7
💻 Bilgisayar, 💾 Programlama

WAMP nedir? Nasıl kurulur?

WAMP, Windows-Apache-mySQL-PHP:Hypertext Preproceessor programlarının baş harflerinin birleştirilmesinden oluşturulmuş bir program adıdır. Windows platformunda PHP ile web uygulamaları geliştirip test etmek için kullanılabilir.

Bir benzer uygulama AppServ olmak ile beraber, WAMP çok daha kullanışlıdır. (Kolayca açıp kapatılır, ayar dosyalarına kısa yoldan erişim sağlar.)

Diğer platformlar için MAMP, LAMP gibi paketler de bulunabilir.

WAMP’la ne yapmak caiz değildir?

Kendi bilgisayarınızı sunucu olarak kullanarak internete bir web uygulaması sunmak. WAMP paketi bu kadar ince ayarlarla gelmez, hem güvenlik hem performans sorunu yaşarsınız. İnternete yayacağınız projeleriniz için bir sunucu kiralamalısınız.

WAMP’ın kurulumu

WAMP’ın web sayfasına gidilerek, en yeni paket indirilir. (Hangi PHP sürümüyle proje geliştireceksiniz, onu dair olan paketi indirin. Eğer hiçbir fikriniz yoksa PHP 5’i tercih edin.)

İndirdiğiniz dosyaya çift tıklayarak kurulumu başlatın.
1
Next ile devam edin.

2
Lisans anlaşmasını “I accept…” ile kabul edin ve Next ile devam edin.

3
Kurulum için bir klasör seçin. (Bence burayı da hiç ellemeyin.)

4
Eğer kısa yol istiyorsanız, yaratılmasını istediğiniz kısa yolları işaretleyin.

5
Next ile devam edin.

6
Biraz bekleyin…

7

8
Bu kısım PHP’den elektronik dosya göndermemizi sağlayan mail() fonksiyonu ile alakalı bir kısımdır. PHP’den mail göndermek için varsayılan dışında bir ayara ihtiyaç duyuyorsanız sunucu adını değiştirin. “O ne?” diyerek bakakaldıysanız bu ayarları değiştirmenize gerek yok.

Aşağıdaki kutuya kendi adresinizi yazmak, mail() varsayılan ayarlarıyla çalıştırıldığında elektronik postanın gönderilen adresi olacaktır.

9
…ve bitti. Sunucunuzu kurdunuz.

Sunucunuzu istediğiniz zaman açabilir, http://localhost/ ile tarayıcıdan, KURDUĞUNUZ KLASÖR\www konumundan Windows Gezgini’ni kullanarak ulaşabilirsiniz.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

WAMP nedir? Nasıl kurulur? 3 yorum aldı.

  1. Hmm. Şahsen ben Xampp kullanıyorum ve son derece mutluyum. Nedeni fazladan P sinin olması olabilir 😛 Aslında hiç WAMP denemedim. Denemeden karar vermemek lazım. WAMP’ın boyutu XAMPP’ın yarısı kadar ve Perl, PHP4 add-on desteği var. Xampp sadece kolay kullanılıyor. Deniyorum en yakın zamanda.

    Anlatımın için teşekkürler 🙂

  2. Xampp’ı unuttum komple ben. Ah Appserv gibi onu da örnek verseydim keşke. Neyse sağlık olsun. 😀 Ben de onu hiç denemedim sanırım. 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir