlayın pcyi anında çöktü! hem dielim ben program filese yapcam onu bulabilirmsiiniz?

  3. CON, PRN, AUX, CLOCK$, NUL COM0, COM1, COM2, COM3, COM4, COM5, COM6, COM7, COM8, COM9 LPT0, LPT1, LPT2, LPT3, LPT4, LPT5, LPT6, LPT7, LPT8, ve LPT9.

    Bu kelimelerin hiçbiriyle klasör açamazsınız. Çünkü bunlar Windows'ta "reserved words" olarak geçer. Yani zaten çeşitli görevler bu dosya isimleri kullanılarak klasörler açılmış, herhangi bir çakışma olmasını engellemek içinde bu isimlerin bilgisayar içinde herhangi bir klasörde isim olarak kullanılmaması sağlanmıştır.

    Bill Gates çözememiş miydi? 🙂 Açıklama zaten Microsoft'un resmi sitesinde yer alıyor. Adam kendi ürettiği şeyin inceliklerini bilmeyecek. 🙂 Bırakın bu işleri… 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir