Çakma Kingston
💻 Bilgisayar

Çakma Kingston’lara Dikkat

Çakma KingstonGeçenlerde kendime Kingston MicroSD 8GB hafıza kartı aldım internetten… Gittigidiyor’dan. Neden gidip almadın derseniz, hem üşendim, hem de fiyatlarına baktım, Gittigidiyor’da elemanın biri piyasaya göre çok daha uygun fiyata satıyordu.

Aldım ben de.

Aldığım üründe, “Garantisi yok.” “Orijinal Kutusunda” “Hiç Açılmamış” ibareleri yer almaktaydı.

İki gün sonra kargo elime ulaştı. Parasını ödeyip aldım. Açtım. Üzerinde Kingston yazılı bir kutuda, bir tane MicroSD kart geldi.

Sahte Kart

Ama sanki bir eksiklik vardı… Kutu, “hiç açılmamış” olabilirdi, ama olmayabilirdi de. Çünkü teknoloji mağazalarında gördüğümüz gibi, sert plastikle kaplı değildi bu “Kingston”. Kıllandım.

Kutuda kartın seri numarasını görmeye çalıştım, yoktu. Kingston’ın sitesinde ise, kartlarınızın tamamını, seri numarasını girerek orijinalliğini kontrol edebileceğiniz bir araç mevcut.

Adaptörü (SD-SD Micro Adaptörü) inceledim, üstünde Kingston yazmaktaydı ve tamam gibiydi…

Son olarak elime kartı aldım, okudum, üstünde marka yoktu! Koca Kingston, ürettiği kartın kutusuna marka basar da kendisine basmaz mı? He oldu canım.

Son olarak, okuma/yazma testi yaptım. Üzerinde 4 ibaresi bulunan SD kartların yazma hızı için garanti edilen 4MB/sn’nin altında kaldı. 3.59 aldı testten.

Çakma kart gelmişti. Hem çakma hem kalitesizdi.

Adama durumu anlattım. İnanmadı, inanamadı. Adam biraz bilgisiz gibiydi ve muhtemelen o da kazıklanmıştı. Kartı bana gönder, iade alayım dedi. Ama kargo parasını sen ödersin, dedi.

Oldu canım. Zaten alırken de ben ödedim. 5 alış, 5 iade, kart almadan, elde sıfır varken 10TL zarardayız… Ayıp.

Gittigidiyor’a şikayet ettim. Adamın diğer tüm kart satışları iptal edildi. Adam iade kargo ücretini ödemek zorunda bırakıldı.

İade ettim. Sonuç olarak Gittigidiyor, elinden geleni yaptı. Ödediğim kart parası hesabıma geçti. Yine de beni 5TL zarara soktu.

Gittigidiyor müşteri hizmetleri gerçekten çok iyi ilgilendi. Memnun kaldım.

Çakma Kart Endüstrisi

Çakma hafıza kartımı biraz araştırınca, tahmin edilebileceği gibi Çin 😀 orijinli çıktı. Şu yazıda, birebir kartın çakma paketini bile buldum!

microsd

Hafıza Kartı / Flash Disk Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer size çakma/korsan üretim bir kartı vermelerini istemiyorsanız aşağıdakilere mutlaka dikkat etmelisiniz:

1. Eğer uğraşmak istemiyorsanız, gidip Vatan Bilgisayar, Teknosa, Bimeks, Media Markt gibi bilindik bir yerden alın. Çakma ürün satacaklarını sanmıyorum.

Eğer başka bir bilgisayarcıdan/internetten alacaksanız aşağıdakilere dikkat edin:

Eğer SIFIR ve AÇILMAMIŞ KUTU kart alıyorsanız:

1. Ürünü alınca, sert plastik bir kutuda geldiğinden emin olun. Eğer açılıp kapatılabilecek bir kutuda geliyorsa “ilk açan siz olamazsınız”. O kart oraya “yerleştirilmiş” olabilir. Bu yüzden alacağınız ürünlerin kutuları ancak yırtılarak veya makas/bıçak yardımı ile açılabiliyor olmalıdır.

Eğer SIFIR ama AÇILMIŞ KUTU kart alıyorsanız:

1. Kartın daha önce kullanılmadığını nasıl bilirsiniz? Kolayı var. İçindeki silinmiş dosyaları gösterecek bir yazılım ile kartı tarayın. Eğer daha önce kullanıp format atıldıysa ve satıcı paranoyak değilse, kirli çamaşırları ortaya çıkacaktır. Kim bilir, belki çıkan fotoğraflar ile şantaj bile yapabilirsiniz. =)

AÇILMIŞ VEYA AÇILMAMIŞ KUTU OLSUN:

  1. Kartın seri numarası olmasına dikkat edin. Kingston ürünlerinde seri numaraları kutuların arkasındadır. Bu seri numaralarını internetten girerek hem ürününüzün sahte olmadığından kesinlikle emin olursunuz, hem de garanti sürecinizi başlatırsınız.
  2. Ürünün kutusunun ve kartın üstündeki marka logosunun yerinin, şeklinin ve yazı tipinin ürünün orijinalindekiyle tuttuğundan ve bulunduğundan emin olun. Tüm ürünlerin hem kutusunda hem de kendisinde marka bulunur. Ürünün orijinalinin fotoğraflarına ürünün web sitesinden erişebilirsiniz.
  3. Size vaat edilen ürünle, gönderilen ürünün hız sınıfının aynı olduğundan emin olun. Hafıza kartlarının üstünde yuvarlak içerisinde rakamlar ile hız sınıfları yazar. Bu sayı saniyedeki MB cinsinden minimum yazım hızını gösterir. Siz internetten 8 sınıfı alırsınız ve size 4 sınıfı gelirse, siz de bunu dalgınlıkla/bilinçsizlikle fark etmezseniz, kazıklanmışsınız demektir.

Bu kadar madde yeter sanırım. =)

Neden orijinal ürün bu kadar önemli?

Çünkü orijinal ürünler firmalara belirli bir güveni de beraber getirirler. Örneğin, Kingston’un kolay kolay bozulmadığını bilirsiniz. Bu yüzden de verilerinizi gönül rahatlığı ile emanet edebilirsiniz. Verilerinizi, her an bozulabilecek, hatalı çalışma olasılığı olabilecek Çin malı çakma bir karta vermek istemezsiniz.

Ya da istersiniz.
Çakma Kingston

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Çakma Kingston’lara Dikkat 4 yorum aldı.

  1. Bu tip şeyleri internetten alırken dikkat etmek lazım aslında, hele hele diğerlerinden daha ucuz ürünse daha da dikkat etmek lazım. Neyse, bunlar birer tecrübe oluyor hayatta 🙂

  2. Çakma ama iyi çakma a. Baksana kutuya. Allahım nedir bu çektiklerimiz. sırf bu yüzden ayakkabı alamıyorum gittigidiyor.com da çok beğendiğim hafif maliyetli bi ayakkabı var bide bu şekil bi olay yaşarsam ben umut abi gibi uğraşamam da, hep alacakken vaz geçiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir