domuz gribi uykusuz
🎈 Hayat, 🧐 Kişisel

Domuz Gribi Paranoyakları

Tamam salgın başladı. Ne yazık ki verdiğimiz kayıplar da var. Uzmanlar kalabalık yerlerde kendimize dikkat etmemizi, elimizi sıkça yıkamamızı ve yakın ilişkilerde bulunmamamızı da öneriyor. Yani durum pek iç açıcı değil. Hepsini kabul ediyorum. Hepsi tamam. Korkmakta haklıyız, önlemlerimizi almalıyız.

Şimdi size geçenlerde gördüğüm bir sahneyi anlatayım:

Antalya’ya gitmek için, Adnan Menderes Havalimanı’ndayım (ADB). Havaalanında 15-20 kişi ağızlarına maske takmış öyle geziyor. (Bunlar birbirini tanımayan farklı farklı insanlar.) Daha sonra (yarım saat rötarlı olarak) uçağa bindik. Hemen sağ çaprazımdaki bayan da yüzüne maske geçirmiş, yanındaki çocuğuna da zorla takmış bir tane. Yolculuk boyunca çıkartmadı. Kabul bir salgın var ortada. Alınan önlemler ve bir sürü uyarı da var. Mesele ciddi. Ama ben yine de domuz gribi salgınının önüne gelen her insana hastalıklıymış gibi davranacak kadar yayıldığına inanmıyorum. Nasıl henüz belediye otobüslerinde maskeyle yolculuk yapan görmediysem, ya da okula maskesiz gidebiliyorsak, havalimanının da farklı olduğunu düşünmüyorum. (Uluslararası terminalde olsak, yine bir nebze belki.)

Açıkçası ben Sağlık Bakanlığı’nın durumun ciddiyetinin yeterince farkında olduğunu ve gereken önlemleri alacağına inanıyorum. Durumun daha da ciddileşmesi halinde Sağlık Bakanlığı gerekli açıklamaları yapacak ve belki de toplu taşıma araçlarında, uçaklarda maske kullanmamızın artık önem teşkil ettiğini söyleyecektir. Ama şu an için uçakta maske takanların, havaalanındaki herkese hastalıklı muamelesi yapanların biraz paranoyak olduğunu ve abarttıklarını düşünüyorum. İnsanı kendinden şüpheye düşürüyorlar. Acaba bitkinim, nezleyim de ben mi farkında değilim diyorsunuz.

Bitirirken

Birazcık “Ülen küçücük virüs, gözle görmediğimiz şey naapacak lan, grip sökmez bana. Erkek adama koymaz grip mrip!” edebiyatı yapıyormuşum gibi gelebilir. Kesinlikle alakası yok. Sadece önlem almak ve paranoya yapmak arasında bir fark var bence.

Önlem almak lazım, panik olup eve kapanmak ya da herkese hasta muamelesi yapmak değil.

domuz-gribi-uykusuz

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Domuz Gribi Paranoyakları 4 yorum aldı.

  1. Bu domuz gribin normal gripten daha az tehlikeli. Aradaki fark sadece sağlık bakanlığı yetkilileri felaket tellallığı yaparak korku yaymaya çalışıyorlar. Kuş gribi, sars vb. onlardan farkı yok açıkçası.

    (Not: Ben de çekilişten yararlanmak isterim.)

  2. Domuz gribi tehlikeli değilse neden çıktığından beri tüm dünyada o kadar kişi öldü acaba? Ya da sadece bizim sağlık bakanlığımız değil ki bu konuyu bu kadar önemseyen. Diğer bir çok ülkede de bu konu oldukça ciddi. Hatta bizdekinden daha da ciddi bi konu ki belki bir hafta olmuştur Amerika Birleşik Devletlerinde olağanüstü hal ilan edildi domuz gribinden dolayı. Ben hiç bir zaman normal gripten dolayı ya da kuş gribinden dolayı olağanüstü hal ilan edildiğini hatırlamıyorum. Tamam evet eve kapanmak gerekmez ya da abartmak da saçma yalnız tüm dünyada bu kadar önem verilen bir salgın hastalık için insanların korkmalarını da anlayışla karşılamak gerekir. Herkesin telaşı, heyecanı, korkusu kendinedir. Bence buna kimsenin bir şey deme hakkı yoktur. Sonuçta bir salgın durumu vatandaşlar olarak hepimizi etkileyecektir ve ne kadar yayılırsa o kadar çok kayıp gerçekleşecektir.

    Maske konusunda da eklemek isterim ki uzmanlar domuz gribinden korunmak isteyen insanlardan çok domuz gribine yakalanmış insanlar için maske kullanmayı öneriyorlar, virüsün dağılmasını engellemek adına. Yani maske önlem amaçlı değil de virüsü yaymamak için kullanılmalıymış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir