Geçen ay İzmir Metrosu Üçyol İstasyon Şefi Sayın Özlen Orant ile kısa bir röportaj yapmıştım. Aldığım notları ve aklımda kalanları toparlayarak röportajı eve gider gitmez bilgisayara aktarsam da, tezimin aşırı yoğunluğu, ardından final sınavları ve ardından da hasta olmam sebebiyle bir türlü derleyip yayınlayabilecek yazı haline getiremedim.
Neyse ki sömestr başladı, ben iyileştim. Yazıyı temize çektim, düzenledim.
İzmir Metro A.Ş. Üçyol İstasyon Şefi Sayın Özlen Orant ile kısa bir röportaj…
İstasyon şefinin görev ve sorumlulukları nelerdir?
İstasyon şefi vardiyası boyunca istasyonun içerisindeki dükkânlardan, çalışan personelden istasyondaki tüm alet ve ekipmanlardan ve birkaç dakikalığına da olsa gelip geçen tüm yolculardan sorumlu kişidir.
Kaç yıldır istasyon şefliği görevini yürütüyorsunuz?
2000 yılından (metro 2000 yılında açıldı) Şubat ayından Mayıs’ kadar eğitimler yapıldı ve Mayıs’ta metro açıldığından beri görev yapıyorum.
İstasyon şefliği hangi süreleri kapsıyor ve kaç vardiya halinde yapılıyor?
İstasyon şefliği iki vardiya halinde yapılıyor. İstasyon şefliği yolcularla ilgili olduğundan sabah yolculu seferlere başlanmadan önce başlıyor, gece son sefer tamamlandıktan sonra bitiyor. Geceleri yolcusuz geçen sürelerde istasyon şefleri yer almıyor. Ancak diğer departmanlar üç vardiya yapabiliyor.
İstasyonlar yolculara kapalıyken ne gibi şeyler yapılıyor?
Yolcuların gelip geçtiği, ayağının değdiği yer yerin bakım ve kontrolleri yapılıyor. Buna istasyonun girişindeki kepenkten, turnikeye, aydınlatmaya, yürüyen merdivenlere kadar her şey dahil. Bunlar yolcular ve tren işletimi varken yapılamayacak şeyler.
Üçyol’daki yürüyen merdivenlerden genellikle sadece birer tanesinin çalışmasının sebebi nedir?
İstasyonumuzda toplam 21 tane yürüyen merdiven var. Bunlar dörderli halde yan yana bulunuyorlar. Bu yan yana dört merdivenden kaçının çalışacağını ve hangi yönlere doğru çalışacağını istasyondaki yoğunluğa göre ayarlıyoruz.
İstasyonumuz sabahları giriş yoğunluğu olan bir istasyondur. İki tanesini aşağı çalıştırırız, gelen tek tük yolcu için de birini yukarı çalıştırırız. Diğeri de yedektedir. Akşam olunca da bizim istasyondaki düzen tam tersine döner. O zaman çıkışı çift, inişi tek çalıştırırız.
Vardiya değişimlerinde neler yapılır?
Bizim vardiya değişimlerinde, vardiya boyunca olan biteni ve daha da önemlisi olmakta olanı birbirimize bildirmemiz gerekmektedir. Bunları yazdığımız bir defterimiz var. Sözlü iletişimin yanı sıra, bunları deftere de işliyoruz. Sonucunda hukuki sonuçları doğabilecek sorumluluklarımız var.
İstasyondaki güvenlik görevlileri size mi bağlı?
Ofisi Konak istasyonunda olmak üzere ayrı bir Güvenlik Şefliği var. Onlar bizim vardiyamızdaki güvenliklerin eğitimli olması, yeterli sayıda olması, olmayanın yerine yedek personel yollanması gibi konulardan sorumlular.
2000 yılında İstasyon Şefliği’ne başvurmadan önce İstasyon Şefliği veya benzer bir konuda mesleki tecrübeniz var mıydı?
Yöneticilik tecrübesi isteniyordu. Çünkü burada hem halkla ilişkiler söz konusu, hem de altınızda idare ettiğiniz bir personel var, bir kısmı taşeron bir kısmı metronun personeli. Daha önce başka bir sektördeydim. Böyle bir ortamla çok bir ilgisi yoktu. Ancak orta seviyeli yöneticilik tecrübem olduğu için uygun görüldüm.
Metroya başvurdum, çünkü bu yeni bir oluşumdu. Hem İzmir, hem Türkiye için. Çok yeni bir şeydi. Çok yeni bir ortamdı. Öğrenilmesi gereken çok şey vardı. Yeni şeyler öğrenmeyi severim. Türkiye kaç tane metro var, kaç tanecik metro çalışanı var. Onlardan biri olmanın ayrıcalığını yaşamak istedim.
Üçyol istasyonu özellikle sizin tercihiniz miydi? Yoksa başka istasyonlarda da görev yapınız mı?
Senede bir görev istasyonlarımız değiştirilir. Güneşsiz bir ortamda sürekli çalışmanın insanları olumsuz etkileyebileceği düşünülerek değişikliklerin genellikle bir kapalı, bir açık istasyon şeklinde yapılmasına dikkat edilir.
Öte yandan, başlarda en büyük ve karmaşık istasyon olduğu için Üçyol istasyonunu fiilen istemesem de gönlümden arzu etmiştim. İlk başladığımda da o istasyondan başlamıştım.
Teşekkür
Bana vaktini ayıran ve elinden geleni yapan İzmir Metro Halkla İlişkiler Müdürü Sayın Mehlika Gökmen’e ve beni işi hakkında hiç sıkılmadan bilgilendirdiği için Özlen Orant’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
İzmir Metro’da İstasyon Şefi Olmak bir yorum aldı.
Ortalama 6 yıldır biniyorum metroya hiç aklıma gelmedi şeflerin ne işe yaradığı. Ben sadece garip bir kapı açacağıyla aracı süren kişiyi izledim hep 🙂
‘de, da’ eki nasıl yazılır?
Almanya’da nasıl ehliyet aldım?
Almanya’dan kalıcı oturuma izni (niederlassungserlaubnis) nasıl alınır?
Oyun: Airline Club
Almanya’da nasıl ehliyet aldım?
Bir şirket neden uzaktan çalışmaya (remote working) izin verir?
-de -da eki ne zaman ayrı yazılır?
Almanya’ya gelmek için yapılan bürokratik işlemler