🎈 Hayat

Teras Kafe’de Taşşaklarınızı Sere Sere Oturamazmışsınız

Onun için gitmeyin Teras Kafe’ye. Şimdi size çok samimi bir arkadaşım Özgür’ün başından 6 Ocak 2009 Salı günü saat 18.30 civarı geçen bir olayı anlatacağım.

Özgür ve arkadaşları bir arkadaşlarının doğum gününü kutlamak üzere Bornova Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde yer alan Teras Kafe’ye gitmişler. Hatta gitmeden bir hafta önce ve doğum gününü kutlamak için gidecekleri günün sabahı Özgür ve arkadaşı Gülşen, Teras Kafe’ye gitmiş ve organizasyondan bahsetmişler.

Gülşen Teras Kafe’nin görevlisine, doğrum günü kutlaması yapmak istediklerini söylemiş. Görevli bunu yapabileceklerini, özel yer ayarlayamayacaklarını, ancak gelmek istedikleri saatlerde zaten yeterince boş yerleri olacağından bir sorun çıkmayacağını, gelenlerin içeceklerini kafeden almaları gerektiğini, bunun dışında ortaya aperatif olarak patates ya da dilimlenmiş gözleme tarzı bir şeyler getirebileceklerini, pastanın ise Gülşen’le Özgür’e ait olduğunu söylemiş.

Anlaşmışlar.

Aynı günün akşamı kafeteryaya gidilmiş. Özgür ve birkaç arkadaşı pastayı Teras Kafe görevlilerine teslim etmiş. Ve Teras Kafe yetkilileri (?) o anda bir şey uydurmuşlar kafadan: “Pasta kesme parası!”

Sanki düğün yapıyorlar, elemanlar da orgcu.

Bunu daha önceden söylemeyerek ve kişi başı 1TL “PASTA SERVİS HARACI” keserek ilk ayıbı ettiklerini düşünüyorum.

Özgürler de sanmışlar, parayı alıyorlar, bari pastayı kesip getirecekler. O da olmamış. Adamlar pastayı bir tepsiye koyup vermişler, çok şükür bir de bıçak. 15 tane plastik tabak, çatal ve bıçağı ise masaya resmen atmışlar. Doğum günü sahibi mumlara üflemiş, pastayı kesmiş ve tüm servisi kendisi yapmış. Yani parayı aldıkları paranın adı olan “servisi” bir türlü yapamamışlar.

Bir süre sonra doğum günü grubu kalkmaya karar vermiş ve kasanın yolunu tutmuş. Haksız kazanç sağlayıp resmen sahtekârlık yaptıkları için Teras Kafe’ye haliyle söyleniyorlarmış. Toplamışlar 1’er milyonluk haraçları ve kasaya gitmişler. Bir de ne görsünler, doğum günü ekibi 13 kişi olduğu halde, adisyonun “pasta kesme parası” kısmında 15 kişiye servis verildiği yazıyormuş.

Arkadaşlar itiraz etmişler. 13 kişi olduklarını, isterlerse sayabileceklerini söylemişler. Kasadaki insan (?) ters bir şekilde “İyi hadi öyle olsun.” demiş. Doğum günü ekibindekilerden Begüm “Öyle olmasın, zaten 13 kişi.” ya da benzeri bir ifadeyle kasadaki insanımsıya ağzının payını vermiş.

Ancak herkes parasını ödedikten sonra dahi kasada hâlâ açık görünüyormuş. Onu da cepten öderken hiç memnun kalmadıklarını ve bir daha gelmeyeceklerini de belirtmişler.

Tam giderlerken Özgür’ün aklına fiş almak gelmiş. Kasaya gitmiş. Fişi isterken aldıkları pasta kesim ücretinin usullü olup olmadığını merak ettiğini, bunu da TÜKODER’e (Tüketici Haklarını Koruma Derneği) soracağını söylemiş.

Kasadaki insan görünümlü hayvan oğlu hayvan aynen şöyle bir cevap vermiş:

“Eğer o parayı ödemek istemiyorsan evinde kutlayacaksın. Git evinde kutla. Siz burada kutluyorsunuz. Masa açıyoruz, ışık yakıyoruz. Servis yapıyoruz(!). Sen burada gelip taşşşaklarını sere sere oturuyorsun, sonra sizden para almayacağız öyle mi?

Özgür: “Biz burada sadece pastamızı kesip yemiyoruz, bak kestiğin fişe, burada başka şeyler de var. Biz buradan bir şeyler alıyoruz. Müşteriyiz biz doğru davranın!”

Teras Kafe’deki İnsanımsı: “Defol çık git, bir daha da gelmeyin! Çık git. Bir daha gelirseniz döverler sizi burada!

Sondaki tehdit kısmına kafenin dışarıda beklemeyen Begüm de şahit oluyor. Özgür en son kafeteryayı terk ederken tüm müşterilerin de duyabileceği şekilde “Müşteriyiz biz müşteri!” diye bağırıyor ve olay bitiyor.

Daha önceden başka kafelerde çok defa doğum günü kutlamış bir insan olarak böyle bir “soygunu” yapan yer görmedim. Bornova Sevgi Yolu’nda Lemon Kafe vardır mesela. Pastayı veririz oraya, adamlar getirirler. Doğum günü sahibi mumlarını üfler, pastayı geri alırlar. Kafeteryanın kendi cam tabaklarında, metal çatal bıçaklarla servisi yaparlar. (Biz kendimiz kesmeyiz.) Ve buna kuruş almazlar.

Zaten içeceklerimiz bu kafedendir. Adam kazanacağını kazanmıştır. En başında da müşteri memnuniyeti vardır kazandıklarının.

Teras Kafe ise ticaretten anlamayan bir grup paraya gözü doymuş insana benzer yaratığın açmış olduğu bir yerdir. Yeri büyüktür, ama içindeki hizmet “taşaklarınızı seremeyeceğiniz” bir hizmettir.

Para harcarsınız, üstüne soyulursunuz, itiraz ettiğinizde küfrü yersiniz, fişi verirken zorluk çıkarırlar, en sonunda da tehdidi yersiniz.

Bu yaratıklara para kazandırmayın ne olur. Bornova’da insana değer veren yerler de var.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Teras Kafe’de Taşşaklarınızı Sere Sere Oturamazmışsınız 39 yorum aldı.

  1. karşılık verilemeyecek bir ortamda hakaret dolu sözler yazarak insanların ekmeğiyle oynamaya çalışmak ve bunu başardığını ummak insana, en azından insan olmaya çalışana yakışmaz….bornovadaki kafelerin çoğuna ben de gittim , teras kafede doğumgünü de kutladım ve bahsi geçen 1 tl yi ben de ödedim. sen bundan çok rahatsız olduysan bir daha gitmezsin olur biter.olayları yeterince objektif aktardığına inanmıyorum..hiçbir para kazanma amaçlı işletme müşterisine bahsettiğin şekilde muamelede bulunmaz diye düşünüyorum…hele ki 13-15 kişilik kalabalık bir gruba…işin içinde anlatılmayan şeyler olduğuna inanıyorum….ve başka bir arkadaşın yorumuna yazdığın gibi eğer yeterli yarıçapa sahip bir g.t e sahipsen böylesine bir sanal ortam hakaretleri yerine seni mekandan küfür ve tehdit ederek uğurlayan işletme sorumlusunun gözlerine bakabilerek problemini hallet…

    1. Eveeeet… Bir yorum daha geldi. Özellikle “bornova teras kafe” diye arayıp geldiğine göre, belki de çalışanlardan birisindir ve eğer öyleysen bu yazdıkların amacıma ulaşamadığımı gösterir.
      @önemsiz:

      Öncelikle isim vermeye bile çekindiğine göre, yazdıklarının adına yakışır olmadığını fark etmişsin kendin de. Gördüğün üzere ben Umut, ve karışılık verilemeyecek bir ortamda değil, senin (oldukça kaba da olsa) karşılık verdiğin bir ortamda yazıyorum. (Karşılık verilen başka yazılarım için Antkart serisine de bakabilirsin.)

      Yazıyı tamamen okusaydın görebileceğin üzere, 1TL olayına takılmamız, bir hafta öncesinden gidip o kadar konuşmamıza rağmen bize söylenmeyip, son anda sokuşturulmaya çalışılmasıydı. Yoksa başka bazı “karizmatik” mekanlarda biz de ödedik. Ama önceden adam gibi söyleyip rızamızı istiyorlardı.

      Yazdıklarımda bir abartı yok. O açıdan eğer insan olmaya çalışacak birisi varsa, bunun Teras Kafe’nin sahipleri olduğunu düşünüyorum. Objektif olduğuma inanmıyorsan bu konuda bir şey diyemem. İnanmazsan inanma. Nasıl inandırabilirim ki…

      Valla ben de (hele de kalabalıkken ve parayı kazanacaklarken) kalabalık bir gruba böyle davranmazlar diyordum. Ama davranıyorlarmış işte.

      Gelelim g.t meselesine… Yine yazıyı okumadığın gibi gerekli tartışmayı orada yaptık, yani derdimizi orada da anlatmaya çalıştık. Mekan sorumlusunun gözlerine de baktım. Eğer sorunumuzu halletmiş olsaydık orada, bu yazı ya olmazdı, ya da sonu farklı olurdu. Onun için o g.te sahip olduğumuzu düşünüyorum. Ama yok illaha kavga edip dayak ye deseydin, döner bıçakları adamlarda olduğu sürece, salak değiliz tabiki.

      Ve son olarak… Eğer işinizi yapamıyorsanız, ekmeğinizden olun! Orayı alıp işletmeyi hak eden “insanlar” vardır mutlaka.

      İsminizi verdiğinizde tekrar beklerim. Gelin, beraber bir çay içelim.

  2. Umut kardeşim. Reklam yapmış gibi olmak istemem. Yapmayacağımı da biliyorsun. Burada atıp tutanlara başka bir kafe örneği vermek istiyorum sadece. Gerçek müşteri memnuniyeti nasıl oluyor görmeleri açısından. Tarihine baktım Ocak ayında senden kısa bir süre sonra yazmışım. Ve sen de kısa ve öz yorumunla katılmışsın.

    Kısaca buraya aktarayım yazıyı.

    “Büyük Park yakınlarında, Süvari Caddesi’nde bulunan Vitamin Cafe’ye oturduk. Siparişlerimizi verinceye kadar herşey normal. Birazdan arkadaşların siparişleri geldi. Bizimki de gelmek üzere derken, garson elinde 2 tabak patates kızartması (pomfrit de diyorlar) geldi ve “Sizin siparişleriniz biraz gecikecek, kusura bakmayın. Bu sürede atıştırırsınız” diye tabakları bıraktı. ”

    Senin tabirinle: “Kafe var, kafe var.”

    🙂

  3. Merhaba ;
    Öncelikle bir İzmirli olarak yazdıklarınız dikkatimi çekti, Şu anda İstanbul’da yaşıyorum ama 17 senemin geçtiği güzel İzmir’imin bazı işletmelerinin bu tarz olduğunu ben de biliyorum.Organizasyon sonrasında kafe görevlilerine söylediklerinizi ve olayı sanal ortamda paylaşmanızı tümüyle destekliyorum.Daha çok insan haberdar olsun da akıllansın kendilerini işletmeci sanan kişiler.

  4. İyi de 13 YTL ücreti vermemk için yaptığınıza bak:D siz oturduğunuz pastanızı yediniz diyelim. Ordan bişey yemediniz içmediniz adamlar enayimi sizden hesap almayacaklar. 13 YTL için 2 kg yazı yazmışsın. (çalışan değilim banada çalışan deme)

  5. ANLATILANLARI YUZEYSEL OKUDUM, ADAM ORAYA KIMBILIR KAC PARA YATIRIM YAPTI KAC KISI ORADA CALISIYOR YADA KAC PARA KIRA VERIYOR. DISARI CIKIP EGLENECEKSEN 1 ER LIRALIK PASTA KESME PARASINI FALAN ODEYECEKSIN, BEDAVAYA SAATLERCE VAKIT GECIR ADAM BASI 3-5 ER LIRADAN MASADAN KALK ADAM DA ORAYI BIR GUZEL KIS MEVSIMI ISITSIN YAZ MEVSIMI SOGUTSUN SILSIN SUPURSUN MAAS VERSIN ZARARINA MI YAPACAK. HAYIR KURUMU MU ORASI DOGRU DEMIS PARA VERMIYORSAN GIT EVINDE KUTLA

    1. @XCV: Eğer başka organlarınız yerine gözünüzle okumaya zahmet ederseniz göreceksiniz ki, orada bedavaya oturmak yerine bir şeyler yiyip içtiğimiz gibi, asıl hoşumuza gitmeyen kişi sayısından daha fazla “pasta parası” takılmaya çalışılması ve bunun önceden gidip konuşmamıza rağmen zahmet edilip söylenmemesidir.

      Dediğim gibi, gözünüzle okuyun, göz gezdirmekle olmuyor.

  6. doğum günü sahıbı arkadasınıza çok üzüldüm nasıl moralınız bozulmuştur gerçi böle yaratıklar heryerde bende asla gitmem sizi desteklıyorum canı gönülden zaten böle soymaya çalısan kısıler bu meslegı icra edemezler yürümez ıyı yapmıssınız az bile ben olsam kız halımle yumruğu basardım sonada veryansın okurken benım bıle sinirlerım bozuldu hiç gelemem haksızlığa ..

  7. Umutun eleştiri konusunda hep aşırıya gittiğini düşünsemde bahsi geçen yerle boşu boşuna dalaşmaya girecek biri değil gördüğüm kadarıyla.
    Bahsi geçen yer zaten fiyat konusunda pahalı bi yer ama mekanın değişikliği ve büyüklüğü nedeniyle uyguna kaçıyor. Lakin hiç bir sebeple müşterisi olsun olmasın bir insana yaptıkları bu davranışlar haklı değildir. Haklı çıkarmaya çalışanlar çok komik açıkcası. Çok merak ediyorum kendilerine bu ve buna benzer (bir tabak meyve için 50 ytl istemek gibi) davranışlarda bulunulsa nasıl davranılır.

    Neyse sonuçta fazla fazla cezalarını görüyorlar.

    Umutun yalan söylediğini düşünmediğim için , Ben ve eskiden(!) oraya giden bi kaç kişi daha bir daha gitmeyecek. Ogün fazladan kazandıkları 13 ytl-1 büyük bıçak yıkama-13 plastik tabak ve catal yani yaklaşık 12.75 tl sadece bu 3 kişiden hayli hayli çıkardı zaten.

  8. Arkadaşlar benim Afyon’da aynı isimde cafem var. Facebook’ta “Teras Pasta & Bistro” olarak arama yaparsanız ulaşırsınız. Fakat ilk kez böyle birşey duyuyorum “Pasta kesme parası!”

    Bizde doğum günlerine özel canlı müzik tahsis edilir. (Saat fark etmez.) Ayrıca pasta olayıda mumlar üflenir pasta alınır pasta servise hazır hale getirilene kadar kuru pasta, içecek, METAL çatal bıçak, Baklava servis edilir arkasından pasta servisi yapılır millet yer içer eğlenir.. Bunlar içinde extra bir talepte bulunmuyoruz.

  9. sizin ve bizim oraya gidip gitmeyecek olmamız o çalışanların umrunda olmayabilir, fakat işletmeci bu olaydan haberdar olursa durum farklı olabilir görüşündeyim.

  10. @umut

    Umut sizi kazıklıyor orası çok güzel bir cafedir ben çok kez gittim oraya birkere kimse kimseye öyle birşey demez …

    1. Eheheh, zaten benim hayatımdaki tek ve en önemli amacım Teras kafeye müşteri kaybettirmek. Geceleri bunu düşünmeden uyuyamıyorum, ne yaparım da bir lira daha zarara uğratırım diye düşünüyorum, benim fanzetim bu. 😀 😀 Bu uğurda böyle bir senaryo hayal edip insanları kandırıyorum…

      Eğlendim akşam akşam Mr.Teras. 😀 İyi ki varsın! 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir