Photo by Chris Liverani on Unsplash
💻 Bilgisayar, 💾 Programlama

Sitenizi prefetching ile hızlandırın

Wordpress ve diğer web sitelerini çok kısa bir süre içerisinde prefetching ile hızlandırabilirsiniz.

WordPress kullanıcılarının bir çoğu en az bir dönem web sitelerini nasıl hızlandırabileceklerini araştırmışlardır. Eminim ki bu araştırmayı yapan kişiler, iyi bir hosting firması kullanma, CDN, çeşitli yerlere önbelllek (cache) eklenmesi gibi konuları en az bir kez görmüştür.

Peki, ya kullanıcının hangi sayfayı açacağını önceden bilip indirebilseydiniz?

Prefetching (ön yükleme) nedir?

 <link rel="prefetch" href="https://ubenzer.com/sayfa2">

Link prefetch, tarayıcıya href ile tanımlanmış adresteki kaynağı tarayıcı müsait olduğu zaman, sayfada bu kaynak kullanılmasa bile indirmesini söyler. Eğer bir web sitesi kullanıcısının ileride ihtiyaç duyabileceği kaynakları tahmin edebiliyorsa bunları prefetch kaynakları olarak listeleyebilir. Tarayıcı (destekliyorsa) bu kaynakları en kısa zamanda indirir ve gelecekteki kullanımlar için hazır tutar.

Detaylar için tıklayın (İngilizce).

instant.page

instant page

instant.page, üst bölümde anlatılan teknolojiyi kullanarak sayfaların önceden yüklenmesini sağlayan ufak bir kütüphanedir. Kullanıcı imleci sayfadaki bir linkin üzerinde 60 milisaniyeden uzun tuttuğunda veya mobil tarayıcılarda linke dokunur dokunmaz kullanıcının gideceği sayfayı arka planda indirmeye başlar. Böylelikle kullanıcının tıklama hızına bağlı olarak sayfanın yüklenmesine normalde olması gerekenden 50-150 milisaniye önce başlanır.

Kütüphane sadece üzerinde durulan & tıklanan linkleri önceden yüklediğinden gereksiz veri indirilmesi yapılmaz, kota şişmez, batarya tüketimi artmaz.

WordPress’e nasıl entegre edilir?

Bu kütüphaneyi bir eklenti olarak doğrudan WordPress’e ekleyebilir ve WordPress kurulumunuzu dakikalar içerisinde hızlandırabilirsiniz.

Eklentiye gitmek için tıklayın.

Alternatif olarak doğrudan HTML kodu ile de bu kütüphaneyi WordPress’e ekleyebilirsiniz. Bunun için doğrudan temanızın koduyla oynayabilir veya Woody as Snippets gibi web sitesinin orasına burasına ekstra kod eklemeyi sağlayan bir kütüphaneden faydalanabilirsiniz:

woody ad snippets instant page
👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇
Etiketler

Sitenizi prefetching ile hızlandırın bir yorum aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir