chp anket referandum sonra
💻 Bilgisayar, 🎈 Hayat

Anket Saldırısı

İnci sözlük dün CHP ve AKP’nin sitelerindeki referandum ile ilgili anketlere saldırmış. Yüzlerce inci sözlük yazarı, AKP’nin sitesinde referanduma Hayır, CHP’nin sitesinde ise referanduma Evet oyu kullanmış.

Sonuç olarak, CHP oyları sessizce “silivermiş” ve anket “Hayır” göstermeye devam etmiş. Öncelikle CHP’yi bu sahtekârlığından dolayı tebrik ediyoruz.

AKP ise çareyi komple anketi kaldırmakta bulmuş. Hatta bu, birçok yayın organının web sitesine bile çıkmış. Tabi “AKP İşine Gelmeyince Anketi Kaldırdı” temalı bir haber partiyi rahatsız edince, partinin halkla ilişkiler başkanlığı bir basın açıklaması yapmış.

Açıklamada “karanlık emelli internet korsanları” tarafından yönlendirildiği söylemiş. Aynı açıklama bir bilgisayardan tek oy gönderilmesini sağlayan sistemin “kırılmaya uğratıldığı” da varmış. AKP “karanlık emelli internet korsanları :D” hakkında hukuki süreç başlatmış.

Şimdi gelelim sonuca…

CHP’ye diyecek söz bulamıyorum. Sen beğenmiyorsun diye sonucu değiştir kafana göre. Oldu canım.

AKP’ye gelince… Bilgi işlem daire başkanlığınıza söyleyin, adam gibi bir anket sistemi yazsınlar o zaman. Sizin aynı bilgisayardan tek oy gönderilmesini sağlayan sisteminizin “kırılmaya uğartılması”nın Türkçe karşılığı olsa olsa cookie’leri silip, modemi yeniden başlatmaktır. Bunu da ilkokul 5 çocuğu bile yapar. Koy oraya cep telefonu ile onay mekanizması, gönderemesinler. Ya da doğabilecek sonuçlara katlan.

Ayrıca, internet ortamında bir sitede anlaşılıp hep beraber oy göndermenin nesi suç ve bunun hakkında nasıl bir hukuki süreç başlatılabiliyor onu da anlamadım. Ya da sizin yazdığınız sistemde açık varsa, niye kullanılmasın? Ankete oy vermeden önce sözleşme mi imzalıyor insanlar?

Bitirirken

AKP, CHP veya inci sözlük tarafından anketi sabote edilmiş diğer hiçbir kurum keyfine göre sonuçları değiştirmemeli veya oy kullananlara “internet korsanı” dememelidir. Eğer böyle bir şey olmasını istemiyorsanız, adam gibi bir sistem yazıp önceden önlemini alırsınız, alamıyorsanız da sonuçlarına katlanmalısınız.

Görseller

Anket kaldırılmadan önce AKP’nin sitesi:
akp anket referandum

CHP Gençlik Kolları anket sonuçlarıyla oynamadan önce:
chp anket referandum once

CHP Gençlik Kolları anket sonuçlarıyla oynadıktan sonra:
chp anket referandum sonra

* Ekran görüntüleri İnternetten alınmıştır.

Basında Olayın Yankıları

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Anket Saldırısı 10 yorum aldı.

  1. Madem açık bir oylama var sonuçlarını değiştirmek niye? Hem ne diye dava açacaklarmış? Hep beraber ankete oy kullandılar diye mi =)

  2. CHP bilgi işlem uzmanları, İnci Sözlük’te ilgili başlığı farkettiklerinde ilk entrynin girildiği zamandan sonraki tüm oyları sildiler. Yani kafalarına göre “lan dur şurdan biraz sileyim” gibi birşey yok.

    1. @Mahmut Ozcan:

      Üç soru:
      1. Siz işlerin böyle işlediğini nereden biliyorsunuz? Bilgi işlemde çalışan ve oyları düzenleyen yoksa siz miydiniz?
      2. Eğer CHP’nin oylarına bakarsanız göreceksiniz ki, ANKET SONUÇLARIYLA OYNANMADAN ÖNCE (yani inci saldırdığında) gönderilen toplam oy 11971, CHP oylarla oynadıktan sonra 13427. CHP ilk entrynin girildiğini fark ettikten sonra gnderilen oyları sildiyse, oy sayısı nasıl arttı? Azalması gerekmez mi?
      3. Yani?

    1. @ Ufuk:

      Çünkü demokratik bir ortamda, ve bizim oylarımızla adil bir oylama yapıldığına inanmak istiyoruz. Diyelim okulunuzda sınıf başkanı seçilecek ve sen ve 20 arkadaşınız Ahmet’e oy verdi, ama hocanız Mehmet’i istiyordu ve sizin tüm oylarınızı yok sayarak Mehmet olacak dedi. Bunun için de kafadan 90 tane oy bastı kendisi. Bu seni ilgilendiriyor. Sana ne derse birine, bir sürü neden açıklayabilirsin.

      Anket oylaması da beni ilgilendiriyor. Parti demoktarik olduğunu göstermesi ve o oyların normalde halka ait olması gerektiği için.

    1. @alper: Gözünüzle okrusanız yazının siyasetle pek alakası olmadığını görürsünüz. Tabi o kapasite sizde var mı bilinmez.

  3. @Alper:Günümüz siyasetçileri gibi.Demokratiklik bunların neyine.Tam sokak ağzı.Seviye sıfır.Kendin gibi düşünmeyene hakaret et gitsin.Üstelik siyasi bir yazı da değil.

  4. @umut;

    Kesinlikle yorumlarına katılıyorum, adil bir oylama yapılacaksa dediğin gibi tel onaylı veya tc kimlik algoritmalı (enazından basit oylamalar için daha kolay) onaylı bir oylama sistemi yapılabilirdi, sanırım onlarda tahmin edemediler böyle konularda insanların demokratik düşüncelerine bile tecavüz edilebileceğini neyse diyip şimdilik geçelim aynı zamanda şöyle bir gerçekte olabilir ki olması ihtimal, bu anket sistemine yapan bilgi işlem personelin bilgi konusunda sıkıntılarıda olabilir bu durum için bence enazından parti merkezlerine bir bilgi maili atılabilir diye düşünüyorum, yukarıda ki yorumlarıda okuyorumda gerçekten birşeyler oluyor : ) oraya sanane yazacak kadar mezralara, mağralara kadar internet gidebilmiş 😉 selametle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir