Gıda Mühendisliği Ana Sayfa
💻 Bilgisayar, 🎈 Hayat, 💾 Programlama

Bölümümüzün Sitesi Yenilenmiş

Bölümümüzün web sitesi yenilenmiş. Güzel olmamış. Ben sevmedim. Hiçbir aradığımızı bulamadığımız gibi, ne biz öğrencilere ne de bölümüzü merak eden ziyaretçilere hiçbir şey veremediği kanısındayım.

Yeni Bilmuh’u gezmeye English düğmesine basarak başlamalısınız. Hiçbir şey İngilizceleşmediği gibi, tüm tasarımın yamulduğunu da acı bir şekilde görebilirsiniz.

Bölümümüz Web Sitesinin İngilizce (!) Ana Sayfası
Bölümümüz Web Sitesinin İngilizce (!) Ana Sayfası

Şimdi morallerimizi bozmadan, “Aaa İngilizce Türkçe’ye ne kadar benziyormuş!” diye düşünmeye başlamadan, hemen Türkçe siteye geri dönelim. Dil seçeneğinin hemen altındaki duyurulara gelelim. Duyuruların RSS bağlantısının çalışmadığını fark ediyoruz. Demek ki neymiş? İnsanlar mis gibi RSS servislerini icat ettikleri halde, biz her gün yeni duyuru var mı diye naçizane web sitemize girmek zorunda kalıyormuşuz.

Eskiden RSS mi varmış!
Eskiden RSS mi varmış!

Gireriz vakit bedava.

Duyurular kayan yazı halinde listelenirken, aşağı doğru hızlı geçemiyoruz. İstediğimiz duyuru gelene kadar heyecanla tüm duyuruları okuyoruz. Bir defa kaçırdık mı duyurumuzu… Bekleriz, işimiz mi var? Tekrar çıkar nasılsa.

Duyuru arşivinin yerini ise henüz bulamadım. Acaba bu duyurulara başka bir yerden bakılıyor mu?

Eski siteden alınmış ve bir defa güncellenmemiş fotoğrafların hemen sağında Ege Duyuru’yu görüyoruz. Ama sadece görüyoruz. Alt tarafındaki garip çıkıntılar, fotoğrafın sanki Y ekseninde gereğinden fazla boyutlandırıldığını hissettiriyor, göze batıyor. Ama daha fecisi, Ege Duyuru’ya cidden sadece bakıyoruz. Tıklayamıyoruz. Tıklanmıyor. Hatalı kodlamışlar. Fotoğraf galerisi teknik olarak Ege Duyuru’nun üstünde! Ne yapılması gerekiyor? 208.satırdaki gallery a { CSS tanımlamasının absolute ve width özniteliklerinin düzeltilmesi gerekiyor. Acilen.

Hayır merak ediyorum, hiç mi denenmedi bu site yayına alınmadan? Bunlar nasıl fark edilmez?

Hemen alt tarafta menü yer alıyor. Ama o da ne? Menü grafik! Resim dosyası. Ana Sayfa yazısı Photoshop veya benzer bir programla hazırlanıp oraya konmuş. SEO? CSS 3 ve text-shadow gibi özellikler? Son teknoloji? Eskiden CSS3 mü varmış?

Ve gözüm en son, ana sayfa adı verilen Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nin sitesine girecek herkesin ilk göreceği kısma ulaşıyor. Ana içeriğin olacağı yere… Bakıyorum. Ne var biliyor musunuz? Neredeyse boşluk! Bir tane duyuru var, o kadar.

Koca ana sayfa boşa gitmiş. Yazıktır, oradaki bir pikselin bile çok ciddi değeri vardır bence.

Biraz daha alta inelim. “Bu sayfa 00006305 kez görüntülenmiþtir…” þ harifinin Türkçe’ye ne zaman girdiğini bana birisi anlattığında aydınlanacağım. O zamana kadar diyeceğim şudur ki, yayına almadan önce hiç mi bakıp kontrol etmediniz? Ve niye 00006305? 6305’in nesi var?

Biraz daha alta inelim. Adres, telefon ve mail adresi yer almakta. Ama o da ne? Bu da görsel! Yani ben o adresi, telefonu veya mail adresini kopyala yapıştır yapamıyorum. İlla da klavyeyi alıp elle yazacağım. E peki yazarız…

İnternet erişimimiz çok hızlı zaten, gerekli gereksiz her şeyi fotoğraf olarak göndermek de problem yaratmayacaktır. Düşünmeye gerek yok istemciyi.

Gelelim İçeriğe…

Ben henüz 4.sınıfların ders programını bulamadım sitede. Bulan haber versin. Ya da bir şey bulursanız haber verin.

Duyuru İndirmek

Sunucu ayarları çok başarısız yapılmış. Hatta yapılmamış. Ekran gönütüsünde gördüğünüz gibi, bir rar dosyası indirmeye çalışmama rağmen, bu inmek yerine tarayıcıda görüntüleniyor. Neden? Firefox mu bozuk? Tabiki hayır. Bilmuh bozuk. Header’da gönderdikleri Content-Type’a bakar mısınız? text/plain Oldu mu hiç?

Bilmuh Hatalı Sunucu Yapılandırması
Bilmuh Hatalı Sunucu Yapılandırması

Kullanıcılar ve Sosyallik Nereye Gitti?

Valla ben de bilmiyorum. Muhtemelen shift + delete’e kurban gitti. Halbuki fena mıydı, kötü de olsa bir forumumuz, daha da kötü olsa da bir blog sistemi, takvim ve web ftp’miz vardı. Öğrenci listesini görürdük. Aaah aaah, hey gidi günler…

Özgünlük

Aradaki on farkı bulunuz: Gıda Mühendisliği Sitesi Bulamadınız değil mi? Aynen, ben de. Eskiden kötü de olsa özgün bir tasarımımız vardı. Şimdi, hem kötü hem özgün olmayan bir tasarımımız var. Copy paste olduk. Farkımız kalmadı. Tabiki yeni tasarımı seven mutlaka olacaktır, ama o ben değilim.

Bilmuh Ana Sayfa Gıda Mühendisliği Ana Sayfa

Kaynak Kod

Eğer kalbiniz varsa, bence HTML kaynağına bakmayın. Bozuk referanslar mı isterseniz, W3C katli mi, hazır scriptler mi, garip garip commentler mi, all-in-one-combo geliyor size.

Bitirirken

Ben sevmedim. Sevemedim. Hele de geçen seneki projemiz gereği bilmuh üzerine kafa yorup, neleri iyileştirebileceğimizi keşfedip sonra onları oturup kodladıktan sonra, sunucuyu kurduktan sonra, hatta test sunucusunda hayata bile geçirdikten sonra, bunların hiçbiri yayına alınmadığı gibi zaten olanların bile yok edilmesi bana garip geldi.

Ama belki sadece ben sevmemişimdir. Belki yeni sitemiz mükemmeldir.

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Bilmuh ’un yeni tasarımını nasıl buldunuz? Beğendiniz mi? Özellikle nesini beğendiniz?

Beğenmediniz mi? Neden beğenmediniz?

Lütfen düşüncelerinizi paylaşmayı ihmal etmeyin.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Bölümümüzün Sitesi Yenilenmiş 11 yorum aldı.

  1. İlk yorum bırakan ben olayım. Evet birlikte oturup birşeyler yapmaya çalışmıştık ancak bolüm başkanımız bu eksiklerden sonra kendi alternatif sitesini hayata geçirmeyi düşünmüştü. Ben askerdeyken de sanırım ogrencilerine ve birlikte çalıştığı Egeweb ekibine bu sayfayı hazırlattı. Senin bahsettiğin ve diğer sorunlar giderilir arkadaşlar. Ancak eldeki ogrenci ve ogretmen mezun veritabanı ne olacak nasıl sorgulanacak ben bilmiyorum. En büyük eksik bu gibi geldi bana.

  2. Eksik olarak title kısmına Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği yazılmalı ve bir logo tasarlanarak ikon olarak da buraya eklenmeli.

  3. Ben ege bil müh bu sene kazandım.Hazırlık sınavında konuşulan tek konu okulun internet sitesinin ne kadar baştan savma yapıldığı çok eski olduğuydu.Benim ve bi kaç arkadaşımızın ortak görüşü;site bi kaç öğrenciye emanet edilse çok daha iyi bi şeyler ortaya çıkabileceği yönündeydi.Bu konuda yalnız değilmişiz anladığım kadarıyla keşke geçen seneki projeniz çöpe gitmeseydi.Şuanki site görünüm olarak belki eski siteye göre 1 adım daha önde olabilir.Fakat bil müh sitesinin diğer bölümlerden çok daha iyi olması gerekir düşüncesindeyim hem kullanılabilirlik hemde özgün bi tasarım anlamında.

  4. Beğenmedim fakat şuna değinmek istiyorum diğer üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölümlerinin büyük bir kısmı web sitelerini kendileri tasarlamış. Ben bölümümü seven biri olarak böyle bi hareket beklemezdim. Hayal kırıklığı yaşamadım desem yalan olur

  5. 1920 x 1080 çözünürlüğüm var, çoğu sitede scroll bar çıkmaz ama her tarafı bembeyaz olan bu sitede scroll barım var. Ne güzel değil mi?
    Özetle bölümün sitesi çok boş, zor açılıyor, kontrolleri yapılmadan yayına çıkarılmış, kullanıcılardan siteyi test etmesi bekleniyor.

  6. Geçen dönemki proje kabul edilmeyince, haliyle o projeden kat kat ilerisini görmeyi bekliyorduk. Ancak karşımıza böyle bir site çıkınca hayal kırıklığına uğradık doğal olarak. Aslında bu konu hakkında diyecek daha fazla bir şey bulamıyorum. Her iki siteyi de görmüş birisi olarak kelimelerin gerçekten anlamsız kaldığı bir yerdeyim çünkü. Ama bir bildikleri vardır mutlaka diyorum artık ne diyim…

  7. Mevcut site hakkında eleştiri yapılsa da bir yararı olacağına inanmıyorum. Çünkü; bazı şeyleri söyleriz ama doğru olsalar bile dinlenmiyorlarsa bir sorun var demektir. Benim için tek bir üzüntü var o da geçen seneki emeklerin çöpe atılması! Yazık bu insanların harcadığı vakte!

    1. Bence de Savaş çok doğru demişsin. Bu gibi eleştirilerin bir faydası olmaz çünkü baştakilerin sadece kendi bildiklerini okudukları bir ülkedeyiz.
      Aslında amaç sitenin geliştirilmesi ve herkese faydalı hale getirilmesi. Bu amaç doğrultusunda hareket edilip insanların da her yönüyle bunu sağlamaya çalışmak için katılımıyla çok daha güzel şeyler elde edilebilinirdi. Ancak bunu tercih etmemiş, hatta elinin tersiyle geri çevirmiş bir zihniyete karşı ne diyebilirsin ki… Desen de ne kadar yararlı ve yapıcı olabilir ki… Bu yüzden bize şu anda kuzu kuzu bu siteye alışmak düşüyor. Ne kadar alışabilirsen!

  8. Bölümümüze yakışmayan bir web sitesi olmuş. Bu kadar basit, içeriği zengin olmayan bir siteyi "bilmuh.ege.edu.tr" adını girdiğimde görmekten hiç hoşnut olmadım. Geçen bahar dönemi günlerimizi verdiğimiz, gerektiğinde sabahlara kadar oturup üzerinde calıştığımız ve kendimizce güzel hataları giderilmiş bir site hazırladığımız, Umut'un da bahsettiği gibi test sunucusuna bile kurduğumuz, hatta kullanıma alınması için neredeyse emin olduğumuz bir site hazırlamıştık. Amacımız dersi geçmek değil düzgün hatasız ve amacına yerine getiren bir şeyler yapmaktı ve karşılığında bunu görmek cidden üzdü. Gerçi bu saatten sonra yapacak başka şey kalmıyor gibi. Bari "alternatif" bilmuh üzerinde gerekli düzenlemeler yapılsın , bölüm öğrencisi olduğumu bilerek giriş yapabileyim bi de aradığıma ulaşabileyim yeter. Hoş zor gibi duruyor ama yapacak bir şey yok. Sebebimsin Bilmuh.

  9. Yapmayın arkadaşlar nesi kötü sitemizin? Mis gibi çalışıyor.
    Her bilgiye kolaylıkla erişebiliyorum, Umut bence abartmışsın.
    Örneğin bir duyuruyu görebilmek için 5 dk boyunca tüm duyuruları izlemek, oldukça zevkli. Duyuruların çoğunun başlıklarının "DUYURU" olması, her duyuruyu tek tek okumanıza neden oluyor olabilir. Bunun kime neye zararı var? Yıkıcı değil yapıcı olun.
    Sosyal kısmı gitmiş sitenin. Gitsin yani nolmuş. Facebook diye bir şey icat etmişler. Gidin işinizi oradan halledin.
    Sitede yazı yerine resimler kullanılmış. Ne yani, her şeyi kopyala yapıştır yapmaya alışmışsınız ve burda gelip bölümün sitesini eleştiriyorsunuz.
    Her şeyi yaptığınızı düşünüyorsunuz geçen seneki projenizle Umut, ama o kadar çok eskiğiniz vardı ki saymakla bitmez. Bir öz eleştiri yapmalısınız en baştan, ondan sonra sağa sola saldırmalısınız.

    Diye düşünenler var merak etmeyin. Onlar çok uzakta değiller :):)
    Not: Yanlış bilmiyorsam, bu eğitim öğretim yılının başından beri silinen duyuru yok 🙂 En azından bir duyuruda ben 1 aydır çağrılıyorum.

  10. Benim en çok, sol menüde bulunan linklerin bazılarının iki tane olması hoşuma gitti. Ayrıca bölüm başkanına mailde attım 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir