microsoft izmir yazokulu 2010 izmir mehmet tunckanat bowling
💻 Bilgisayar, 🎈 Hayat

Microsoft Türkiye 2010 İzmir Yaz Okulu Bitti

Microsoft Logo

Microsoft Türkiye tarafından düzenlenen, en yeni Microsoft teknolojileri hakkında bir eğitim programı olan MS Yaz Okulu 2 Ağustos’ta başlamıştı. 9 Eylül Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı bu eğitim programı 27 Ağustos’ta (dün) sona erdi.

İyi ki başka bir staj yeri seçmemişim ve programa katılmışım. Bunu hiç tereddüt etmeden söyleyebileceğim kadar yararlı bir eğitim programı oldu. İzmir’de olması da bonusuydu tabii.

Bakalım dört haftalık bu staj programında neler görmüşüz?

Hafta 1

ms yaz okulu 2010 izmir iis2-3 Ağustos günleri, Muammer Benzeş Hocamızdan Windows Server 2008 R2 hakkında eğitim aldık. Bu eğitimlerde, bir sunucuya işletim sistemi kurulumu, temel yapılandırmalar, sanallaştırma (virtualization), Hyper-V, IIS yapılandırılması, BrachCache, sunucuda güvenlik ve yedekleme gibi sistem tarafında bize yardımcı olabilecek konularda eğitim aldık. Bir süredir sistem tarafına merak sardığımdan bazı noktalarda ağzımın suyu akmış olabilir.

ms yaz okulu 2010 izmir sql4-5-6 Ağustos günleri Bilge Adam Yazılım Bölüm Başkanı Hakan Ulagan’dan SQL Server 2008 R2 hakkında eğitim aldık. SQL Server’ın her şeyini incik cıncığına kadar içeren oldukça ayrıntılı bir eğitimdi. Ancak yeterli güçte ve veri yüklü sunucularımız olmadığı için teorik bir eğitim olarak kaldı. Buna rağmen oldukça yararlı ve mükemmel bir eğitim oldu. Hani SQL Server’da ne işe yaradığını bilmeyip defaultta bıraktığımız sürüyle ayar var ya… Ben artık onların ne işe yaradığını ve ne zaman kullanılması gerektiğini biliyorum. 😀

Hafta 2

ms yaz okulu 2010 izmir csharp9-10 Ağustos günleri Fatih Boy eşliğinde C# ve .NET 4.0 Framework ile gelen yeniliklere göz attık. Visual Studio 2010’da işimize yarayabilecek hızlı yazım/ulaşım ipuçları, LINQ, delegation, events, lambda expressions ve reflection üzerinde en çok durduğumuz konular oldu.

Öğrendiklerimizin bitirme projesinde çok işimize yaradığını özellikle belirtmeden geçemeyeceğim.

ms yaz okulu 2010 izmir daron yondem silverlight11-11-13 Ağustos günleri Daron Yöndem hocamızdan Silverlight konusunda eğitim aldık. Silverlight WPF’e çok yakın bir teknoloji olup, XAML dilinde ara yüz, C# veya başka herhangi bir .NET dili ile kod geliştirilebilen platform bağımsız bir teknolojidir. Bazı yönleriyle Adobe Flash’a benzerlik gösterse de, Silverlight animasyon amacından çok sağlam görsel ara yüz içeren uygulamalar geliştirmeye uygundur.

Üç gün boyunca Expression Studio ve Visual Studio kullanarak Silverlight üzerinde uğraştık. Çok sağlam bir eğitim aldık. Bunun sonucu olarak, bitirme projemizi ve MSP videomu hazırlarken Silverlight’ın etinden sütünden bolca faydalandım.

Hafta 3

Üçüncü hafta birazcık da olsa bilgili olduğumuz Microsoft teknolojilerini bir kenara bırakarak benim için daha yeni olan eğitimlere devam ettik.

16-17 Ağustos günleri XNA Game Studio görmemiz gerekiyordu ancak hoş olmayan bir aksaklıktan ötürü 16 Ağustos günü yalan oldu. 17 Ağustos günü XNA GS Framework’ünü görmeye çalıştık. Sık sık çalan telefonlar, uzun aralar ve bakılan maillerle ders anlatımı sürekli kesilmeseydi, daha erken başlasaydık ve hoca dersi vaktinde bitirseydi dersin daha yararlı olacağına inansam da, projelerinde XNA kullanan arkadaşlarım olduğuna göre eğitimin bunlara rağmen işe yaradığını söylemek mümkün olabilir.

Ben yine de 3D’ye ucundan girsek iyi olurdu diye düşünüyorum.

18 Ağustos günü Sharepoint 2010 eğitimi aldık. Bu eğitim Sharepoint’in amacı, kurulumu, sistem gereksinimleri, yapılandırılması ve Sharepoint’te kurulan bir portal üzerinde tasarım yapılması, iş akışı yaratılması ve teorik olarak Sharepoint ile neler yapıp neler yapamayacağımızı içeriyordu. Yararlı bir kurs olmasına rağmen sadece bir gün olması ve günün uzun bir kısmının kurulumla geçmesi biraz kötü oldu.

19-20 Ağustos günleri Hasan Aytis hocamız eşliğinde Windows Embedded üzerine eğitim aldık. Bu eğitimde Windows CE işletim sistemini kendimiz yapılandırarak emülatörde ve e-box üzerinde kurulumunu gerçekleştirdik. E-box için bir basit Hello World uygulaması yazdık ve bunu doğrudan bir makinenin içine gömerek Visual Studio üzerinde, Windows CE işletim sistemi üzerinde bir makinede yazdığımız yazılımı yükleme ve çalıştırma (hatta debug etme) deneyimine sahip olduk.

Hafta 4

Eğitimimizin son haftasına Windows Phone ile başladık. 23 Ağustos günü Ekin Özçiçekçiler hocamız eşliğinde Windows CE temelli olan Windows Mobile 6,5 üzerinde (emülatör kullanarak ve gerçek telefon üzerinde) veri tabanına bağlanabilen (SQL Compact) ve yazılım geliştirme çalışmaları yaptık. Aynı zamanda mobil hizmetler ve mobil piyasası hakkında birçok bilgiye sahip olduk.

microsoft izmir yazokulu 2010 izmir mehmet tunckanat bowlingEğitimlerimiz 23 Ağustos’ta sonlandı. 24 Ağustos günü boş olduğundan herkes bizi uyuyor sansa da, biz oturduk proje yazdık. 25 Ağustos’ta da.

26 Ağustos günü, Muammer Benzeş hocamız liderliğinde Halkapınar’daki Temsil Plaza’da bulunan Niobeweb’e datacenter gezisi yaptık.

27 Ağustos günü ise, Tunçkanat Hocamıza projelerimizi gösterdik, vedalaştık, Tunçkanat Hocamız ile bowling oynamaya gittik ve günü bitirdik.

Bitirirken

Burada anlattıklarım sadece bir özetti. Daha fazlasını yazmak isterdim ama ne siz okursunuz, ne ben uğraşıp yazarım. Sonuç olarak söylemeliyim ki, bu programa katıldığım için çok mutluyum. Gelecek senelerde bu programa başvurup seçilmek için şansınızı denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Teşekkür

Program boyunca yapımda ve yayında emeği geçen Mehmet Tunçkanat ve Gökhan Dalkılıç Hocalarımız başta olmak üzere, tüm eğitmen hocalarımıza, Niobeweb ve Netdirekt’teki yetkililere, Serpen Kafe’ye, Teryakiye, Kaşarlı Köfte’ye, Balkar’a, çekişmeli maçlar için Fatih’e, yol tarifleri için Duygu’ya, diğer tüm arkadaşlara, Yerleşke otobüsü şoförlerine, metro için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve aklıma gelen gelmeyen diğer herkese teşekkürlerimi sunuyorum. =)

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir