burger turk alsancak kucuk
😂 Eğlence, 🎈 Hayat

Dünyanın En Çakma Restoranı

Bayanlar ve baylar, dünyanın en kopyacı, en sahte, bakınca “Yuh!” dedirten restoranını gördüğümü düşünüyorum. Kendisi Alsancak, Konak, İzmir’de olup, dün işlerimi hallederken önünden geçip, tabelasını görünce dumur olduğum bir restorandır.

İşte o restoran:

burger turk alsancak kucuk

Burger Turk. %100 çakma logo, %100 çakma yazı tipi. Gelecek hafta bir arkadaşımla bir aksilik olmazsa gitme kararı aldık Burger Turk’e. İçinde satılan menüleri çok merak ediyoruz. Tahminlerim:

  • Big Turk
  • Vopır
  • Duble Vopır
  • Tripleks Vopır
  • Big Turk XXL
  • Tavuk Tendırları
  • Krispi Tavuk
  • vs.

Bitirirken

Bitirirken kısmı bugün anlamayanlar için geliyor:

burger king orijinal

Bitirirken 2: 06 Mart 2010 Yazıya Ek ve Düzeltme

Bu yazıda eleştirilen, BURGER TURK firmasının tabelasının BUGER KING’inkinin kopyası olmasıdır. Dikkat ederseniz, BURGER kısmının yazı tipi bile BURGER KING firmasınınki ile bire bir aynıdır neredeyse bire bir aynıdır. BURGER TURK firması, kendilerine özgün bir tabela tasarlamak ve piyasaya bir cesaret ile atılmak yerine, bu işte yıllardır bulunan bir firma olan BURGER KING’i kopyalamayı tercih etmişler gibi geliyor bana.

Adidas markasının yanında, kopyası olan Adidos, Puma’nın kopyası olan Pama, Nokia’nın kopyası olan Nakoi ne ise, Burger King’in takliti olan Burger Türk de budur. Madem bu firma bu kadar iddialı, o vakit kendi özgün tasarımı ile, bir MADO ya da ÖZSÜT gibi Köfteci Ramiz veya Pizza Pizza gibi özgün bir tabela ile hayata atılabilirdi. Ama BURGER TURK bunun yerine, BURGER KING markasının logosundaki yazı tipinin neredeyse aynısını kopyalamayı tercih etmiş.

Benim derdim Burger Türk’ün yemekleri değil. Gidip deneyecek fırsat bulamadım henüz. Benim derdim, bir firmanın piyasaya ancak bu kadar kopya bir logo ile giriş yapmasına duyulan şaşkınlık. Belki çok lezzetlidir, gidin deneyin. Ama logonuz komedi. Burger King’den çalmışsınız.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Dünyanın En Çakma Restoranı 63 yorum aldı.

  1. Güzel bir yer olabilir ama burdaki yazıda vugulanmak istenen bu firmanın tabelasının ve adının Burger King’e olan benzerliğidir. Ama görülüyorki herkes konuyu Türk-Amerikan İlişkisine getirmiş. Burger Türk Firması keşke daha özgün bir isim ve tabelayla karşımıza çıksaymış

  2. Arkadaşlar unutmayınki burger king türk değildir öncelikle ne mutlu türküm demeliyiz değilmi sonuçta hepimiz türk milletiyiz Burger Türk`ü açan kişeler çok başarılı bir iş çıkarmış bence logo gayet hoş olmuş önemli olan logo değil içindeki ürünler ürünler 0 islama uygun koşullarda üretiliyo öncelikle bunu araştırın ürünlerini ben yedim gerçekten süper ürünleri var zevk meselesi bunlar tabi isteyen burger king den yer isteyen Burger türk den burger king gibi yabancı firma olmaktansa özelliklede yazlık yerlerindeki domuz eti bulunduran şubelerinde ürün satışı yapıldığını biliyorum türk olurum daha iyi ismimi kendi topraklarımda burger türk olarak duyururum kendi insanıma faydam dokunur

  3. Bence mesele patent olayı ile alakalı değil. Burger Turk firmasının sahipleri bu logo işini bile bile BK’ya benzetmişler. Bu açık. Font ve yazı karakterinde bir kaç değişiklik yapıp, logolarını yasal olarak tescil ettirmişler. Tamamıyla bilinçli yapılan bir pazarlama taktiği. Bunun aynısını Tesco Kipa’da yapıyor. Çok bilinen ulusal ve uluslar arası temizlik markalarının ambalajlarını taklit edip, Kipa markası adı altında satıyor. Legal olarak bir yaptırımı yok. Bence logolarının bu kadar büyük olay olacağını tahmin etmişler, hatta internette forumlarda konuşulacağını da çoktan düşünmüşlerdir.

    Bence bu şirket Türkiye’de iyice şubeleşmeye başladıktan sonra bu logo işi bilinen sitelerde (ekşi sözlük, donanım haber…vs) bir çok defa tartışılır. Fakat tartışmanın sonu hep “artık BK’den yemeyeceğim, gidip BT’den yiyeceğim, artık Türk firmaları kazansın” ile mutlu sona ulaşır.Firma içinde büyük bir reklam olur.Çünkü biraz klişe olacak ama reklamın iyisi kötüsü olmaz. Müşterileri çoğaldıkça, eğer logo konusuna bir tepki gelirse, firma kırmızıdan yeşile döner, olayı halleder. BT bence menü bakamından gayet özgün duruyor. Zaten önemli olanda o. Gidip deneyeceğim.

    Mesela Pizza Pizza markası Kanada’nın en büyük pizza zinciridir. Ama TR’de tescil edilmemiş olduğu için ,bu markayı eskiden Kanada’da Pizza Pizza’da çalışan bey Türkiye’de tescil ettirmiş, binlerce kişiye iş olanağı sağlamıştır. İyi de yapmıştır.Türkiye’deki en ünlü cafe’ler hep USA New York’taki cafelerden fikir olarak alıntı yapılmasıyla oluşmuştur. (Meşhur Kitchenette , NY Balthazar ve Pastis’in fikir olarak kopyasıdır.Peximet ise Kitchenette’nin ucuz versiyonudur:)
    Bu iş böyle uzayıp gider, iyisi paranızın karşılığını alabildiğiniz yerdir.
    Saygılarımla…

  4. şimdi arkadaşlar suna dikkatinizi çekerim ki bu burger king de tabelası ile olmasa da diğer konsept,ürünler gibi şeyler de mc donald ı taklit ederek,yanına açarak büyümüş ve bugun de bu görülmekta.evet burger Turk’ün ÖZGÜN BİR LOGOSU OLSUN İSTERDİM AMA BU TİP BİR STRATEJİ TANITIM TAKTİKLERİNDEN BİRİ.

    1. Haklısınız. Reklamın iyisi kötüsü olmaz demişler,yapmışlar. Ama bu sizi haklı kılmaz.

  5. Kare güzel,altındaki yorumlar daha da güzel =)
    Umut çok acayip biçimde gaza gelmişler ve savunmaya geçmişler.Derdini anlatabildin mi,bu yorumlar dışında sana ulaşıpta restorana davet ettiler mi,bu işin sonu nasıl oldu bilemiyorum ama bu gönderi,resimleri,yorumlar vs. ile blogun için tam bir klasik olmuş bence =)

  6. Burası tam bir komedi alanına dönüştürülmüş Burger Turk savunucuları tarafından. Madem işi Türk-Amerikan ilişkilerine getiriyorsunuz o zaman niye Amerikalılardan (ç)alıntı bir tabelanız var? Bu ülkeyi komik duruma düşürmüyor musunuz? İkincisi, hemen hemen her Burger Turk'ün savunulduğu yorumda menülerin lezzetinden bahsedilmiş. Bu gerçekten çok komik çünkü konuyla hiç alakası olmamasına rağmen milyon kere dile getirilmiş! Burayı yeni keşfettim arada okuyup gülmelik olmuş. Yorumlarıyla bizi güldürenlere teşekkürler 😀 Herkes biliyor ne anlatılmak istendiğini de işine geldiği gibi davranıyor. Büyük tiyatro dönüyor gerçekten de !
    Ayrıca fotoğraf için bir şey söylemeye gerek yok sanırım. Çok komik olmuş 😀

  7. Bende ilk kez buqün Konak ta gördüm ve tamamiyle taklitçi olduğunu anladım. Camında gördüklerimde yaptıklarında dondurma ismi bile (sundae) tamamen burger king ile aynı. Böyle taklitçilere asla gitmem ve gitmeyin derim. Burger King in şikayette bulunması gerek bu firmayı.

  8. Son yorumdan beri 3 ay kadar zaman geçmiş ama ben de yorum yazmadan geçemeyeceğim.

    Burger Turk'un İstanbul-Eminönü'ndeki şubesine yaklaşık 2 ay kadar önce gittim. Peki nasıl oldu? Karnım acıkmıştı, uzaktan tabelayı gördüm, aaa burger king varmış dedim, kapısına varınca king değik turk'muş dedim, girdim. Menülerden birini sipariş ettim. Menünün çıkması BK'ninki kadar kısa sürede olmadı. Neredeyse 10-15 dakika bekledim. Sadece küçük bir patates cipsi ve bir hamburger için. Yani, benim denediğim tek şubede servis hiiiç iyi değildi.

    BT tabelası görünce BK sanmam ilk düştüğüm handikaptı. Savunan bir çok kişi tadı güzel demiş, bence kötü değildi ama çalışanların hamburger yapmayı bilmedikleri hamburgerş yerken köftesinin düşmesinden belli.

    Peki tabela, isim ve menü isimleriyle alakalı ne düşünüyorum?

    Tabelanın BK'ye benzetilmesi bence hoş olmamış. Renk kırmızı-beyaz olabilir. Fast-food için güzel renkler bunlar. Ama küçük farklılıklarla bir logo çıkarıp marka yarattım demek bence doğru değil. Daha doğrusu etik değil. Arkadaşın biri demiş ki: BK'de MD'nin yanına dükkan açıpta bu şöhrete kavuştu. Keşke bu firmanın patronları da farklı bir isim koyarak BK'nin yanında dükkan açsalardı. Dingil bir isim olsaydı da öyle olsaydı. En azından etik olurdu.

    Amerikan, İsrail markası falan diyenler olmuş. O zaman niye isimde Türkçe karakterler kullanmadın? Niye onların amblemine benzer bir amblem kullanıyorsun? Ya da neden çocuk menün değil de kids menün var. MD'de bile çocuk menü var. Ya da neden menü isimlerin Otto, Ottoman gibi ingilizce ya da çağrışımlı isimler. Osmanlı'nın suyu mu çıktı. Kadıköy'deki bir fast-foodçunun yaptığı gibi memati, bihter, goralı falan koysaydın hamburgerin ismini daha hoş olurdu. Yani ben Türk markasıyım demen zor. Üstüne üstlük BG'nin, MD'nin ya da benzeri firmaların da Türkiye'ye vergi ödediklerini unutma.

    Haa gidip yemeyelim mi buradan birşeyler? Yiyelim. Hiç sorun değil. Ama yanlışları da söylemeliyiz.

    Bu arada internet sitesi var BT'nin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir