🎈 Hayat

Şanlıurfa’da bir Öküz

Televizyonlarda mutlaka görmüşsünüzdür Kurban Bayramı dolayısıyla yaşanan vahşetleri. Hayvanlarına işkence çektiren mi istersiniz? Ana caddede herkesin gözü önünde bağırta bağırta “kurbanlarını” bıçaklayanlar mı? İstanbul Boğazı’nın kırmızıya dönmesi mi yani bayramın anlamı? Çocukların gözü önünde hayvan öldürerek, çocukların gelecekte kafayı yemelerini garantilemek çok mu hoş bir şey?

Bu bayram da, diğerleri gibi kanlı geçti. Orasını burasını kesen geri zekalı insan haberi oldu her taraf. Kesmeyi bilmiyorsan kesme. Birkaç kişi kalpten gitmiş. Eeee…. Öyle caniliklere dayanmak kolay değil, gidersin tabi.

Olayı Dramatize Eden Mini Hikaye

Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, develer cyborg iken Orta Dünya’nın en büyük kenti Şanlıurfa’da bir öküz varmış. Kahramanımız inancı gereği (!) bir öküz kurban etmeye karar verniş. Ama efendim neymiş, kendisini saatlerdir uğraştırıyor diye almış bıçağı, canlı ve hisseden bu öküzün arka dizlerindeki bağları kesmiş. Öküz acılar içinde kıvranıyor, arka ayaklarının dizlerinden aşağısını kontrol edemiyor, dizinin üstünde kaçmaya çalışıyormuş. Bizim öküz durmak bilmemiş. Boğazından devam edilmiş öküz kesilmeye. Acı çektire çektire, bağırta bağırta… Hem de ana caddede. Çoluk çocuk, herkesin görebileceği bir yerde.

Nefret ediyormuş öküzden, sanki intikam alıyormuş! Tepki gösterenlere ağzının payını veriyor, üstüne üstlük zabıtalar da adamı destekliyormuş! (Mesela vatandaşın “Onun kurbanlık hali mi kalmış?” lafı üstüne “Sen müftü müsün kardeşim!” demiş.)

…ve adam bunlar için çok cüzi bir ceza, 969 Orta Dünya lirası, almış. Gökten elma gibi üç bıçak düşmüş, birisi kurbana, birisi masalımızın baş kahramanına, hala serbest olup boğayla “maceralarını” övüne övüne anlatmaya devam eden adama, diğeri de vahşetten dolayı psikolojisi çöken diğer masal kahramanlarına…

Bitirirken

Bayramın hayvan öldürme kısmı bana göre değil. Öldürme dedim dikkat ettiyseniz, çünkü “kurban etmek” olarak görmüyorum: İnancımın bir parçası değil. Ama bu, inananlara saygı duymadığım anlamına gelmez.

Gerçekten inanç uğruna bir hayvan kurban ediyorsanız, kesimini belediyelerin gösterdiği kan görmek istemeyen insanlardan uzak ve hijyenik alanlarda yapıyorsanız, çocukların psikolojisini önemseyerek kurbanların yanına yaklaştırmıyor, kurbanlığın kanını suratlarına sürmüyorsanız, kurbanınızı İslam’da anlatılan şekilde ihtiyacı olanlara paylaştırıyor, derin dondurucuya atmıyorsanız size saygı duyuyorum. İnancınız adına kurban kesmenizin gayet normal, gayet hakkınız.

Ama sizin inançlarınızı hiçe sayıp bayramı “Katillik Serbest, Kan Daha Fazla Kan Nhahahaha Günü”ne çeviren ve yaptıkları “din adına yapıyorum abi” denilince hoş görülen binlerce beyinsiz var.

İslam imkanı olan ve inanan herkese “kurban etmelerini” emrediyor, acemi kasap ya da cani birer katil olmalarını değil. Ama her şeyi olduğu gibi bunu da g.tünden anlayıp dininin gereğini yerine getirmek yerine katillik yapanların sayısı bir hayli çok.

İslam bu değil ki!

(Yasal: Olaylar ve karakterler tamamen hayal ürünü olup, gerçek hayatla benzerlikleri ancak tesadüf olabilir. Şehir ismi kullanılması olayı daha iyi dramatize etmek içindir, burada kurgulanan olayla bir alakası yoktur.)

(Güncellenmiş ikinci versiyon.)

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇
Etiketler

Şanlıurfa’da bir Öküz 13 yorum aldı.

  1. kesinlikle katılıyorum… ne zaman medeni olacağız bilmiyorum ama bu kafayla gidersek zor… şüphesiz bu olayların yaşanmasında yetkililerin de payı var, çözüm üretilmezse bu iş hep böyle gider, herkes ilk günden “keselim, yiyelim, dağıtalım” da bitsin telaşında, kaçıyor sanki hayvanlar, koca 3 gün var… yazık… işin temeli cehalet bunun sorumluları da yetkililer dolayısıyla her kapı oraya çıkıyor… halkı cahil bırakmak işlerine geliyor birilerinin.

  2. ben anlamıyorum bütün bu olaylardan sonra insanlar nasıl ibadet ettik diyebiliyor.. o hayvanlara o kadar eziyet çektirmenin, eziyet çektire çektire öldürmenin ne kadar günah olduklarını nasıl anlayamıyorlar ki…

  3. Bu vahşetin adı inanç olamaz.Her bayram senaryo aynı,oyuncular değişiyor sadece. Can havliyle kaçan hayvana eziyet edene müslüman değil, insan bile denemez.Sadece bu mu? Hayvanlar uyuşturulmadan,kör bıçaklarla,birbirlerini görerek öldürülüyor.Çoluk çocuk seyrediyor, kafasını elleride taşıyor.Din adına bunu yapanlara yazıklar olsun.

  4. Yahu bu insanlarda hiç mi merhamet duygusu olmaz, o vahşeti yaparken hiç mi içi sızlamaz. Akılsız hayvan herif!

  5. arkadaşlar ve sayın site sahibi hep olumsuzlara bakıosunuz birazda olumlulara bakın da lütfen öyle konuşun

    1. @Ali: Eğer bizi bir hayvana eziyet çektirmenin olumlu yönü konusunda aydınlatır ve görüş sahibi yaparsanız, yorumcularımı bilemiyorum ama ben o açıdan da bakmak isterim. Her zaman için, her türlü fikre ve bakış açışını dinlemeye hazır olduğumu bilmenizi isterim. Lütfen görüşlerinizi yazmayı ihmal etmeyin.

  6. Merhaba,

    Sanirim Ali’nin burada demek istedigi Kurban Bayram’inin olumlu yanlarina bakilmasi. Hayvanlari iskence ederek öldürme degil, uygun bir sekilde, hijyenik bir yerde, dini inanclara bagli olarak kesilmesi sonucunda ortaya cikan olumlu yanlar.

    Ayrica belirtmem gereken nokta var ki, medya sadece ‘kötü’ olanlari yaziyor. Iyi olanlardan hicbir sekilde bahsetmiyor.

    Ben burada o vahseti yapan, insanliktan nasibini almamis, evrim piramidinde hala alt basamaklarda sürünen ne oldugu belirsiz mahlukatin yaptiklarini savunmuyorum.

    Neyse,
    Iyi günler herkese,
    Nice mutlu bayramlara,
    Mustafa

  7. Bir kaç cahil insanın yaptıklarından dolayı milyonlarca kurban kesen insanı aşağılayamazsınız.İnsanlar kendi zevk ve ihitiyaçları için hayvan kesiyor da neden inancı gereği kesmesin.madem bukadar duyarlısınız gidin de bir lokantanın mutfağına bakın hayvanlara nasıl eziyet ediliyor(Lokantaların hepsi değil tabi).Lütfen saygı diyorum başka da birşey demiyorum.Bunca yorum yazan arasında da bitanesi çıkıp itiraz etmiyor nerde yaşıyoruz ingilterede falan mı ya.Burası Türkiye ve her kurban bayramında kurbanlar kesilecektir istemeyene kapımız açık ….

    1. @Ahmet: Öncelikle yazıyı anlayana kadar tekrar tekrar okumanızı öneriyorum. Elbet bir gün anlayacaksınız. Anladığınızda göreceksiniz ki inançlarından dolayı kurban kesenler yazıda aşağılanmamış. Devam edelim, lokantalarda açıkçası canlı hayvan olduğunu sanmıyorum, bence lokantanın soğutucunda etler olur olsa olsa. Öte yandan mezbahalarda ve entegre tesislerde durumun pek iyi olduğunu düşünmüyorum. Görsem, onunla ilgili bir yazı da yazardım belki. Son olarak, Türkiye din seçiminin özgürce yapılabileceği laik bir ülkedir. Siz kim olup kimi kovuyorsunuz?

  8. kurbanda hayvanlar ibadet için kesilir işkence çektirmek için değil ama aramızda yanlış anlayanlar var biz kurbanda hayvan kesmeyin demiyoruz onlara işkence çektirerek,çocukların gözü önünde kurallara uygun olmayan hijyeniksiz bir ortamda kesmeyin diyoruz ayrıca kapı kurallara uymayanlar için açık uyanlar için dağil

    1. En doğru yorumu yapmışsın Serkan zaten bu yorumunlada noktayı koymuşsun, unutmamak gerekirki müslüman bir ülkede yaşıyoruz ve kurban durumu olan kişiler için zorunlu bir ibadet olarak Allah tarafından emredilmiştir. Tabii ki bu emir'i en güzel ve en faydalı şekilde gerçekleştirmek gereklidir ki kazanılacak sevap katlansın. milletimizin cahilliği neticesinde hoş olmayan manzaralara şahit oluyoruz ama yine de herşeyiyle bayram güzeldir. Umarım yaşanılan kötü sahneler gelecekte yaşanmaz ve insanlar insanca bayram geçirirler.
      Hayvanlara yapılan eziyet insanlık dışıdır, hiçkimse hiçbir sebeple bu eziyeti haklı çıkaramaz, bunun için mümkün oldukça insanları bilinçlendirmek gereklidir.

      İyi günler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir