Van’daki depremin ardından birçok kişi gibi ben de oturduğum binanın sağlığından endişe ettim, tırstım. Daha önümde çok uzun ve mutlu seneler varken bunu kafama bir kolon yiyerek sonlandırmak istemiyorum.
Basından Bornova’da Deprem Etüt Merkezi diye bir yer olduğunu ve buranın çok ufak bir ücret karşılığında bina sağlamlığını kontrol ettiğini öğrendim.
Gereken belgeleri ve prosedürü öğrenmek için işe ve okula aynı anda zar zor yetişirken bir de oraya gittim. Çalışan görevli yerinde olmadığı için (çok sınırlı personelleri varmış), yardım almak için Bornova Belediye Başkan Yardımcısı’na çıktım, kendisinin bir çayını içtim. Görevliyi buldu bana. Görevliden hem bürokratik ayrıntıları, hem de işlemin nasıl yapıldığı konusundaki ayrıntıları öğrendim.
Apartman yönetiminin kararı gerekiyormuş…
Apartmana dönünce herkese prosedürü anlatmaya karar verdim. (yönetici olayı yok apartmanda) Kapısını açan olmadı. (Halbuki evde ışıkları yananlar da vardı.) Ben de her daireye tek tek gitmek yerine, apartmana bir not bırakarak, insanların bana uygun bir vakit ayırmasını veya herhangi bir gün gerçek çat kapı uğramalarını rica ettim. Böylece tüm detayları uzuuun uzuun anlatacaktım.
Kısacası, o kadar didindim araştırdım ettim, sadece anlatacağım. Hazırlamışım her şeyi.
Ne oldu biliyor musunuz? Bir hafta geçti, bir tek kişi bile, tek bir Allah’ın kulu bile aramadı, sormadı, gelmedi.
Dinleseler, ödenecek para pahalı gelse de testi yaptıramayacak olsak falan içim yanmayacak.
İşte, bizim apartmanın deprem duyarlılığı bu kadar.
Şaşırtıcı mı? Aslında değil. Tüpü çakmakla kontrol ederiz, dükkanda yer açmak için kolon keseriz, kırmızı yanıyorken yola atlarız. Güvenlik, sorumluluk, yaşamak falan genel olarak umurumuzda değil. Ülkecek çılgınız, ülkecek güvenliğimiz için bir şey yapmayız, ülkecek bize bir şey olmaz, sonra başımıza bir şey gelince de “nerede bu devlet, ühü ühü ühü” olur. Eee devlet geldi de ne oldu? Devlet Bornova’da seni bekliyor. Sonuç?
Bitirirken
Baktım takan yok beni, bir hafta sonunda notu çıkardım, yırttım attım. Geçen hafta apartmanda bir teyze ile karşılaştık, notu okumuş. Bir şeyler konuştuk ama bu deprem testi olayı olmayacak, belli. Kısacası eğer bina sağlam değilse sıçtık, öğrenmek için bir şansımız yok.
Deprem ve “Bana bir şey olmaz” rahatlığı 5 yorum aldı.
Sevgili Umut Bende o kontrol ettiremediğin evin sahibi olarak sana söylemiştim o apartmanda kimsenin o işlere bakmayacagını :).orası yaşlılar kulubü kardeşim :).öncelikle tebrik ediyorum o işlerle cidden uğraştıgın için keşke her insan senin kadar düşünse.Fakat ben sana söyleyeyim oturduğun yerdeki hiçbir apartman o testleri yaptırmaz bende sana yakın oturuyorum bizde yaptırmadık çünkü bu binayı yapan şahıs aynı apartmanda oturuyor vede kendısının dediğine gore buraları çok sağlam kayaların üzerinde olduğu için eski insanlar hiçbirşekilde bu binalardan korkmuyor.buna benim ailemde dahil.o yüzden kalbini ferah tut.bu bölge öyle sağlam ki metroyu bile bitiremiyorlar 🙂 …
Metro bile bitmemişse o zaman kesin bir iş vardır burada.
bugün deprem haberini görünce, ilk aklıma gelen senin yazı oldu.
Tüm İzmirde yaşayanlara geçmiş olsun.
Atalarımız boşuna "Ev alma, komşu al." dememişler 🙂
Ben hukukçu veya apartman yöneticisi değilim ama ilgili kanunlarda apartman sakinlerinin bu tip ilgisizliklerine karşı bireylerin başvurabileceği yasal yollar var. Mesela apartmanda bir yönetim olmadığını ve senin dışında herkesin ilgisiz olduğunu belgeleyen tutanak benzeri bir belge ile apartman yönetim kararı alınmış gibi test yaptırabilirsin belki. Dediğim gibi ben pek bilmiyorum, sadece tahminimi yazıyorum ama apartmanda işler yaılmadığında bu tip yollar olduğunu biliyorum. Bir araştır istersen. İyi şanslar.
‘de, da’ eki nasıl yazılır?
Almanya’da nasıl ehliyet aldım?
Almanya’dan kalıcı oturuma izni (niederlassungserlaubnis) nasıl alınır?
Harici monitör parlaklığı klavye ile nasıl değiştirilir?
Almanya’da nasıl ehliyet aldım?
Bir şirket neden uzaktan çalışmaya (remote working) izin verir?
-de -da eki ne zaman ayrı yazılır?
Almanya’ya gelmek için yapılan bürokratik işlemler