burger turk alsancak kucuk
😂 Eğlence, 🎈 Hayat

Dünyanın En Çakma Restoranı

Bayanlar ve baylar, dünyanın en kopyacı, en sahte, bakınca “Yuh!” dedirten restoranını gördüğümü düşünüyorum. Kendisi Alsancak, Konak, İzmir’de olup, dün işlerimi hallederken önünden geçip, tabelasını görünce dumur olduğum bir restorandır.

İşte o restoran:

burger turk alsancak kucuk

Burger Turk. %100 çakma logo, %100 çakma yazı tipi. Gelecek hafta bir arkadaşımla bir aksilik olmazsa gitme kararı aldık Burger Turk’e. İçinde satılan menüleri çok merak ediyoruz. Tahminlerim:

  • Big Turk
  • Vopır
  • Duble Vopır
  • Tripleks Vopır
  • Big Turk XXL
  • Tavuk Tendırları
  • Krispi Tavuk
  • vs.

Bitirirken

Bitirirken kısmı bugün anlamayanlar için geliyor:

burger king orijinal

Bitirirken 2: 06 Mart 2010 Yazıya Ek ve Düzeltme

Bu yazıda eleştirilen, BURGER TURK firmasının tabelasının BUGER KING’inkinin kopyası olmasıdır. Dikkat ederseniz, BURGER kısmının yazı tipi bile BURGER KING firmasınınki ile bire bir aynıdır neredeyse bire bir aynıdır. BURGER TURK firması, kendilerine özgün bir tabela tasarlamak ve piyasaya bir cesaret ile atılmak yerine, bu işte yıllardır bulunan bir firma olan BURGER KING’i kopyalamayı tercih etmişler gibi geliyor bana.

Adidas markasının yanında, kopyası olan Adidos, Puma’nın kopyası olan Pama, Nokia’nın kopyası olan Nakoi ne ise, Burger King’in takliti olan Burger Türk de budur. Madem bu firma bu kadar iddialı, o vakit kendi özgün tasarımı ile, bir MADO ya da ÖZSÜT gibi Köfteci Ramiz veya Pizza Pizza gibi özgün bir tabela ile hayata atılabilirdi. Ama BURGER TURK bunun yerine, BURGER KING markasının logosundaki yazı tipinin neredeyse aynısını kopyalamayı tercih etmiş.

Benim derdim Burger Türk’ün yemekleri değil. Gidip deneyecek fırsat bulamadım henüz. Benim derdim, bir firmanın piyasaya ancak bu kadar kopya bir logo ile giriş yapmasına duyulan şaşkınlık. Belki çok lezzetlidir, gidin deneyin. Ama logonuz komedi. Burger King’den çalmışsınız.

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Dünyanın En Çakma Restoranı 63 yorum aldı.

  1. Gördüğüm kadarıyla herkeste bir amerikan bir israil sempatizanlığı nedir bu arkadaşlar anlamıyorum bizden biri çıkmış ve çok da güzel bir restorant açmış ben kendim gittim ve denedim gayet te güzel olmuş müdürleriylede görüştüm bizim için içimizde hiçbir şüphe taşımadan rahatlıkla yiyebeleceğimiz ürünlerle hizmetimizde olduklarını söylediler inanın çok mutlu oldum gurur duydum.yıllardır hertürlü söylentiye rağmen cebimizde ki parayı amerikan ve israil ürünlerine vermeye devam mı edeceğiz halamı cebimizde ki parayla içinde ne olduğunu bilmediğimiz ürünleri tüketeceğiz.arkadaşlar şu birbirimize en sıkı şekilde sarılmamız gereken zamanda kendi insanımıza destek olmayacağızda amerikan mandasına devam mı edeceğiz.lütfen yargılamadan ve hatta acımasızca dalga geçmeden önce bir şans verelim.gidelim deneyelim ve kararımızı ondan sonra ve insanca verelim.

  2. tamam çinliler nokai yapıo ama kimse onlara laf etmiooo çok guzelde satışı oluyor kırmızı renk tabelalarda en çok kullanılan en çok renktir ve gıda ürünlerinde genellikle yemek yeme hissi uyandırdığı için kırmızı kullanılmış dikkat edin birçok gıda firmasının ambalaj taban rengi kırmızıdır ( burger king ülker coco cola vs…) türkiyede birçok marka birbirinin taklidini yapıyor ve biz bunların hepsini afiyetle taklit falan demeden yiyip içiyoruz cola turka gibi…. aslında bunu firmayı kuran insanları kutluyorum bakın kaç kişiyi kendileriyle meşgul ettiler demek ki çook iyi yapmışlar

    Tat konusuna gelince burger king i sollar bence satışlarıyla çünkü enfes tadı… personeli çok iyi suratsız değiller en azından ve hızlı servisleri var ilgiler çok yeni olmasına rağmen menü isimleride süper öyle saçma sapan şeyler yok
    biraz olumlu yaklaşalım zaten herşeye böyle çok önyargılı davrana davrana hala gelişmekte olan bir ülkeyiz kimsenin birşeyleri yapmasına izin vermiyoruz yardımcı olmuyoruz

    1. @ukkos ve serdar: Aynı kişi olduğunuz anlaşılıyor. Bizimki yine farklı farklı adlardan yorum yapmaya başladı. Ayrıca, kırmızı tabelaya da laf etmiyorum. Geçtim onu. Burger Türk’te kullanılan yazı tipinin Burger King’in bire bir kopyası olmasına ne diyeceksiniz? Bence bir şey demeyin… Nokai sizin için bir başarıysa bir şey demeyin, gereği kalmadı. Tat konusuna da gelip durmayın, konuyla alakalı değil.

      Cola Turka’ya da kopya demeyin, aynı sektörde çalıyorlar ama Coca Cola’nın amblemini alıp sadece Turka olarak değiştirmiyorlar. Aynı font, aynı tipografiyi kullanmıyorlar.

  3. kusura bakmayın ama aynı kişi değiliz ıp aynı olabilir ama değiliz zaten o kadar kaba değilim

    1. @ukkos: Aynı kişi olduğunuzu düşündüğümden dolayı kusura bakmayın. Trafik karakteristiği, IP adresi, browser ve tüm browser eklentilerinin sürümlerinin bile aynı olması ve birkaç teknik ayrıntının hepsinin birden tesadüfen aynı gelmesi ve bunların hepsinin sadece beş dakika içerisinde olması olasılığı tirilyonda bir olduğundan dolayı aynı kişi olduğunuzu düşünmüştüm. Özür diliyorum. Anlayış göstereceğinizi umuyorum.

  4. Arkadaşlar ben alsancak restorantının bir çalışanıyım burger kıng de de çalıştım ama burası farklı bir tad ve farklı bir kuruluş ustelik o vopır değil ottoman yani sadece logo benziyor geri kalan herşey farklıdır daha lezzetli ve daha düzgündür bence hiç karalamaya gerek yok sonuçta biz birer türk vatandaşıyız ve orasıda bir türk şirketi yani oraya gidip yiyeceginiz 10 ytl lik bir ürünün yarısı bu devlete gidiyor işsizlik neden çok maaşlar neden az diceğinize türk markalarını tercih ederseniz bu devletin kalkınmasını sağlamış olursunuz bir farkını daha söylüyeyim burger kıng gibi sadece hamburger le sınırlı deyil pizza çeşitleride var.

    1. @Oğuzhan: Merhaba Oğuzhan Bey, benim bu yazıda dalga geçtiğim bir markanın her şeyi olan ve bu yüzden özgün ve yarıtıcı olması gereken logonun tamamıyla kopyala yapıştır/değiştir metodu ile yapışmış olması. Ve bu dalga geçilmeyi hak edecek komedide hiç kusura bakmayın. Ancak bunun dışında, gerek tüm sermayenin Türkiye’ye ait olması, gerek sizin dediğinize göre daha farklı çeşitler olması sizin firmanızın tercih sebebi olabilir.

      Bunun dışında buradan iki tane duyuru yapıyorum:

      1- Bu yazı Burger Türk’ün lezzeti veya Türk firması olup olmaması ile alakalı değil, Burger Türk’ün tabelasının Burger King’den (ç)alıntı olması ile alakalıdır. Lezzetini anlatıp anlatıp tabelaya hiç dokunmayan yorumlar konuyla alakalı olmadığından artık yayımlanmayacaktır.

      2- Bir daha tamamı büyük harfle yazılmış yorumlar yayımlanmayacaktır.

      Lütfen bu yazının konusunun Burger Türk’ü karalamak ya da çok iğrenç bir yer olduğunu söylemek değil, Burger Türk’ün logo yerleşimi ve tabela konusunda başka bir şirketi taklit etmekten ötesini yapamayan yaratıcılıktan aciz bir yer olduğu olduğunu unutmayınız.

  5. Umut Bey!
    benim yazdıklarım da size aynı IP üzerinden geleceği için beni de aynı kişi sanabilirsiniz. önemli değil. tartışma konusuna gelince 1-2 hususa dikkatinizi çekmek isterim.
    Renkler – bu Burger Turk Markasının sahiplerinin, bu sektör dışında Denizcilik, Gemicilik, Lojistik, Otomotiv, Akaryakıt Dağıtım, Akaryakıt Perakende, İnşaat gibi çok önemli dallarda faaliyet gösteren önde gelen şirketleri mevcut olup, tamamının rengi BAYRAK KIRMIZISI ve BEYAZ’dır. renkler konusunda Burger King bu ülkeye gelmeden önce bu şirketler mevcuttu.
    Logo – Burger Turk Logosu kesinlikle Burger King Logosuna benzememektedir. burada bir dünya var dünya hamburger ekmeğine benzetilmiş. üzerine de Burger Turk yazılmış. rasgele seçilen veya sizin kendi çapınızda düşündüğünüz gibi (Ç)alıntı değil de Dünyaya yayılmayı ve Dünyayı sarmayı hedefleyen bir marka olmak düşüncesinden ileri gelmiştir. Logo konusunda Burger King’le hiç ama hiç alakası yoktur.
    İsim – bu forumda yazan bayanlardan birisine üstü kapalı hakaret ederek (“Gözünüzle” okursanız diyerek) bir imada bulunmuşsunuz. oysa ki siz de Eğer başka bir yerinizle değil de Gözünüzle okumuş olsaydınız BURGER TÜRK değil BURGER TURK olduğunu görecektiniz.
    Menüler – menüler konusuna gelince her ne kadar “TAHMİNLERİM” deseniz de yaklaşımınız alaycı olduğu aşikardır. keşke restoranı bu kadar yakından görüp fotografını çekme ve sitenizde alay konusu yapma zahmetine katlandığınız kadar o restoranın yakınına gitmişken içeri girip menü isimlerinin de fotograflarını çekme ve ondan sonra fikir yürütme zahmetine katlanabilseydiniz o zaman iyiniyetli olduğunuzu söyleyebilirdim. yada siz bu tarz bir menü isimleri uydurmaktan kendinizi alıkoyardınız. diğer bir husus ta İster B.K’de isterse Mc D.’da biribirlerine benzeyen bir çok menü isimleri var. keşke onları da bu sitenizde dile getirme cesaretiniz veya o tarz bir misyonunuz olabilseydi.
    Yazı Karakteri – tabelada yer alan yazı karakterlerine gelince, öncelikle yazı karakteri birebir aynı değildir. daha dikkatli bir karşılaştırma yaptığınızda harf kesitlerinin farklı olduğunu göreceksiniz. zaten öyle olmsaydı tescil edilemezdi. bilirkişi raporları bunun birebir aynı olmadığı yönündedir. ama uzaktan bakıldığı zaman Burger King’i çağrıştırması konusunda size hak veriyorum. fakat bunu sitenizde bu tarz bir başlıkla duyurmanız hoş ve doğru değil. amacınız BK’i savunmak veya yüceltmekse bu iş sizden önce Burger King’in avukatlarına düşer. bu ülkenin Patent Enstitüsü var. bu konu aylar önce onun önüne gitti. eğer bundan sonra bişey olacaksa yine bu ülkenin mahkemeleri var. hak veya benzerlik iddiası olanlar gider davasını açar. karşılığı neyse ya alır ya da verir.
    son olarak da müsait olduğunuz bir gün resmini çekerek sitenizde yayınlama zahmetine katlandığınız restoranda satışa sunulan menülerden seçim yaparak, bu konudaki görüş ve düşüncelerinizi, fakat bu kez yanlı veya alaycı bir tavırla değil samimi olarak belirtmenizi rica ediyorum.
    son olarak da hedefi tüm dünyaya yayılmak olan bir Türk Markasına sitenizde yer verdiğiniz ve değerli zamanınızı Restoranın resmini çekip yayınladığınız ve yorumda bulunduğunuz için teşekkürü size borç bilirim. nacizane eleştirirken eliştirilmeyi de hazmedebilmenizi öneririm.
    saygılarımla

  6. @Halil:
    Merhaba Halil Bey,

    1- Logo derken bahsettiğim tablea tasarımı ve table yerleşimiydi. Bu konudali yanlış anlaşılmadan dolayı özür diliyorum.
    2- Sizin gibi gerekçeleriyle değil de, sırf terslemek için gelen kişilere sadece bu yazıda değil, her zaman gözleriyle okumayı öneriyorum. Önce yazılanı anlamak gerekiyor çünkü. Evet, tahminlerim onlar. İsterseniz dalga geçtiğimi düşünün.
    3- Burger Turk markasını gözlerimle okduğuma eminim, çünkü düşündüklerimden biri de Türk yerine Turk yazmışlar diye düşünmek olmuştu. Yazının devamını gelen cins cins yorumlar üzerine eklediğimden dolayı, o kısımda TÜRK yazıp geçmişim, bu yüzden de özür dilerim.
    4- Kırmızının fastfood sektöründe sıklıkla kullanıldığını biliyorum. Turuncunun da.
    5- İsterseniz Burger King ve MD’daki menü isimlerini yorumlarınızda karşılaştırabilirsiniz. Hatta isterseniz Burger Turk’un menülerini de buraya yazabilirsiniz. Böylece tahminlerimin yanlış olduğunu herkes öğrenir.
    6- Yazı karakterini siz beni uyardıktan sonar tekrar inceledim. Büyültüp teker teker incık cıncığına kadar baktım, farklı mı diye… Ve hakikaten gördüm farklılığı. Burger King firmasının logosunda (yani işte tabelasında) harflerin kenarlarının iki tarafı da yuvarlatılmış iken, sizde sadece bir tarafı yuvarlatılmış, bir tarafı keskin bırakılmış. Kusura bakmayın ama koca tabeladaki tek değişiklik buysa, bunu özgün olmak için yaptığınıza inanmıyorum. İstediğiniz patenti alın, hakikaten bire bir aynısı değil, onun için patentini almış olabilirsiniz ama sizin de söylediğiniz gibi uzaktan BK’ya aşırı derecede benziyor. Bu konuda ayrıluyoruz işte… Ben bunun saf bir benzerlik olduğuna inanmıyorum. Çünkü yıllardır bu sektörde olan ve bilimemesi biraz imkansız olan bir firmanın tableasına bu kadar yakın bir tabela önerildiğinde, kabul etmez, özgün olmayı tercih ederdiniz. Kağıt üstünde tabelalarınız farklı olabilir, ama sadece birkaç kenarı yuvarlatmak bana kalırsa özgün olmak aynı değil. Bu benim düşücem, yasanın değil. Katılmak istemeyen katılmaz. Tabeladaki logonun yeri aynı, yazı tipleri kenarlarının yuvarlatılması dışında aynı ve bu sadece “uzaktan benziyor”… Hayır.
    7- BK’yi gerçekten seviyorum. Öte yandan soslara bile para alan aşırı kazıkçı bir yer olduğundan artık gitmiyorum. Onların reklamını yapma derdim yok, hatta onların buna ihtiyacı yok. Sizi yermek gibi bir derdim de yok. Ama bu tabelasınız tıpkısının aynısının değişiği olduğunu düşünmemi etkilemiyor.
    8- Bir vaktim olduğunda BT’yi birkaç arkadaşımla deneyeceğimi belirtmiştim. Ne yazık ki Alsancak hergün geçtiğim bir yer değil. Öte yandan, menü isimlerini gönderebilirsiniz. Hatta isterseniz, BT’nin kuruluşu, varsa başka şubeleriniz, logonuzu ve tabela tasarımını kimin (hangi ajansın, firmanın) yaptığı, patentini ne zaman aldığınız, kaç yılından beri çalıştığınız, mutfağınızdan görüntüler, sponsorluklarınız ve buna benzer şeylerle, Türkçe imla ve noktalamaya uygun bir yazı göndererek, bu yazıya karşıt bir yazı yazarsanız, bunu da web sitemde karşıt görüş olarak yayımlamaktan mutluluk duyarım. Hatta restoranla bağlantınız nedir bilmiyorum ama, uygun bir vakit ayarlarsak, röportaj şeklinde, restoranınıza gelip, hikayenizi dinleyip, restoranızı gezip, lezzetlerinzden tadıp kendim de yazabilirim. Hem tanınırsınız, hem de bu yazıya cevap olur. İsterseniz konu hakkında iletişim formu ile bana ulaşabilirsiniz. Bunu daha önce Antkart firması ile yapmıştık.
    9- Umuyorum, birgün herkes (dünya çapında) BT yerine BK’ye gider ve BT’de BK gibi ruhumuza para istemeyen bir yer olur (olarak kalır, gitmediğimden hangisi bilemiyorum.)
    10- Her şeye rağmen, (isterseniz anket yapın) bakan 10 kişiden 9’unun “Aaaa buraya BK’mı açılmış? Anaa yok lan, BT’ymiş, bu ne ya?” diyeceği bir tabela seçmeniz tesadüfi değil ve hoş da değil.
    11- Lütfen eleştirileri kabullenemediğimi söylemeyin, bu blogda ne tartışmalar döndü şimdiye kadar… Sadece bu yazı için değil, genelde.

    İyi günler

  7. ya arkadaslar bırakın logoyu ismi..işsizliğin % 14 açıklandığı günlerde cesaretli bi yatırımcı fast food gibi riskli bir sektöre el atmış yatırm yapmış birkaç şube açmış ve daha da büyümeyi ve dolayısıyla bircok işsize iş ümidi olmayı planlarken biz hala isimlere takıkıyoruz…ayrıca bu ticari bir zihniyettir politikadır.mutlaka başka bir isimdde koyabilirlerdi ama kendi seçimleri.ayrıca hukuka aykırılık varsa bunu yargıya taşıyabilirler ama yorumlardan anladığım kadarıyla patenti de alınmışsa ortada illegal bir durumda yok demektir.yani boşuna tartışyoruz…ayrıca merak ettiğim için geçen gün özellikle giderek hamburger yedim .hakkaten beklediğimden daha iyiydi ve ayrıca fiyat olarak da oldukça cazipti.zaten önenli olan da bu değil mi.hem ne demişler ismi güzelleştiren kişinin kendisidir…

  8. Burger Turk firması Burger King firmasınadn alıntı/çalıntı/esinleme vs gibi bir şey yapmış yada yapmamış bunu tartışmıyorum. Burger Turk’te hiç bir şey yemedim belki tadları güzeldir bilemiyorum. Ama önünden geçerken tabelayı ilk gördüğümde isimin Burger King’e benzemesi, yazı karakterine ve logoya dikkat edilmeden bakıldığında çağrışım yapması, kullanılan renklerin benzerliği bana da enazından ne kadar çok benziyor aynı mı acaba dedirtti. Bunda kızılacak bir şey olduğunu düşünmüyorum insanların gördükleri onlarda çağrışım yaptırmış olabilir ve bu normal bir şeydir. Belkide Burger Turk firmasının amacıda bu çağrışımı yaptırmaktır diyorum. Bence firmaların müşterilerde böyle çağrışımları kullanması doğru değildir. Bunun etik olup olmadığı ise düşünülmesi gereken bir şeydir.

  9. arkadaslar kımınız haklı kımınız haksız …kımse bırsey bılmıyor… kafasından atıp tutuyor once bı gıdın gorun bakalım nasıl bır yer.. bızım bu turk mılletının bu huyunu hıc sevmıyorum.. ne kadar on yargılı bır mılletız… paraları yabancılara yedırırken ıyı( mc danıls, burger kıng) turk fırmalarına gelınce kotu dımı.bunlar gıbı daha bır suru turk fırma var BULGUR KING gıbı herkesın lezzetı tadı ayrı… ben gıdıp gormenın yanı sıra orda calısıyorum yanı BURGER TURK te çiglı de sıllıon avm de ve alsancakta var ..daha da acılacak…yalvaclar grubun bır gıda fırması olur kendısı..gayet deneyımlı mudur ve personellerı var .ayrıca ıcındekı yiyeceklerın ısımlerıde burger kıng ten alıntı falan degıl .. bazı arkadasların yazdıgı gıbı..yanı cakma hıcbır seyı yok. ben orda calıstıgım ıcın degıl..esas dusuncemı soyluyorum.. ve herkesı en az bır kere urunlerımızı tatmaya davet edıyorum…

  10. sorunlar çözülmüş anlaşılan ne güzel r.erdin arkadaşında dediği gibi önemli olan türkiye ve türk vatandaşları bize bi zararı varmı yok aksine izmir ve yakında açılacak diğer şehirlerdeki restaurant lar ve o şehirdeki insanların bi gelir kaynagı olucak ekmek kapısı olarak sayıcaklar 100 lerce insan ordan evine ekmek parası götüre bilecek logo yu benzerligi düşüneceginize bunları düşünün bide teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir