access logo
💻 Bilgisayar, 🎈 Hayat

Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıfta Access Dersi

Yüzyılların Programı MS Access 2003'ün Logosu
Yüzyılların Programı MS Access 2003'ün Logosu
Bugün sabah Veritabanı dersinin laboratuvarına gittim. Laboratuvarın konusu Microsoft Access idi. Access’in kullanımını öğreniyorduk! Kaç tane tablo var nasıl anlarsınız, tablonun içinde kaç tane girdi var, tabloda kaç saha var, tüm laboratuvar boyunca bunlara baktık!

Yanlış okumadınız, Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıfta Access veritabanında tablo listesine nasıl bakılır bunu gördük koca bir ders boyunca! İnanamadım.

Acaba kimse hatırlamıyor muydu, 1. sınıfta bile basit SQL kodu yazdırdıklarını… Access’in ne olduğunu zaten öğrenmiş olduğunuzu? Bununla ilgili ödev bile yaptığımızı? (BBG dersinde)

3. sınıfta bize hala tablodaki girdi sayısına nasıl bakılacağının anlatılmasına inanamıyorum! Tabi laboratuvar gruplarının internet yerine “kapı”dan duyurulmasına da.

İnanmayanlardan mısınız? Labda doldurmamız gereken kâğıdı aşağıya koyayım:

Kağıt

Dipnot: Ön şartlar kısmına dikkat etmenizi istiyorum. Word, Excel kullanmayı bilmekle Access arasındaki bağlantı nedir? Bu sınıfa gelip de Windows kullanamayacak birisi mümkün müdür?

Dipnot 2: Ayrıca, ben bu kadar reklam amaçlı bir doküman daha görmedim. Sanki her projede SQL Server 2003 kullanıyor! Pardon da başka hiç mi şirket yok? Oracle nerde? mySQL’e noldu? Bu doküman sanki Microsoft tarafından yazılmış… Buram buram.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıfta Access Dersi 19 yorum aldı.

  1. Windows programlama diye bir ders başka hangi bilgisayar mühendisliği bölümünde vardır? bu ders nasıl açılmıştır? karşılığında ne gibi bir anlaşma yapılmıştır? hadi bakalım.

  2. Arkadaşlar,
    Dersler sizin öğreniminiz için açılıyor. Ben İTÜ mezunu olarak sizin bu dersleri almanızı yararlı buluyorum. Ben İTÜ’de .NET ya da JAVA öğrenebileceğim bir ders görmedim. C ve 4. sınıftaki proje dersinde kendim öğrendim ve bana 1 ay süre verildi.
    Sizin için güncel ve yararlı bir .NET dersi açılıyor, diğer yandan Oğuz hocanızın UML ve Pattern derslerini de alırsanız ya da ayrıca girebilirseniz, emin olun dışarıda pek zorlanmaz, akademik olarak da ileride size kolaylık olacaktır.
    Veritabanı dersinde herkes sizin seviyenizde olmayabilir. Bu nedenle eğer daha yetkin olduğunuzu düşünüyorsanız ya da dersin size yararlı olmadığını düşünüyorsanız, diğer arkadaşlarınızı da düşünmemiz gerektiğini unutmayın.

    1. @Okan Hocam:

      .NET konusunda size katılıyorum. “Windows Programlama”‘yı kimse zorunlu tutmamış. İstemeyen seçer, isteyen seçmez. Ben seçtim mesela. Yararlı olacağına inanıyorum. Veritabanı dersinin kendisiyle de bir alıp veremediğim yok. Önemi bariz belli, tartışmaya açmaya bile gerek yok. Ama lablarda gördüklerimiz konusunda size katılmıyorum. Herkesin aynı seviyede olmayabileğini yazıyı yazmadan önce düşündüm aslında. Ama sonra daha birinci sınıfta Access kullanmayı, veritabanlarının en basit haliyle nasıl ilişkilendirilebileceğini gördük. Hatta görmenin yanı sıra, bununla ilgili ödev bile yaptık.

      Ve bugün labda gördüklerimiz o ödevin üçte biri bile değildi. Bugün 3.sınıf olmuş bir öğrencinin o dersi almış olması zorunlu. (Ders: BBG) O halde bugün öğrendiklerimizi biliyor olması gerekiyor. O yüzden seviye konusunda size katılmıyorum.

      Bugünkü dersin aynısı mySQL üzerinde phpmyadmin ile gösterilseydi mesela, ona bir lafım olmazdı. Ama Acess’i gördük ve aynı şeyleri habire habire tekrarlamak beni rahatsız ediyor. Yeni bir şeyler öğrenmemiz lazım.

  3. Eğer dediğin gibi 1. sınıfta bu program üzerinde çalışmalar yapmış olmasaydık aslında gerçekten gerekli bir giriş stili. Reklam kokması ve word excel alakasızlığı konusunda da haklısın, program üzerinde çalışma yapıldığı için giriş dersinin abartılı derecede basit olması konusunda da. Ancak bir yandan da bunun gerekli olduğu bir gerçek. Çünkü en azından kendi adıma konuşacak olursam pek çok programı hiç bilmiyorum. Bunları bizler biliyormuşuz gibi basitçe anlatılıp konuya girilmesi zayıf bir temele dolayısıyla bir şey öğrenememeye neden oluyor. Bu senin için, bu aşamadayken benim için bile komik bir şey ama işte başkaları için değil. Önümüzdeki haftalarda benim için de olmayacak mesela 😛

    1. Önümüzdeki haftalar ne göreceğiz bilmiyorum. Konuya bodoslama giremememiz, önce kullanacağımız programları öğrenmemiz gerektiğine de katılıyorum. Nasıl birinci sınıfta Code Blocks’un kullanımını öğrenmişsek, bu sene kullanacaklarımızın da eğitimini alacağız.

      Sorun şu ki, Access’i zaten öğrenmiştik. Birinci sınıf okuyan herkese, (yani herkese) tablo saymanın komik gelmesi gerekiyor.

      Bu nasıl bir iletişimsizliktir ki, iki defa Access 101 dersi alıyoruz? Başka hiç mi veritabanı yazılımı mı yoktu?

  4. Bence de biraz çelişki var aslında. Yani bir çok derste böylesine derinlemesine uygulama yapmıyoruz. Ve bir çok konu için gerekli alıştırmaları evde/yurtta vb. yerlerde kendi başımıza yapmamız söyleniyor. E haksız da değil hocalar böyle demekle, her konuyu uzun uzadıya tartışacak ya da her konu hakkında bilmem kaç tane detay alıştırma yapacak zamanımız yok. Access’in yeniden gösterilip, detaylı detaylı anlatılmasından çok koskoca bir laboratuvar saatinde gerekli çalışmanın uzun uzadıya ve teker teker bütün basamaklarını yapmamızın istenmesi evet biraz garip. Sonuçta sabah saat 8.30da gittiğiniz bir laboratuvarda, linki alıyorsunuz, indirdiğiniz dökümandaki oldukça detaylı anlatılmış işlemleri yerine getiriyorsunuz ve kaydedip çıkıp gidiyorsunuz. Bunu yapmak için -Access’i bilen bilmeyen herkes için geçerli bir durum olarak- laboratuvara gitmeye gerek yoktu. Gayet aynısını evinde/yurdunda vb. birçok yerde yapabilirdin. Çünkü döküman oldukça detaylı açıklıyordu ne yapman gerektiğini. Kısacası labda yaptıklarımız bize ödev olarak da verilebilirdi ve labdan önce bunu yapın gelin denirdi ve labda da bir sonraki konu işlenirdi.
    Ayrıca değinmek istediğim konu da lab gruplarının duyurusuyla ilgili. Bilmuh’ta yaklaşık bir hafta önce laboratuvarın kapısına isim listesinin asıldığı ve listede adı olmayanların adını eklemesi gerektiği söylenmişti. Fakat, lab gruplarının belli olduğuna dair herhangi bir duyuru olmadı. Yani benim, belirlenmiş lab gruplarının listesinin laboratuvarın kapısına duyuru yapılmaksızın asılacağını öngörüp kapıdaki listeyi her gün takip etmem mi gerekiyordu?

  5. .NET konusunda ise, dersin açılmasından tutun dersin hocasına ve dersin içeriğine kadar her şeyinden gayet memnun olduğumu ayrıca belirtmek isterim.

  6. Arkadaşlar okan hoca doğru söylüyor herkez sizin seviyenizde olmayabilir.Seviye muhebbetinide gecelim bu bölümde dikey geçişle gelmiş ve bbg dersini almayan,yatay geçişle gelmiş ve önceki üniversitesinde bbg dersi içeriğini kapsayan bir ders almamış,bbg dersinden muaf olmuş(bknz: ben),yada bbg dersinden kalmış ögrenciler mevcut.Sadece kendinizi düşünürek bunlar çok basit,bunları zaten gördük diyerek serzenişte bulunmanız pek doğru değil!!Bahsetmiş olduğunuz dersi hangi hocamız anlattı ise ona da ayrıca teşekkür etmek gerekir.

    1. @Burak Sungur:

      Dikey veya yatay geçişle gelmiş olan birinin eşdeğer dersi almış olması, almamışsa bunun eşdeğer dersi okuması zorunlu değil mi? Tam emin değilim ama öyle bir şey duymuştum. İkinicisi, ne yani, yatay dikey geçişle glen var diye her dersi sıfırdan tekrar mı görelim her sene? İsterseniz algoritma ve programlama da anlatılsın her sene? for, if belki bunları da bilmeyen vardır?

      Demek istediğim şu ki, arkada kalmış olan var ise, kendi çabalarıyla kapatmaları gerekir. Bölüm aman şu bunu kaçırmıştır, o şunu anlamamıştır diyere ikide bir anlattıklarını tekrar etmemelidir.

      …diye düşünüyorum.

  7. yukarıdaki yorumumu şiddetle editliyor ve diyorum ki: hala tablo sayıyoruz, bundan sonraki derslere abaküsle gidicem, ilk bilgisayar da abaküstü zaten. onu da kullanmayı öğrenmiş oluruz hiç yoktan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir