Bilgisayar donanımına azıcık meraklıysanız sabit disklerin çalışma mekanizmasını incelerken başlıktaki terimlerle mutlaka karşılaşmışsınızdır.
Özet olarak ve çok basit olarak açıklayalım:
Sabit diskler birbirlerine paralel birçok metal dairesel plakadan oluşurlar. Bu plakaların her iki yüzüne de manyetizma ile bilgi yazılır. Veri yazma ve okuma işini head (kafa) yapar. Her plakanın iki yönü için birer kafa mevcuttur. Örneğin diskinizde dört plaka varsa, sekiz kafa vardır.
Bu kafalar, diske erişim gerçekleştikçe doğru konuma giderek veriyi okur veya yazarlar.
Bir plakanın bir yarıçapına track (yol) denir. Eğer bir trackin düşey izdüşümünü alırsanız, içi boş bir silindir elde edersiniz. Bariz bir şekilde belli olduğu üzere buna silindir (cylinder) adı verilir.
Bir metal plaka, eşit açılarla çeşitli parçalara bölünmüştür (mantıksal olarak). Bir trackin belirli bir açıya karşılık gelen bir kısmına sector (sektör) adı verilir. Her sektörün preamble (sektörün başlangıç ve kafanın senkronizasyon bilgilerinin tutulduğu kısım), gerçek bilgi içeren kısmı ve CRC (cylick redundancy check: sektördeki bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol etmeye yarayan bir bilgi) bulunur.
Disk Nasıl Çalışır?
Sabit disklerin nasıl çalıştığını merak ediyorsanız kısa ama bilgilendirici (ancak maalesef İngilizce) şu şahane videoyu izlemenizi öneriyorum:
‘de, da’ eki nasıl yazılır?
Almanya’da nasıl ehliyet aldım?
Almanya’dan kalıcı oturuma izni (niederlassungserlaubnis) nasıl alınır?
Berlin’de yaşayanların hayatını kolaylaştıracak 10 web sitesi
Almanya’da nasıl ehliyet aldım?
Bir şirket neden uzaktan çalışmaya (remote working) izin verir?
-de -da eki ne zaman ayrı yazılır?
Almanya’ya gelmek için yapılan bürokratik işlemler