CPanel Blogspot DNS Ayarı
💻 Bilgisayar

Blogspot DNS Yönlendirmesi Problemi

Blogspot Blogger LogoEğer kendi alan adınız (domain) ile kullandığınız bir Blogger blogunuz varsa, son zamanlarda erişim sıkıntısı yaşıyor olabilirsiniz.

Biz buna kısaca “Blogspot Engeli” diyoruz. Yine birileri bir IP’yi falan engelledi muhtemelen. Alışkın olduğumuzdan pek şaşırmadık.

Problem

31 Aralık 2010’dan bu yana, kendi domainimizle kullandığımız Blogspot bloglarına erişemediğimizi fark ettim.

Hâlbuki normalde bu bağlantıyı yapmak çok basit. Blogger’da kendi alan adımızı kullanmamız için yapmamız gerekenleri doğrudan Google anlatmış burada. Ayarlamak çocuk oyuncağı. Ama Google’dakilerin bilmediği bir şey var, Türkiye’de zırt pırt bir yerler engelleniyor.

Tespit

Blogspot'a Erişim Engeli DNS

Açtım cmd’yi, ghs.google.com ve 216.239.32.21, 216.239.34.21, 216.239.36.21, 216.239.38.21 IP adreslerine ping atmayı denedim. Başarılı olamadım, sunucular engellenmişti. Hâlbuki bu IP adresleri, alan adımızı, blogumuza bağlayan IP adresleri.

Nasıl Çözeriz?

Çözüm için alan adımızı engelli olmayan bir Blogspot IP adresine yönlendirmemiz gerekiyor. Biraz araştırma sonucunda 74.125.93.121 numaralı IP adresinin Blogspot’a ait engelsiz bir adres olduğunu fark ettim.

Girdim DNS ayarlarına, CNAME recordlarını komple sildim (ghs.google.com da engelli olduğu için). Kullanacağım domain ve subdomainlerin hepsi için birer A record kaydettim. TTL’lerini (Time to Live) ileriki engellemelerde önbellek başımı ağrıtmasın diye bilerek düşük tuttum.

Düzeldi.

Örnekli Anlatım

CPanel Blogspot DNS Ayarı

Domain yönetim panelinize girin. Alan adınızla ilgili tüm A ve CNAME recordlarını silin. Daha sonra, alan adınız ve sitenizin yayımlanmasını istediğiniz alt alan adı için birer A record oluşturun. Örneğin, site.com alan adı sizin ve Blogspot bloğunuzun www.site.com adresinde yayımlanmasını istiyorsunuz. Ayrıca site.com da www.site.com adresine yönlendirmeli. O zaman site.com. ve www.site.com. isimli iki tane A recodunuz olacak.

A recordların TTL’leri 1000 civarında bir sayı, adresleri ise 74.125.93.121 olsun. Bir süre sonra önbellek silinince, sitenize tekrar girebiliyor olacaksınız.

Eğer hala kafa karışıklığınız varsa, CPanel’in Advanced DNS Editor kısmından alınma gerçek bir ekran görüntüsü yardımcı olabilir.

Bu Çözüm Kalıcı mı?

Hayır.

Bu çözüm sadece 74.125.93.121 adresi Blogspot’u gösterdiği ve engelli olmadığı sürece çalışır. Bunun da bir garantisi yok ne yazık ki. =(

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Blogspot DNS Yönlendirmesi Problemi 2 yorum aldı.

  1. Teşekkür ederim, Yazdıklarınızı tek tek uyguladım ve başarılı sonuç aldım. Bu güzel yazı için tekrar teşekkür ederim..

  2. Ne zamandır web sitelerim için aradığım içeriği sonunda buldum. Bu kadar detaylı ve net açıklama için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir