antkart
🎈 Hayat

Antkart Yalan Oldu

Antkart logoAntkart’ın çıkacağını ilk duyduğumuzda sevinmiştim. İzmir’in Kent Kart’ı gibi bir sistem bekliyordum… Otobüste para verip üstünü almak için beklemeye son verecekti, tek bir “bip” ile ödeme yapacaktık. Ama Antkart öyle olmadı. İkametgah gibi garip garip belgelerle başvurup günlerce kuyruk beklememiz gerekti. Üstüne üstlük 10 TL gibi uçuk bir kart parası ödedik. O günlerde az sayıp sövmemiştim.

Tek mutsuz olan vatandaş değildi elbet. Her biniş başına yüksek yüzdeli kesintiler yapılan toplu taşıma personeli de mutsuzdu, her fiş için kesilen ormanlar da

Ben Antkart’a bu kadar sayıp sövünce, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yiğit Tunçel serzenişlerimi dikkate almış, beni Antkart merkez binasına davet ederek sistemin işleyişini anlatmış ve tüm sorularımı teker teker yanıtlamıştı.

Ben de hem Antkart’a sayıp sövdüğüm yazıyı, hem de onların bu yazıya karşılık bana anlattıklarını kendi düşüncelerimle yoğurarak yazmıştım. Bazı kimseler birbirinin zıttı iki yazının aynı sitede olmasının mantığını anlayamadı, ama sonuçta öğrendiğim her şeyi buraya yazmak benim yapmam gereken.

Tarafsız basından (!) daha tarafsızım bu konuda.

Gelelim güncel gelişmelere… 21 Haziran’ı 22 Haziran’a bağlayan gece Antkart iptal edildi. Biz de paramız kartımızda, alıştığımız sistemden taş devrine geri döndük. Kısa bir süre için şaka gibi geldi… Ama belediyenin sitesinde yazan açıklama metnine göre iptal edilmesi gayet mantıklı.

Bakalım belediye bu konuda ne demiş?

ANTKART AÇIKLAMA

ANTKART Kart Hizmetleri A.Ş ile ‘Toplu Taşıma Sistem Otomasyonu’nun satın alınması ve satın alınan bu sistemin halk yararına kullanılması için başlatılan görüşmeler sonlanmış, aynı tarihlerde Antalya 2. İdare Mahkemesi de ANTKART sistemini iptal etmiştir.

Bu gelişmeler neticesi mevcut durum ve yaşanan süreç ile kamuoyuna açıklama yapılması zarureti doğmuştur. Bilindiği gibi, 19 Haziran 2009 tarihi itibariyle ‘Antalya 2. İdare Mahkemesi 2008/1282 Esas Sayılı Dosyası’ndan ANTKART sisteminin kurulmasına ilişkin encümen kararını, hukuka uyarlılığı bulunmadığından ve yetki aşımı yapılmasından dolayı iptal edilmiştir.

Kararın ardından öncelikle ANTKART ismiyle bilinen kartlı sistem uygulaması 21 Haziran 2009 tarihi gece 24.00 itibariyle devreden çıkarılmış ve sözleşmenin feshi için gerekli işlemlerin yapılmasına başlanılmıştır. İşlemler tamamlandığında fesih işlemi de ilgililerine tebliğ edilecektir. Sistemin devreden çıkartılması ile 22 Haziran Pazartesi gününden kısa bir süre için ulaşımda paralı biniş dönemi başlamıştır.

Bu süreçle birlikte kamuoyunda bazı soru işaretleri oluşmuş ve yaşanan süreç doğal olarak merak edilmektedir. Vatandaşlarımızdan şunu bilmelerini isteriz ki, Prof. Dr. Mustafa Akaydın yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi vatandaşlarımıza modern, çağdaş, ucuz, şeffaf bir toplu taşıma sistemini taahhüt etmektedir.

Bilinmesini isteriz ki ANTKART’ı Büyükşehir Belediyesi değil, bağımsız yargı hukuka aykırı bulduğu için iptal etmiştir. Belediyemiz yargı kararına uygun davranmakla ve gereğini yapmakla mükelleftir.
Yargı kararının sonrasında modern teknolojinin halkın yararına hizmet etmesini sağlamak için bazı düzenlemelerimiz olacaktır. Öncelikle; Büyükşehir Belediyesi olarak yeni sistemin kurulması tamamlanacaktır. Yeni sistemin adı ‘HALKKART’ olacaktır. Bu sistemin daha önceki sistemden büyük farklılıkları olacaktır.

Bunlar;
Yeni sistemde daha önceki sistemde olduğu gibi yüzde 13 artı KDV gibi yüksek bir oran alınmayacaktır. Bu yüksek oran sistemin her kullanıcısına bir maliyet yüklediğinden ve ulaşımı pahalı hale getiren bir unsur olduğundan alınacak rakamlar bu rakamın çok daha altında olacaktır.

Belediyemiz yeni kuracağı sisteme ilişkin olarak iki alternatif üzerinde çalışmalarına devam etmektedir.

Bu alternatiflerden birisi, yeniden, şeffaf ve dürüst bir ihale açıp, modern, ucuz, adil bir hizmet alımıdır.

İkincisi ise belediyemiz taleplerimize uygun bir sistemi satın alarak kendisi işletecektir.

Şu andaki düşüncemiz ilk seçenekten yana olup bu sistemin hizmete girmesiyle istediğimiz verim ve amaca ulaşacağımızı düşünüyoruz.

ANTKART NEDEN DEVREDEN ÇIKARTILMIŞ VE NEDEN İPTAL EDİLECEKTİR:

Antalya 2. İdare Mahkemesi 2008/1282 Esas Sayılı Dosyası’ndan ANTKART sisteminin kurulmasına ilişkin encümen kararını, hukuka uyarlılığı bulunmadığından ve yetki aşımı yapılmasından dolayı iptal edilmiştir. Bu karar üzerine Büyükşehir Belediyesinin ANTKART sistemini devreden çıkartmış durumu hem ilgilerine hem vatandaşa duyurmuş ve sözleşmenin feshi işlemlerine başlamıştır. Fesih işlemleri henüz tamamlanmamış olup, önümüzdeki 1-2 gün içinde sözleşme fesih edilerek firma ile mahsuplaşma ve tasfiye işlemlerine başlanılacaktır.

Mahkeme; Kartlı sistemin kent fonksiyonları (müze-otopark vs.) hizmetleriyle toplu taşıma hizmetlerini tek karta toplanmış olmasına rağmen kartın ve sistemin tüm maliyetlerini sadece toplu taşımadan faydalanan vatandaşa yüklenmesini ve Encümenin toplu taşımaya esas kartlı sistemi ihale etme yetkisini aşarak kent fonksiyonları ile donatılmış bir kartlı sistemi ihaleye çıkartmasını hukuka aykırı bulmuştur.

Yukarıdaki gerekçeler ve daha birçok hukuka aykırılıklar, eksik düzenlemeler nedeni ile sistemin kullanılması durdurulmuş ve iptal işlemlerine başlanılmıştır.

YENİ SİSTEM: HALK KART

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yeni sisteminin adı HALK KART olacaktır. Pek çok firmayla yeni sistemin kurulması işlemleri için görüşme halindeyiz. Henüz bir firmayla anlaşmış değiliz. Bu sistemde tek binişlik, çok binişlik, turiste yönelik kartlar kullanılacaktır.

HALKKART’ IN ÖNEMLİ FARKLILIKLARI:

Halk Kartın eski sistemden bazı temel farklılıklarının olacağı şüphesizdir.

1- HALKKART, Raylı sistemle entegre olacak. Birden fazla taşıtı belli bir zaman içinde tek biletle kullanmak mümkün olacaktır.

2-HALKKART, sistemi belediye adına işletecek ve bundan başka bir işlem yapmayacaktır. Yani kartların satılması, dağıtımı, ücretin toplanması, alacaklılara paraların ödenmesi, vb tüm işlemlerde belediyenin sınırsız kontrolü ve müdahale yetkisi olacaktır.

3-HALKKART’ da amaç Toplu Taşımayı özendirmek, kolaylaştırmak, vatandaşlara yardım ve destek olmak asıl amaç olarak kabul edilecektir. Ticari kaygı daha sonra gelecektir. Yeni sistemde Büyükşehir Belediyesi kartlardan kar elde etmeyecektir. Geçmiş dönemde kartlı sistem maalesef bir gelir kapısı olarak görülmüş ve vatandaş bunun sıkıntısını çekmiştir. Artık bu anlayış terk edilmiştir. Amaç toplu taşımayı özendirmek ve vatandaşın, taşıyıcının yani toplu taşımanın maliyetlerini aşağı çekmektir bu sebeple kartın maliyet bedelinden fazlası vatandaştan talep edilmeyecektir. Hatta bazı durumlarda (Maddi durumu yetersiz olan vatandaşlarımıza) kartları ücretsiz olarak verilecektir.

4-HALKKART’ da kartların kimin tarafından dağıtılacağı, taşıma ücretlerinin kimin tarafından kartlara yükleneceği baştan belli olacaktır. Sisteme belediyeden başka herhangi 3. kişinin müdahalesi mümkün olmayacaktır.

5-HALKKART ‘da 1-3-5 binişlik biletler olacaktır. Antalya turistik bir kenttir. Bir kişi bir kez de olsa kart satın almadan toplu taşımadan faydalanabilmelidir. Ayrıca, vatandaş toplu taşımadan faydalanmak için kart almak bunun içinde kimlik bilgilerini vermek, kartına kavuşmak içinde beklemek zorunda kalmayacaktır. Toplu taşımayı kullanmak isteyen vatandaşlar türlü türlü engelleri aşmak zorunda kalmayacaktır.

6-HALKKART’ ın fonksiyonları baştan belli olacaktır. Vatandaşlar kullanmadıkları özellikler için gereksiz işlemler yapmayacak bedeller ödemeyecektir. Kartın kullanıcısının taleplerine daha iyi cevap vermesi taleple doğru orantılı işlemleri yapılması ve verilen hizmetin bedellerinin ödenmesi temin edilecektir.

Yukarıda özet olarak saydığımız hususların hiç birisi eski sistemde mümkün olmamıştır.

Kısaca halkımız 3-4 ay gibi kısa süre içerisinde devreye alacağımız sistem ile iptal edilen eski sistemin farkını görecek ve farkı gördükten sonra eleştirilerini yapacaktır. Bu aşamada ne demek istediğimizin uygulamalı olarak daha net anlaşılacağını düşünmekteyiz.

KARTLARA YÜKLÜ ULAŞIM BEDELLERİNİN İADE EDİLME KONUSU:

Eski sistemin sözleşmesinde kart’ın kendi bedeline ilişkin hiçbir düzenleme yoktur, bedelin kim tarafından alınacağı, bedelin miktarının ne olacağı, nasıl tahsil edileceği, tahsil edilen bedelin kime ait olacağı düzenlenmemiştir. Firma bu düzenlemenin yapılmamış olmasına rağmen kendiliğinden bir fiyat belirlemiş ve bu bedeli tahsil etmiştir. Maalesef dönemin belediye yetkilileri bu duruma seyirci kalmışlardır.

Vatandaşlarımızdan kartların ücretini ve içindeki kontörlerin ücretini tahsil eden ANTKART A.Ş’ dir. Biniş ücret toplama yetkisi sözleşmeyle ANTKART’a verilmiştir. ANTKART’a kartların fiyatını belirleme ve satarak bedeli tahsil etme yetkisi verilmemiştir.

Belediye olarak ANTKART’ a kartlarda yüklü bulunan ücretleri ve kart bedellerini geri ödemesini aksi davranışın ve vatandaşın almadığı hizmete ilişkin bedelleri elinde tutmasının suç olduğunu resmi olarak bildirmiş bulunmaktayız. İlgili firmaya tahsilat noktalarından kartların ve kartlara yüklenmiş bedellerin iadesi işlemlerine başlaması talimatını bu gün itibari ile vermiş bulunmaktayız. Bu talebimize olumsuz yanıt gelir ise bunu da vatandaşlarımız ile paylaşacağız.

Eğer ANTKART firması tahsil ettiği kart bedellerini ve biniş ücretlerini vatandaşlara iade etmez ise çözüm için hukuki yollara başvuracağız ve sonuna kadar mücadele edeceğiz. Hukuki olarak kartın parasını tahsil eden ANTKART A.Ş olduğu için, iadeyi yapması gereken de ANTKART A.Ş’ dir. Tüm vatandaşlarımızın bu bedeli talep etme yetkisi ve alamadığı takdirde hukuki yollara başvurma hakkı vardır.

TAZMİNATA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR:

Toplu taşıma sisteminin sözleşmesi bir bütün olarak değerlendirildiğinde iptal edilen sözleşmede bir hüküm vardır. Mahkeme kararıyla sözleşme iptal edilirse, belediyenin tazminat ödemeyeceği sözleşmede taraflarca düzenlenmiştir. Bu hükmün belediyeyi tazminat ödemeden kurtaracağını düşünüyoruz. Kaldı ki bir an için bu maddenin tazminat ödenmesini engelleyemeyeceğini düşünsek bile; sırf tazminat ödenmesin diye, kanuna aykırı, vatandaşın çıkarlarını gözetmeyen, ticari kaygılar üzerine kurulmuş, yüksek komisyonlar tahsil eden, halkın parasının kontrolünü yani kamunun parasını özel kişilere emanet eden sistemin devamına katlanmanın doğru ve hukuki olmayacağını, hukuka aykırılıkların ve eksikliklerin giderilmesi amacıyla ilgili firma ile görüşmelerin devam ettiğini, bu sorunlar giderilmez ise sözleşmenin fesih edileceğini kamuoyuna bildirmiştir.

Tüm bu hususları göz önünde bulundurarak sistemin güvenli olmadığını da hesaba katarak firma ile anlaşamadığımız takdirde gerekir ise tazminatı da ödeyip, sözleşmeyi iptal etmeyi karalaştırmıştık. Belediyemiz bu gün de aynı görüşünü muhafaza etmektedir.

VERGİ DENETİMİ:

Minibüs ve Otobüslerin vergisel yönden takibi kanunen belediyenin yükümlülüğünde değildir. Fakat her kamu kurumu gibi Belediyemiz’de Vergi Dairesi, Valilik, Emniyet ve diğer ilgili kamu kurumları ile koordineli çalışmanın gerekli hatta mecburi olduğunu kabul etmekte ve arzulamaktadır. Toplu Taşıma Sisteminin verileri kamu hizmeti gören tüm kuruluşlarla yasal çerçevede paylaşılacaktır. Bu kurumlardan biri olan Vergi Dairesi de ihtiyaç duyduğu verilere online ve anında ulaşma imkanına sahip olacaktır.

Şu an mevcut durumda kontrol ve denetleme yükümlülüğü Vergi Dairesine aittir. Taşıyıcı esnafı vergi dairesi ile arasındaki münasebeti hukuki çerçevede ayarlamakla mükellef olup, belediyemizin bu duruma müdahalesi hukuken mümkün değildir.

DURAKLAR:

Antalya’da bine yakın durak var bunlardan da sadece 30’u akıllı durak olarak tesis edilmiş olup, bunlardan 25 tanesi faal olarak çalışmaktadır. Dolayısıyla bin durakta 25 durak çok büyük anlam ifade etmemektedir.

Belediyemizin bu husustaki görüşü durağın akıllı olmasının çok önemli bir faydası olmadığı şeklindedir. Durağa gelen kişi sadece bekleyeceği süreyi bilmektedir. Süreyi bilmiş olmasının beklemeyi engelleyici bir fonksiyonu yoktur. Yeni sistemde vatandaşlar durağa geldiğinde bekleyeceği süreyi öğrenebileceği gibi durağa gelmeden de aracın geleceği saati bilmesini temin edeceğiz. Böylece kaç dakika beklenileceğinden daha önemli olan beklemeyi minumum sürede tutmayı temin edeceğiz.

Son olarak paralı biniş konusunda vatandaşlarımızın herhangi bir sıkıntı yaşaması ya da şikayeti olması halinde bu şikayetlerini Antalya Büyükşehir İletişim Merkezi (ABİM) 181 nolu telefona bildirmelerini istiyoruz. Söz konusu şikayetler anında değerlendirilerek şikayete maruz kalan taşıyıcı esnaf hakkında gerekli işlemin derhal uygulanacağını bildiririz.

Yeni sistemin gelmesini iple çekiyoruz… Dolmuş & otobüslere hâlâ parayla binmek gurur verici değil. Hele de önünüzdeki 50 TL verip para üstü bekliyorsa… İkinci olarak, “HALKKART” ismi itici geldi bana… Keşke daha iyi bir şey bulunsaymış… Üçüncüsü ise, üç dört ay sonra gibi ortalama bir süre vermiş belediye. Umarız bu üç dört yıl olmaz.

Türel bir zamanlar raylı sistemi zamanında (!) bitirmişti… Onun için hâlâ çalışmıyor. (: Umarız HALKKART böyle olmaz.

Bakalım Akaydın bu konuda başarılı olabilecek mi?

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Antkart Yalan Oldu 5 yorum aldı.

  1. Sevgili Umut;
    Bu açıklamaya karşı bizim de biz basın duyurumuz oldu, buraya yapıştırıyorum, umarım açıklayıcı olur…

    Kamuoyu Açıklaması

    Uzun zamandır Antalya gündemini meşgul eden ve Antalya’lıları çok yakından ilgilendiren Antkart konusunda bugüne kadarki sessiz ve sabırlı bekleyişimize bugün itibariyle son veriyoruz.

    Bugüne kadar sessiz kalmamızın tek nedeni; Antalya Büyükşehir Belediyesi yeni yönetimine, devir aldığı görevin sorumluluk ve yükümlülüklerini iyi idrak edebilecekleri ve seçim öncesinin sanal atmosferinden kurtularak, şehrimizin ve belediyenin gerçekleri ile tanışacakları makul bir zamanı tanıyabilmekti.

    Üç aya yakın bir zamandır, yeni yönetimin siyasi ve idari kadrolarının uzlaşmaz tutumlarını, bizlere karşı olan kaba ve anlaşılmaz tavırlarını, kasıtlı ve fevri basın açıklamalarını önce Antalyalıların, sonra da idarenin menfaati için saygı ve sabır ile bir anlamda sineye çektik.

    Ancak artık Antalyalıların gerçekleri duyma zamanı gelmiştir;

    1. Akıllı Kart Sisteminin İptali ve Sözleşmenin Feshi
    Büyükşehir Belediyesi idaresi 19 Haziran günü basına bir Kamuoyu Açıklaması göndermiş ve bu açıklama ile şehrimizde son iki senede bir çok zorluk, masraf ve fedakarlıklarla kurulan akıllı kart sistemini iptal ve sözleşmemizi fesih etmiştir.
    Sadece bizleri değil, bütün Antalya’yı hayrete düşüren bu açıklamanın en talihsiz tarafı; idarenin ‘Antkart A.Ş ile yapılan görüşmelerde anlaşma ortamı sağlanamamıştır, fiyatın ve ödemenin vadesinin yapılandırılması mümkün olmamıştır’ ifadesidir. Bu Antalya Halkını aldatmaya, şirketimizi kamuoyu önünde fırsatçı, uzlaşmaz ve çıkarcı göstermeye yönelik gerçek dışı bir beyandır.
    Tam tersine, söz konusu görüşmelerde sadece şirketimizin Antalya çıkarları için verdiği onca taviz sonrası, şehir kartı konsepti bizde kalmak, mevcut kartların kullanımının devamı ve bazı önemli fikri ve sınaî haklarımızı elde tutmak şartı ile şirket ederimizin yarı bedeline ve daha sonrada bakiyenin yarısını Belediye’ye hibe ederek şirket ederimizin dörtte birine şirket hisselerimizi devir etme konusunda anlaşma sağlanmış, hem fiyat, hem ödeme vadesi, hem de mevcut kartların durumu ile ilgili halkımızın haklarını tam anlamında koruyacak şartlar üzerinde anlaşılmış ve sözleşme metni son haline getirilerek en geç 19 Haziran 2009 tarihinde imzalanmak üzere el sıkışılmıştır. Hatta Sayın Belediye Başkanının, şirketimiz ile anlaşma sağlandığına dair 17 Haziran meclis toplantısında bazı basın mensuplarına verdiği demeçler çeşitli gazetelerde de yayınlanmıştır. Bütün bunlar yok sayılarak ‘anlaşma ortamı sağlanamamıştır’ açıklaması yapmak devlet geleneğine yakışmamıştır.

    2. Kartlarda Yüklü Bakiyeler
    Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı dün (24 Haziran 2009) yaptığı bir diğer basın açıklamasında yine birçok gerçeği ya saptırmış, ya gizlemiş, ya da yok saymıştır;
    Kart Bakiyelerinin iadesi konusunda idareye 23 Haziran 2009 tarihli yazımızda iade şekil ve sisteminin oluşturulması için çalışmalara başladığımızı belirtmemize rağmen, Belediye yönetimi, anlaşılmaz bir şekilde, bizlerle görüşmek ve ortak bir çözüm bulmak yerine, kamuoyunu yanıltıcı ve şirketimize karşı kışkırtıcı tavır içine girme yolunu seçmiştir. Oysa idareden beklenen, popülist yaklaşımlar yerine, sorunları, halkın sözde değil, özde yararına olacak şekilde, en doğru, şeffaf ve hızlı çözme yollarını şirketimizle beraber aramaktır.

    Kartlar üzerindeki bakiyeler şirketimiz sorumluluğunda olup, tamamının karşılığı mevcuttur ve en kısa sürede, en az zahmetle vatandaşlarımıza iade edilecektir. Tahmin edileceği gibi 800.000’den fazla kart sahibine kartlarındaki paraları iade işlemi teknik ve idari olarak zor ve masraflı bir iştir. Antkart A.Ş. bu konuda kendisine düşeni yapmak için çalışmalara başlamıştır ve mümkün olan en kısa sürede vatandaşlarımıza kartlarının üzerindeki bakiyeleri nasıl ve ne zaman alabilecekleri hakkında duyuru yapılacaktır. Bu konuda değerli vatandaşlarımızın anlayışını rica eder, bunun bizim için bir namus meselesi olduğunun ve bakiyelerin son kuruşuna kadar hak sahiplerine ödeneceğinin bilinmesini isteriz.

    3. Kart Bedelleri
    Kart bedellerinin iadesi konusunda ise İdare yine yanıltıcı ve gerçekleri saptıran bir tarz seçmiş ve yaptığı basın açıklamasında kartlara yüklü ulaşım bedelleri başlığı altında kart bedelleri hakkında yanlış ve hukuksuz bilgiler vererek kamuoyunun aklını karıştırmak gayesi içine girmiştir. Kart bedelleri sistemin ve yap-işlet modelinin ayılmaz bir parçasıdır ve gelirleri de işletmecinin haklı ve hukuki geliridir. Ayrıca kart fiyatları idarenin iddia ettiği gibi keyfi olarak tarafımızca değil, idare tarafından belirlenmiştir.

    Kart bedellerinin iade edilerek vatandaşların mağdur edilmemesi konusunda idare samimi değildir. Çünkü halkın elindeki kartları geçersiz kılarak insanlara yeniden kart aldırma ve bu şekilde ülke ekonomisi ve hemşerilerimizi zarara uğratmak yerine, bizim kendilerine teklif ettiğimiz gibi mevcut kartları yeni kuracaklarını beyan ettikleri sistemde elbette ki kullanmaya devam edebilirlerdi. Ancak idare, bunun yerine, her ne pahasına olursa olsun halkımızı şirketimize karşı kışkırtmayı ve kaos ortamı yaratmayı tercih etmiştir. Amaç; anlaşmak, uzlaşmak, çözmek değil, yıkmak, bozmak ve kötülemek olmuştur.

    4. Akıllı Duraklar
    Yine İdarenin 24 Haziran tarihli açıklamasında akıllı ‘akıllı durakların çok önemli bir faydası olmadığı’ yönündeki açıklamaları, öncelikle bir Antalyalı olarak bizleri dehşete düşürmüş ve Antalya toplu taşımacılığının geleceği konusundaki endişelerimizi daha da arttırmıştır. Sadece bu açıklama, idarenin söz konusu işten, uygulanan teknolojiden ve toplu taşımayı kullanan halkımızın halinden ne denli bihaber olduğunun en açık kanıtıdır;

    Antalya’da 1000’e yakın durak olduğunu söyleyebilecek kadar şehrimizin gerçeklerinden uzak idarecilerimize naçizane tavsiyemiz, bir kez olsun sokağa çıkıp bahsettikleri durakları saymalarıdır. Bu zahmete de katlanmak istemeyenler için ise tavsiyemiz, internet sitemizden durak sayı, isim ve konumlarını öğrenmeleridir. Gerçek durak sayısı 362’dir.

    Ayrıca idarenin yetersiz olduğunu iddia ettiği 30 adet akıllı durak, Antalya toplu taşıma binişlerinin istatistiksel olarak en yoğun olduğu 30 duraktır ve toplam biniş sayısının % 35’ine yakınını kapsamaktadır. Kaldı ki, akıllı durak sistemi sadece 30 duraktaki panelden ibaret olmayıp, internet ve cep telefonu üzerinden 362 durağı kapsayacak şekilde yapılandırılmıştır. İki hafta öncesine kadar çalışmakta olan akıllı durak internet sayfamıza yapılan günlük 35.000 ziyaret, akıllı durak hizmetimizin ne kadar kabul gördüğünün en güzel ve gurur verici kanıtıdır. Kendisine akıl ve bilim yolunu rehber edinmiş kişilerin bakması gereken bilgiler bunlardır.

    Bilinmelidir ki; akıllı durak sistemi gerçek anlamda Türkiye’de ilk defa Antalya’mızda uygulanmış ve bu uygulama şirketimiz tarafından ihale kapsamı dışında gönüllülük esasıyla yapılmıştır. Bu hizmet için belediyemizin veya vatandaşlarımızın cebinden tek bir kuruş çıkmamışken, şimdi kurulacağı söylenen akıllı durak sisteminin parası kimlerin cebini dolduracaktır. Seçim sonrası ‘Antkart’ın tek iyi yaptığı işin akıllı duraklar olduğunu’ söyleme cesareti gösterenler, bugün ne gariptir ki bu sisteme de tu kaka diyebilmişlerdir.

    5. Komisyon Oranı
    Ne büyük talihsizliktir ki; sözleşmenin tarafı olan idare, yaptığı basın açıklamasında sistem işletme komisyonunu dahi doğru yazamamış, yüzde 11 artı KDV olan komisyon oranını sehven veya kasten yüzde 13 artı KDV olarak beyan etmiştir.
    Dahası bu yüksek komisyon oranının sistem kullanıcısına bir maliyet yüklediğini iddia ederek, firmamızın son güne kadar ödemeye devam ettiği yüzde 2 artı KDV değişken ve 3 Milyon Türk Lirası sabit bedeli saklamaya çalışmaktadırlar. Sanki, alınan yüzde 11 artı KDV komisyon oranını biz belirlemişiz ve tamamını da biz alıyormuşuz izlenimi yaratarak, bu komisyonun yarısından fazlasının idareye gittiği gerçeğini saptırmak istemektedirler.

    Bir taraftan parasızlıktan yakınan idare, diğer taraftan aylık 500.000 TL’lik bir geliri siyasi nedenlerle kaybetmiştir. İdarenin iptal kararı kamu veya halk yararı gözetmemektedir, çünkü komisyon kesintisi kalkmasına rağmen idare ulaşım fiyatlarında herhangi bir indirim yapmayı gerekli görmemiştir.

    Demek ki mesele, Antkart’ın komisyonu veya halkın ucuza taşınması değildir.

    6. Antalya 2. İdare Mahkemesi Kararı
    İdare tarafından saptırılmaya çalışılan bir başka gerçek de Antkart’ın iptal sebep ve şeklidir; Antalya 2. İdare Mahkemesinde açılan dava şirketimize karşı değil, Antalya Büyükşehir Belediyesine karşı açılmıştır. Davayı kaybeden Antalya Büyükşehir Belediyesi’dir. Çünkü Antkart A.Ş. bu davanın tarafı değil, davalı idare yanında davaya katılandır. Dava neticesinde mahkeme Antkart sözleşmesini ya da sözleşmenin temel dayanağı olan meclis kararını değil, encümenin akıllı kart sistemi kurma kararını ve devamındaki ihaleyi iptal etmiştir. Bu sonuç şirketimizin değil belediyenin hatası sonucu oluşmuş bir durumdur. Her ne kadar hukuki yollar tükenmemiş ise de Belediye anlam veremediğimiz bir telaş ve heyecanla, daha mahkeme kararı kendilerine tebliğ dahi edilmeden, taşımacı esnafının müjdesi (!) üzerine, şirketimizle yaptığı sözleşmeyi tek taraflı ve haksız olarak fesih etmiştir. En basit ticari ilişkilerde dahi tarafların konuşarak ve karşılıklı hesap mutabakatı sağlayarak anlaşmalarını fesih ettikleri düşünülürse, idarenin bu şekilde, adeta yangından mal kaçırırcasına, Cuma akşamı sözleşmemizi fesih etmesi, bu hareketin altında ister istemez başka nedenler aramamıza sebep olmaktadır. Nihayetinde, fesih yazısının tarafımıza iletilmesinin üzerinden henüz 72 saat bile geçmeden, şehrin dört bir tarafında ‘Halkkart’ adıyla kurulacak yeni sistemin tanıtımı yapılmaya başlanmıştır. Bunun hangi makul açıklama ile izah edilebileceğini bizler de merak ediyoruz

    7. Halkkart
    Bir haftadır, HalkKart adı altında vatandaşlarımıza yutturulmaya çalışılan ve bizim sistemimizde mümkün olmadığı söylenen şeyler ya tamamen yanlış, ya idarenin kendi tasarrufunda olan ya da bizim sistemimizde mümkün olup da geçmiş ve mevcut idare tarafından toplu taşıma esnafına kabul ettirilememiş şeylerdir. Bu gerçekler ortadayken, böyle beyanatlar vermek ya bilgisizlikten ya da kötü niyetten kaynaklanmaktadır.

    8. Planlı Ulaşım (!)
    Yine üzülerek belirtmek isteriz ki; Türkiye’nin en iyi ulaşım otomasyonunu kurduğumuz şirketimize, son üç aydır her türlü iftira ve yakıştırmayı reva görenler, bir seneyi aşkın süredir toplanan çok değerli istatistikî verileri bir kez dahi olsun şirketimizden talep etmeyi gerekli görmemişlerdir. Sürekli bilim ve akıl ışığında yapılacağı söylenen toplu taşıma master planının hangi verilere dayanılarak yapılacağını ve konusunda çok yetkin (!) ulaşım danışmanlarının hangi raporlara dayanarak şehrimizin ulaşımını planlayacaklarını halkımızın takdirine bırakıyoruz.

    9. Antkart Çalışanları
    Bilinmelidir ki; Bizleri en çok üzen öncelikle kart sahiplerinin içine düşürüldükleri mağduriyet ve sonra da fesih sebebiyle işten çıkarmak zorunda kaldığımız elliye yakın çalışanımızdır. Yüz binlere iş verme vaadi ile iş başına gelenlerin Antalyalıları işlerinden etmesi nasıl açıklanabilir? Üzüntümüz büyüktür.

    Sevgili Antalyalılar;

    Bu gelişmelerle kazanan maalesef, halkımız, devletimiz ve Antalya değil, kayıt dışı ekonomi ve iktidar çevresinde bulunan fırsatçılar olmuştur.

    Şüphesiz ki, halkımızın ve şirketimizin gasp edilen haklarının temini için Yüce Türk adaletine başvuracak ve sorumlularının hak ettikleri cezayı almaları için bütün hukuki yolları deneyeceğiz.

    Her ne kadar çok büyük bir haksızlığa uğramış isek de, Antalyamızı seviyoruz, Antalyamız için özveride bulunmayı sürdüreceğiz.

    Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

    Antkart Kart Teknoloji Hizmetleri A.Ş.

    1. Teşekkür ederim Yiğit Bey, PDF olduğundan sizinkini siteme eklemekte zorluk çekmiştim. “Antkart versus Belediye” yazısına da sizin açıklamanızı ekliyorum. Kendi sitemde tek taraflı olmamaya çalışıyorum.

  2. “Yukarıdaki gerekçeler ve daha birçok hukuka aykırılıklar, eksik düzenlemeler nedeni ile sistemin kullanılması durdurulmuş ve iptal işlemlerine başlanılmıştır.”

    ve daha birçok hukuka aykırılıklar varsa bunları yazsınlar… bence bu işin peşini bırakma, ilk seçeneği düşünüyorlarmış zaten, ihale ile yapacaklar, ihaleyi alan firmayı takibe al derim… ulaşım çok önemli ve çok iyi getirisi olan bir hizmet… büyük pastada gözü olunca insanın sağı-solu farketmiyor…

  3. arkadaşlar;

    ben hukukçu değilim ve ayrıca konuyu da zaten yargıya taşıyoruz, o yüzden bir yorumda bulunmak çok doğru değil. ancak şu anda ihale süreci ile ilgili tüm belge, bilgi, evrak vs., ihale gününün video kayıtları dahil belediyemizin elinde, o yüzden bir terslik varsa ortaya çıkarmaları gerekir (di)…

    bir şeyi çok iyi anlamanızı isterim; antkart olarak bizim kurduğumuz sistem, entegrasyonda sağladığımız başarı, akıllı durak’ta geldiğimiz nokta tüm dünyanın takdirini topladı. örnek olarak 2008’de bu konuda bir konuşma yapmak üzere new york’ta verifone firmasının bir etkinliğinde idik. bu sene mayıs ve haziran aylarında önce italyada nxp firmasının, daha sonra viyanadaki uitp fuarı sırasında accenture firmasının davetlisi olarak sunun yapmaya bizzat ben gittim. antkart’ın başarısını dünyada bu konudaki sektörel organizasyonlar ve yayınlar kabul etmişken bizlerin antalyada bu kadar hor görülmesi, “büyük yalan” adı verilen propaganda yönteminin seçim sırasında tüm siyasi partiler tarafından maalesef başarı ile uygulandığını gösteriyor. ( büyük yalan konusunda detaylı bilgi için goebbels’in 2. dünya savaşındaki çalışmalarını inceleyin).
    şu anda yapılmaya çalışılan, hiç bir teknik yada operasyonel kusur olmadığı halde, marka imajını yerle bir edecek şekilde antkart’ı yok etmeye çalışmaktır; bu konuda sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.
    halkkart konusunda şimdiden esnafın fokurdamaya başladığını yerel basından, pek de şaşırmadan takip ediyorum. geçen sene, bu işi antkart değil belediye yapsın,  kdv değil 20 kdv bile vermeye razıyız diyenler şimdiden yeni sistemi belediye kurarsa yine dava açacaklarını söylemeye başladılar bile….

    kısacası, izlemeye devam edin genç arkadaşlar; zamanla aslında ne kadar önemli ve doğru bir iş yaptığımız ortaya çıkacak; özellikle esnafın da samimiyetsziliği ve direnişinin ardındaki sebepler de aydınlanacaktır…

    sevgiyle kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir