eclipse format
💻 Bilgisayar

CodeBlocks ve Eclipse’de Kolay Kaynak Kodu Formatlama

Code Blocks'da Kod FormatlamaKod yazanlar ve duyduğumca algoritma ödevlerinden puanı kırılanlar kaynak kodlarında girinti çıkıntınınn ve benzeri tasarımın makine için bir anlamı olmasa da görsel anlaşılırlığı oldukça artırdığını iyi bilirler.

Neden kodlamada dizayna dikkat etmek bu kadar önemli?

  • Öncelikle yazdığınız kodu kendinizi daha rahat anlayabilmesi için.
  • Yazdığınız kodu daha sonra açıp baktığınızda daha rahat anlayabilmeniz için.
  • Yazdığınız kodun başkaları tarafından daha rahat anlaşılması için.

Eclipse'de Kod FormatlamaDiğer birçok konuda olduğu gibi kaynak kodlarının formatı hakkında da çeşitli standartlar mevcuttur. Bunlardan biri olan GNU Kodlama Standartları’na buradan erişebilirsiniz. (İngilizce)

Standartlara bağlı kalmakta fayda var. Ancak uymadıysanız, Eclipse’de de CodeBlocks’ta da kaynak kodunuzu tek tıkla girintisi çıkıntısı yerinde, formatlı bir hale getirmeniz mümkün. Projelerinizi başkalarına göstermeden önce formatlama işlemini yapmanız, hep sizin hem de okuyanın yararına olacaktır.

Code Blocks’da düzenlemek istediğiniz belge açıkken Plug-ins->Source Code Formatter (AStyle) seçeneğini kullanabilirsiniz.

Eclipse’de de benzer bir özellik Source -> Format seçilerek kullanılabilir.

Bu yazıda anlatılanlar CodeBlocks 8.02 ve Eclipse 3.4.1 Ganymede sürümlerinde denendi. Düşük sürümlerde bu özellikler yer almayabilir ya da başka yerlerde olabilir.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir