sansure devekusu
💻 Bilgisayar

Çivi çiviyi…

sansure-devekusu

Dün Efe bana mail atmış. Demiş ki, “Yeni engellenen siteler hakkında neden bir yazı yazmıyorsun?” Sanırım nedeni şu:

Haberim bile yoktu! 😀 Mozaikli gelecekten korunma programı içerisinde, modem ayarlarıma OpenDNS ayarlarını çakmış, yıllardır öyle kullanıyordum. Kim kimi engellemiş, Dijitürk nereye saldırmış, malum amca hangi siteyi kapattırmış, Müyap neler yapıyormuş haberim bile olmuyordu.

Ha diyecekseniz, hiç haber de mi okumuyorsun? Okuyorum. Oradan öğrendim zaten Last.fm ve Myspace’nin engellendiğini.

Gelelim engel meselesine…

Bence Türk milleti olarak bu engellere karşı bağışıklık kazandık artık. Yani, eğer haberler olmasaydı bu engelden asla haberi olmayacak milyonlarca kişi vardır artık. Onun için engellemek için uğraşan şirketler ve bu kararları veren mahkemeler boşuna uğraşıyorlar bence. Şirket boşu boşuna avukat tutuyor, yasal işlerini yaptırıyor, hâkimlere de yazık günah, kimsenin takmayacağı yasaklar için işgücü harcıyorlar. Anlayacağınız, artık komik geliyor.

Bence yasaklama yöntemi değişmeli. Mesela DNS yasaklanmasın, yerine IP çıkış aralıkları engellensin. Böylece onları aşmanın yolunu bulalım. Engelleri aşma konusunda ufkumuzu genişletsinler. 😀

Gelelim engellenenler meselesine…

Ben hiç Myspace’ye girmedim! Onun için ne var ne yok bilmiyorum. Ama Last.fm’in bir yıllık üyesiyim. Last.fm paralı olmadı mı? Oldu. Last.fm’den önünüze gelen her şarkıyı dinleyebiliyor musunuz? Hayır. Last.fm bir “MP3 sitesi” mi? Hayır. Last.fm bizden aldığı paraların bir kısmını lisanslamada kullanıyor mu? Bas bas bağırmışlardı paralı yapma sebeplerini zamanında, demek ki evet.

Ben Last.fm’in neden kapatıldığını çok merak ediyorum.

Acaba Hayrullah diye bir grup, bir şarkısını Last.fm’e gönderdikten sonra, mahkemeye mi gitti? Ya da iki ergen, kapattırırsın kapattıramazsın iddiasına mı girdiler?

Merak ediyor insan tabi…

Çözüm

Kolay. DNS ayarlarınızı 208.67.222.222 ve 208.67.220.220 yapın. Engellere g.tünüzle gülün. Haberiniz bile olmasın.

Diyorsunuz gerçek çözüm… Türkiye’nin sansürlü bir gelecekten kurtulması için atılması gereken adımlar…

O iş öyle sitelere Sansüre Sansür resimcikleri yerleştirmekle, benim de şu an yaptığım gibi bloglarda sövmekle olacak şey değil. Sansüre Sansür hareketini destekliyorum, yanlış anlaşılmasın, ama bunun bir çözüm olacağına inanmıyorum. Sadece insanları ne kadar b.ktan bir durumda olduğumuz konusunda aydınlatabilir, o kadar.

E peki ne yapacağız?

Adamlar ne yapıyor? Mahkemeye tatilden hemen önce gidiyor, güm! Mahkemeler alışmış zaten engellemeye. Birisi yaptı, baktı hâkimler engel kararı veriyor, diğer 2446655676835 şirket de aynısını yapmaya başladı. Zamanla alışkanlık yaptı.

Biz de bu şirketlere dava açsak? Bireysel. Rahatsız olan herkes kendi davasını açsa. Mahkemeleri yoğunluktan kitlenecek bir seviyeye getirsek? Tazminat korkusuyla, şirketleri daha mantıklı yöntemler kullanmaya zorlasak?

Şirketlere ne diye dava açacağımıza gelirsek: Last.fm’de müzik dışında ve var? Skroplama. Kendi müzik arşiviniz ve istatistikleriniz var. Last.fm engellenince bunlar da erişilemez olmuştur mutlaka. Yeni şarkılarınızı “skroplayamaıyorsunuzdur” artık. Peki, niye Müyap’a kimse “ücretsiz bir servisi kullanma özgürlüğünün engellenmesi” sebebiyle dava açmıyor? Müyap sadece, yasal olmayan içerik neyse onu engellemeye zorlanmıyor? (Tüm site yerine)

Zamanında Google Groups kapanmıştı. Burada ne var? Grubunuz. Bizim bölümümüzün iletişim grubu vardı mesela. Sizin de eğitim dokümanlarını paylaştığınız bir grubunuz var diyelim. Engelleyen tarafa “eğitim amaçlı kullanılan sisteme erişimin haksız olarak engellenmesi”, “iletişim özgürlüğünün kısıtlanması” ve benzer maddelerle dava açmıyoruz?

Youtube engelli. Ama benim Youtube’den eğitim videosu izlemem gerekiyor. İzleyemiyorum. “Eğitim hakkımın engellenmesi” sayılmaz mı bu?

Blogspot engelliydi. Ama sizin blogspotta blogunuz vardı. Giremiyorsunuz. Kimse giremiyor. Dijitürk’e “Yayın özgürlüğünün engellemesi, iletişim özgürlüğünün engellenmesi, kişisel bilgilere erişimin engellenmesi, sayfanın görüntülenememesi sonucu oluşan reklam geliri kayıpları ve buna benzer şeylerden maddi ve manevi tazminat davası” açamaz mıyız?

Sonuç

Bence şirketlere bu şekilde “kapak olacak” davranışlarla ve toplu şekilde cevap verebilirsek ancak o zaman yasaklarını “dikkatli” bir şekilde yaparlar. Koca bir siteyi (hele de servis sağlayıcıysa) kapatmaya cesaret edemezler bir daha.

Merak ettiğim şu ki, İnternet meraklısı ve biraz da idealist hiç mi avukat yok? Hadi ben yasaları bilmiyorum, prosedürü bilmiyorum bunları tek başına yapamayacağım bariz.

Ama avukat olsam… Uğraşırdım.

Benden bu kadar arkadaş. Dediğim gibi 208.67.222.222 🙂

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Çivi çiviyi… 4 yorum aldı.

  1. yazı için teşekkürler 🙂 open dns ara ara kullanıyorum bazen sorun çıkartıyor bende. bu şirketlere dava açma olayı gerçekten mantıklı geldi bana ama tabi bunun peşinde olmak gerekir, sürekli takip etmek falan gerekir. en mantıklısı senin dediğin gibi internet meraklısı ve idealist avukatların bu konuda ciddi adımlar atmaları. inşallah bu yazıyı bir şekilde okuyan bir avukat(veya avukatlar) olur 🙂

  2. ilk site engellemek fikri kimin aklına geldiyse, onun ben aklını seveyim!!
    ve
    kimler bunu örnek alıp engellemeye devam ettiyse ben onların da akıllarını seveyim!!
    Bu sorunları, eğitimlerini B.Ö (Bilgisayar Öncesi) çağda tamamlayan insanlar yüzünden çekiyoruz. Eminim hakimin ne yaptığından haberi bile yoktur.

  3. Bugün bir avukata danıştım. Gerçekten de bahsettiğim tarz şikayetlerle engellemeyi yaptıran şirketlere dava açmanız mümkünmüş. Geriye bir tek örgütlenmek kaldı ki, şirketler bir daha yapmaya tırsacak kadar çok tazminat yesin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir