dekont
🎈 Hayat

Üniversitemizin Akılalmaz Uygulamalarına Bir Yenisi Eklendi

Sayın Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’ın rektörlüğünü yaptığı üniversitemiz Ege Üniversitesi’nin birbirinden saçma ve akıl almayacak derecede komik uygulamalarına geçenlerde bir yenisi eklendi.

dekont

Eskiden öğrenci işlerine gidip 1 TL karşılığında, öğrenci kartımızı göstererek öğrenci belgesi alabiliyorduk. Gerçi öğrenci işlerinde çalışanlar genelde zahmet edip mesai saatlerinin bitmesini beklemeyip erkenden çıkıp gittikleri için (11.50’de ve 16.45’te kimseyi bulamazsınız), bazen boşuna gidiyor olsak da yine de uygulama fena değildi.

Ama bu gayet normal bir uygulama olduğu için ve bize zorluk çıkarmayınca mutlu olmayanlar olduğu için (tahminimdir, iddia değildir) artık öğrenci belgesi almak için önce Halk Bankası’na gidip, 1 TL yatırıp, 1 TL’cik için dekont alıp daha sonra bunu öğrenci işlerine götürmeniz gerekiyor.

Şaka gibi ya! 1 TL (normal bildiğiniz madeni para) yatırmak için, açık olduğu mesai saatleri içerisinde bankaya gidiyorsunuz, sıra bekliyorsunuz, 1 TL yatırmanız gerektiğini söylüyorsunuz, haliyle banka çalışanı ile bakışıyor, bakışıyorsunuz, sessizce anlaşıyor ve sonra dekontunuzu alıyorsunuz.

Böylece siz bu sıcakta, iki dersinizin arasında onca yolu teperek öğrenci belgesi almak için ancak vakit bulabilmişken, bir de üniversitenin saçma bürokrasisiyle uğraşıyor, ya dersi kaçırıyorsunuz ya da ya banka ya öğrenci işleri öğle tatiline giriyor, işiniz hepten aksıyor.

Daha da acısı, böyle bir uygulamaya geçildiğini öğrenci işlerinin zahmet edip kimseye duyurmamış olması. Aslında bu konuda öğrenci işlerini suçlamamak lazım. Böyle bir uygulamaya geçildiğini, öğrencilere Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı ile konuşup mail atarak duyurlamalarına gerek yok. Çünkü biz zeki birer üniversite öğrencisiyiz. Telepatik yollardan böyle bir değişiklik olduğunu anlamamış olmamız gerek. Suç bizde.

Anlayacağınız, bu uygulamadan haberi olmayan yüzlerce Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi (kısaca mağdur diyebilirsiniz) öğrenci belgesi almak için önce Öğrenci İşleri’ne gidecek, oradan bu müthiş (!) uygulamayı öğrenecek, sonra bu sıcakta taaaa Halk Bankası’na yürüyecek, o çok değerli vaktini orada sıra beklemekle geçirecek, sonra 1 TL yatırıp utanmadan bir de dekont isteyecek, sonra tekrar onca yolu güneşin kabağında yürüyerek Öğrenci İşleri’ne gidecek ve oradaki görevli ilginç bir şekilde erkenden yemeğe gitmemiş ve hala işinin başındaysa bir zahmet öğrenci belgesini verecek…

Bu da yeni uygulama.

Sistem nasıl iyileştirilebilir?

Bence, yatırılan öğrenci belgesi parası için 5 TL hesap işletim ücreti ve 10 TL katkı payı alınarak, öğrenci belgesi parası yatırmak için Halk Bankası’ndan hesap açtırmayı zorunlu tutarak ve alınan dekont Öğrenci İşleri’ne götürülmeden önce SKS (Mediko) ve Rektörlük’e onaylattırılması zorunlu tutularak sistem biraz daha iyileştirilebilir. (!)

Bitirirken

İsterseniz, sayın büyüklerimizin üniversitemize getirmiş olduğu diğer akılalmaz uygulamalara bir göz atalım:

  • Gece 12’den sonra önünde güvenlik olan kapıdan kampüse öğrenci olduğumuz halde girmememiz, yolgeçen hani gibi olan başka bir kapıdan herkesin elini kolunu sallaya sallaya kampüse girmesi.
  • Öğrenci Köyü’ne yaklaşık 6 aydır internet verilememesi. Rektörümüzün bu konuda garip garip söylemlerde bulunması.
  • Staj işlemlerinin tamamlanabilmesi için, okulumuzun (Bilgisayar Mühendisliği) bizden öğrenci belgesi istemesi. (Üniversite kendi kendine öğrenci belgesi ister.)
  • Üniversitenin herhangi bir bölümünde yarı zamanlı işe başlayabilmek için, dekanın sizin öğrenci olduğunuzu onaylaması gerekiyor. Öğrenci İşleri onaylarsa olmuyormuş, illa da dekan kendisi onaylayacakmış. Sanki tüm öğrencileri ezbere biliyor…
  • Şenlik alanının tekrar dizayn edilerek bir konser alanına dönüştürülmesi ama daha sonra kullanılmayıp konserlerin SKS otoparkında yapılması. (Madem kullanmayacaktınız niye yaptınız diye sorarlar adama.)
  • Öğrenci kartlarımızın arkasında “Bu kartın mülkiyeti Vakıf Bankası’na aittir, istendiğinde iadesi zorunludur.” yazması ve öğrenci olup olmayacağımıza hesap bile açtırmak istemediğimiz bir bankanın karar vermesi. (Sana mı kaldı lan benim öğrenciliğim?)
  • Öğrenci kartlarını almak için telefon numaramızı Vakıf Bankası’na verme zorunluluğu. (Sayın Vakıf Bank, buradan size sesleniyorum, son iki rakamını ters verdim numaramın, beni nah ararsınız. Yok sonra şöyle avantajlı tarifemiz var, şöyle kredi kartımız var deyip duracaksınız…)
  • Araç pulu olunca aracınızın kampüse alınması, araç pulunuz olmayıp öğrenci kartınızı gösterdiğinizde kampüse girememeniz.
  • Ikea – Forum Bornova kapısının hala “kapalı” olması.
  • Konservatuar yolunun sonundaki kapının kapalı olması ve insanların miniminnacık kapıdan geçmek için sıra olması.

Peki ya siz?

Siz nelere gıcık oluyorsunuz?
Ege Üniversitesi genelinde ya da üniversitemizdeki bölümünüzde sizin fark ettiğiniz saçmalıklar neler?

Dipnot

Sonra üniversite logosunun üstünü çizince Umut üniversitenin logosunu çizdi oluyor, bunlar hiç göze batmıyor nedense.

Ek 1

Gelen yoğun tepkilerden sonra üniversitemiz bu uygulamadan vazgeçmiştir. Para artık aynı binadaki bir vezneye yatırılmaktadır.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Üniversitemizin Akılalmaz Uygulamalarına Bir Yenisi Eklendi 15 yorum aldı.

  1. Açıköğretimin bir iyi yanı var sanırım, o da gittiğin gibi açıköğretim bürona sıra vs. yoksa bir iki dakika içinde alabiliyorsun belgeni, o da tabi yazıcı hızı, yazıcının görevliye uzaklığı vs. etkenlere bağlı. 🙂

  2. Bu uygulama gectigimiz seneden itibaren ITU’de de var, gercekten cok sacma bir uygulama, biz de Vakifbank’a gidip 1TL’lik dekont alip geri gelmek zorunda kaliyoruz, o yuzden neler hissetigini anlayabiliyorum 🙂

  3. Arkadaşlar Samsun 19 Mayıs Üniversitesini ve oradaki uygulamaları bir görseniz, Ege'dekiler de dert mi dersiniz. Ne yazık ki bütün ülkede durum böyle. Üç oy bile almamış yeteneksiz, basiretsiz insanları sırf belli siyasi güçlere yakın oldukları için rektör diye atarsanız onlar da üniversiteleri böyle sirke çevirir işte. Bilim ve akıl dışında her türlü soytarılığın, maskaralığın olduğu, binbir dolabın döndüğü, ihalelerin, rantların havada uçuştuğu iğrenç birer sirk haline geldi üniversitelerimiz. Fazla uzatmayacağım, herkes neler yapılması gerektiğini biliyor zaten. Bu çürümüşlükle mücadele etmenin yolu birlikte hareket etmekten geçiyor. Üniversitelerimize sahip çıkalım.

  4. eshot, burs verecek kurumlar, sağlık giderleri için,vs öğrenci olduğunuz kanıtlamak için öğrenci kartı yada okudugunuz üniversiteden alınabilen öğrenci belgesine ihtiyaç duyuyorsunuz. harçlar yatırılıp yeni eğitim dönemine kayıt olduktan sonra hemen basılması gereken ögrenci kartları zamanında basılmadıgı için öğrenci belgesi almak durumunda kalıyoruz. ancak yeni bir uygulama gelmiş bu sene.fen fakültesi bölümüne.ögrencileri ögrenci belgesini almak için ögrenci işlerinin bulundugu binanın 2. katından özel kalemden 1tl karsılıgı kırtasiye katkı payı adı altında ZORUNLU BAĞIŞ ödemek zorundaymış.(verdikleri makbuzun hiçbir yasal düzenegi ve gecerliligi yok tamamen fotokopi) ben bunu ödemekte inat ettim ve fen fakültesi dekan yardımcısı ile tartıştım.her neyse 1tl yi verip ögrenci belgemi aldım. kırtasiye katkı payı vermemek için ögrenci belgesinin fotokopisini cektirdim 2adet.10kurus ödedim. daha sonra dekan yardımcısından aslı gibidir mührü ve imzasını istedim. imzayı ve mührü bastırdım. fotokopi başına 50kuruş istendi.bir imza ve mühre para isteyen bir zihniyet hertürlü üçkağıdın bu fakültede dönmesine zemin hazırlar diye düşünüyorum. makbuz elimde aile avukatıma danışacagım.ki fotokopiden ibaret bir makbuzun hiç bir geçerli yönünün olmadıgını tahmin edebiliyorum. bu ZORUNLU BAĞIŞ ların kimin cebine gittiğini merak ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir