remote work
🎈 Hayat

Uzaktan çalışmada (remote working) yapılan iş nasıl takip ediliyor?

Önceki bir yazımda uzaktan çalışmaya başladığımdan söz etmiştim. Şu anki işime başlamadan önce uzaktan çalışmanın bana göre olup olmadığını anlamak için çokça araştırma yaptım. Görünen o ki, her şirketin kendine has bir kültürü var. Bu çalışma tarzlarını genel hatlarıyla kategorilere ayırmak mümkün.

Önceki bir yazımda uzaktan çalışmaya başladığımdan söz etmiştim. Şu anki işime başlamadan önce uzaktan çalışmanın bana göre olup olmadığını anlamak için çokça araştırma yaptım. Görünen o ki, her şirketin kendine has bir kültürü var. Bu çalışma tarzlarını genel hatlarıyla kategorilere ayırmak mümkün.

Takip yazılımı kullanan şirketler

bernard hermant 590572 unsplash

Bazı şirketler çalışanlarının bilgisayarına bilgisayarda aktif oldukları zamanı ölçecek yazılım kurmayı zorunlu kılıyor. Bu tarz yazılımlar bilgisayarınızı ne zaman açtığınız, hangi yazılımları kullandığınız gibi konularda bilgi topluyor. Yazılımına göre, belirli aralıklarla ekran görüntüsü alıp işverene gönderebiliyor. Başka bir deyişle, yaptığınız iş ne kadar emek sarf ettiğiniz ile değil, bilgisayar başında kaç saat kaldığınız ve kaç satır kod yazdığınız ile ölçülüyor.

Firmalar genellikle fiyattan kısıp ucuz işgücüne odaklandıklarında ve firma ile çalışan arasındaki güven düşük olduğunda firmalar bu yöntemi tercih ediyor.

Ben açıkçası böyle bir yazılımın bilgisayarımda yüklü olmasını kabul edemem. Her yaptığım hareketin anbean bir başkası tarafından gözetlenmesi çok onur kırıcı bir şey. Benim görüşüme göre işgören ve işveren birbirine güvenmelidir.

Proje verip vakti gelince teslim alan şirketler

cytonn photography 604680 unsplash
Photo by Cytonn Photography on Unsplash

Bazı şirketler tüm projeyi taşerona yüklemeyi tercih ediyor. İşveren ile işgören tanımı iyi yapılmış bir projenin belirli bir süre sonra teslim edilmesi için anlaşıyor. Bu durumda projenin zaman çizelgesi belli olduğundan, projenin hangi parçasının ne zaman teslim edileceği önceden biliniyor ve sözleşme ile sabitleniyor. İşi zamanında ve sözleşmedekine uygun şekilde teslim ettiğiniz sürece nasıl yaptığınızı kimse umursamıyor. Başarınız işi zamanında ve belirtildiği şekilde teslim edip edememenizle ölçülüyor. İşi sözleşmeye uygun bir şekilde tamamlamamanızın yasal yaptırımları da oluyor.

Bu modelde de işgören çalışan ile geçici süreli bir iş ilişkisinde oluyor. Proje teslim edilince iş bitiyor.

Herkesin aynı anda çalışmaya başladığı şirketler

zoom
Zoom, bir video konferans uygulaması

Bu modelde nasıl normal bir ofis ortamına işe gidiyorsanız, uzaktan çalışma ortamında da her gün aynı saatler arası işe “gidersiniz.” Bu tarz çalışma ortamına sahip şirketlerde, çalışanlar genellikle aynı veya yakın zaman dilimlerindeki ülkelerden çalışırlar. Mesaiye aynı saatlerde başlayıp aynı saatlerde sonlandırırlar.

Bu tarz çalışma ortamlarının normal bir ofis ortamına göre en önemli farkı, takım arkadaşlarınızı gerçek bir ofis ortamında görmek yerine telekonferans ile görüşmenizdir. Ana iletişim aracı yazılı belgeler ve telekonferanstır.

Bu şirketler sizin ne kadar çalıştığınızı ölçmek için özel bir çaba sarf etmez. Yaptığınız çalışma, aynı bir ofis ortamında olduğu gibi ürettikleriniz üzerinden değerlendirilir. Kimse sizin ekran başında ne yaptığınızı sorgulamaz.

Herkesin kendine uygun saatlerde çalışmasına olanak sağlayan şirketler

confluence

Güven esasına dayalı bu sistemde tüm çalışanlar kendilerine uygun bir program içerisinde iş sözleşmelerinde ne yazıyorsa o kadar saat çalışır. Örneğin, haftalık 40 saatlik iş sözleşmesine sahip bir kişi, her gün kendi zaman dilimindeki saat 10 ile 18 arasını “mesai saati” olarak belirleyebilir.

Bu tarz çalışma tarzını benimseyen şirketlerde takımlar genellikle dünyanın her bir köşesindeki farklı ülkelerden insanlardan oluşur. Bu tarz çalışma ortamında takımın tüm üyelerine her an ulaşmak mümkün olmayacağından takımın her bir üyesinden mümkün olduğunca otonom çalışması beklenmektedir. Ana iletişim aracı yazılı belgelerdir ve iletişim asenkron olarak yapılır.

Çalışma saatleriniz ve şekliniz denetlenmez. Başarınız ürettikleriniz üzerinden değerlendirilir.

Bitirirken

Şu an çalıştığım şirket herkesin kendine uygun saatlerde çalışmasına olanak sağlıyor. Takımımda hem Amerika hem de Avrupa kıtasından çalışma arkadaşlarım var. Bu da çok ciddi bir saat farkı anlamına geliyor. Ben saat akşam 6’ya doğru mesaimi bitirirken daha yeni güne başlayan arkadaşlarım olabiliyor. Bu nedenle biz iletişimimizi çoğunlukla yazılı olarak yapıyoruz.

Umuyorum bu yazı uzaktan çalışma (remote working) ile ilgilenen mühendislere yardımcı olmuştur. Eğer merak ettikleriniz olursa yorum olarak aşağıya yazabilirsiniz.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir